Nejedlík 1 rok

56
24.7.26 19:24

Nejedlík 1 rok

Dobrý večer, zajímají mě prosím zkušenosti maminek, které mají nebo měly doma podobného nejedlíka.

Máme ročního chlapečka, který téměř úplně odmítá jídlo. Nejí kapsičky, jogurty, pyré ani běžné domácí jídlo. Většinou jen ochutná a tím to končí. Občas má svůj den a sní třeba 30 g jogurtu, ale to je opravdu výjimečné.

Nezvládá ani kousky. Jakmile jsou v jídle, spustí se mu silný dávivý reflex. Má zuby, ale ani kukuřičnou křupku si netroufne kousnout. Vůbec si jídlo sám nedává do pusy ani ho nezkoumá.

Abych doplnila – pusinku normálně otvírá, dokonce dělá i „mňam“, takže to vypadá, že o jídlo zájem má. Jakmile se ale lžička nebo jídlo přiblíží k pusince, většinou si to rozmyslí, zavře pusu nebo odmítne. Když už něco ochutná, bývá to opravdu jen maličké množství.

Prosím, nehledám rady, co máme dělat nebo nedělat. Vyzkoušeli jsme opravdu snad všechno – společné stolování, jezení mezi hračkami,…. různé konzistence, vlastní vaření, skleničky, kapsičky, BLW,….. Samozřejmě to řešíme i s pediatrem. A tady radu potřebuji, jaky odborník by nám mohl pomoci? Doktorka si moc nevěděla rady a dala nám žádanku na ORL. 🤷‍♀️ Jinak krásně prospívá a po zdravotní stránce je v pořádku.

Zajímá mě, jestli měl někdo doma podobného nejedlíka. Kdy se to u vás zlomilo? Kdy vaše dítě začalo samo jíst a přijímat kousky? Vyhledali jste nějakého odborníka? Budu moc ráda za zkušenosti maminek, které si tím prošly. Děkuji. 🫶🏼

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3471
24.7.26 19:33

A je tedy ještě na mléku? Jinak mi není jasné, z čeho může dítě prospívat a růst, když nejí vůbec nic.. A pokud pije mléko, možná nemá prostě chuť na „náročnější“ způsob výživy..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56
24.7.26 19:40

@teroonka Ano, je na UM. Jen jsem to zapomněla zmínit, protože jsem se soustředila hlavně na příkrmy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3471
24.7.26 19:49
@Siiii píše: Více

A zkusila jsi snížit dávky mléka, případně některou úplně nahradit pevnou stravou - příkrmem? Jako že kdyby měl hlad, třeba vezme něco jiného na milost..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56
24.7.26 19:53

@teroonka I to jsem zkoušela, nabízet místo UM jídlo a stejný scénář. Ochutná nebo odmítne. I nechat mu otevřenou kapsičku v ohrádce, jednou to zabralo, otočím se a sám jedl. Další dny jsem to opět zkusila a bez efektu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17847
24.7.26 20:20

u nás pomohla mistička, kde byly různé věci - ovoce, zeleniny, sýr, kousky, plátky… lezla kolem a byla zvědavá… hlavně na nic netlačit… dítě samo nikdy hlady neumře, pokud nemá zdravotní problém. no a omezit to mléko, jak už tu padlo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.7.26 20:33

U nás pomohl čas. Syn měl problém s jídlem od narození, nejdřív byl problém kojení, tak jsme v půl roce skončili na UM, to pil do 3 let. Kolem roku byl prakticky plně na UM, protože jinak nejedl, ani nechápal, že si má jídlo dát do pusy.
Dlouho jedl jen kupované příkrmy svoje 3 druhy, jiné odmítal.
S jídlem je konzerva dodnes, je mu 12 let, ale syn má ADHD a vývojovou dysfazii.

• Citovat
  • Upravit
13146
24.7.26 20:51

Já bych se zaměřila na to, že vůbec nic nekouše, to už mi přijde v roce docela zvláštní.
Ne to, že nadavuje, když jsou v nečem kousky, ale že se ani nepokusí do ničeho kousnout.
Od kdy měl v ruce nějaký kus potravy(klidně křupku, chlebovou kůrku, oloupaný kus okurky, prostě cokoli) a od kdy zkoušíte příkrmy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56
24.7.26 21:01

@azaleila Děkuju za tip. 🙂 Jak jsem psala už v úvodním příspěvku, tentokrát jsem nehledala rady, protože jsme toho vyzkoušeli opravdu hodně a vše řešíme s pediatričkou. Kvůli tomu, že se jí nezdála barva malého, chodíme opakovaně na odběry železa a odeslala nás i na ORL. Malého jsem nikdy do jídla nenutila a ani nutit nechci. Nabídnu mu ho jednou, maximálně dvakrát, a když nechce, tak to respektuju. Nemůžu ho nechat, aby si kousky jídla bral sám, protože u nás to bohužel není tak jednoduché. Jakmile si vezme větší kousek do pusy, spustí se mu velmi silný dávivý reflex a už několikrát jsme se opravdu pořádně lekli, takže nemám odvahu mu nechat kousky jen tak volně k dispozici. Nedávno jsem mu dala kaši HIPP, ve které byly drobné kousky rýže, a dávivý reflex byl opravdu hodně silný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17847
24.7.26 21:04

a kojení a novorozenecká výživa byla ok? přeci jen v roce by měl nějaký ten kousek už zvládnout. to dávení se mi úplně nezdá. co pedi na to?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56
24.7.26 21:11

@Sany80s Od ukončeného 4. měsíce jsme začali s příkrmy. Kolem 6. měsíce jsem mu začala dávat do ruky křupky a postupně i okurku, banán, pečivo a další potraviny. Většinou si je jen olízne nebo ochutná a tím to končí, do ničeho se nezakousne. Občas máme malý úspěch, když mu namažu na chleba nebo toast Lučinu – to se někdy zakousne. Nevím, jestli jde spíš po té pomazánce a tím se mu do pusinky dostane i pečivo, ale i to beru jako malý pokrok. Jinak umí pít z brčka i ze skleničky, lahvičku s UM si sám vezme i drží, takže tady ví co má dělat. A i to, že vůbec nekouše, řešíme s pediatričkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56
24.7.26 21:16

@azaleila Měli jsme bojkot který jsem nezvládla. Později laktační přišla na zkrácenou uzdičku, tak jsme ji nechali ve 3m šmiknout. Ještě chvilku jsem kojila, ale pak jsme přešla na UM. Pedi se to také nezdá, proto máme žádanku na ORL a opět odběry na železo. Máme se poohlédnout po nějakém výživovém poradci, ale na roční kontrole nám přišlo, že sama neví co s tím a jestli je ORL řešení. 😏

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13146
24.7.26 21:19

@Siiii Uvidíš no, já bych řekla, že čím lépe dítě kousalo, tím víc se mu rozšiřoval jídelníček i o věci, které podle mě kousat nebylo moc třeba.
Já bych třeba zkusila soukromou logopedii na posílení svalů na kousání. Předměty(hračky) ti zkoumá pusou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17847
24.7.26 21:20

a kdybys zkusila to, co jsem psala, ale pod dohledem. jako asi na palici, ale třeba na půl hodiny si s ním sednout, třeba i dělat něco jiného a přitom mu v dosahu nechat „návnadu“… nejsem tedy příznivcem jídla během hraní a naopak, ale kdyby tomu jídlu měl takto přijít na chuť, byla by to pro vás cesta :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
358
24.7.26 21:29

Mám dvě děti. První v roce živo z mateřského mléka a másla. Druhé ve stejném věku živo z mateřského mléka a jogurtu. Obě jsem přestala kojit v roce a tři čtvrtě. První po skončení kojení se celkem rozjedlo a velmi pozvolna se to znormalizovalo. Druhé se moc nerozjedlo ani po skončení kojení. Ve dvou letech jsme podváhu řešili na gastroenterologii. Na nic se nepřišlo, doteď (aktuálně pět let) sledován kvůli podváze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí