Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj už od porodu (maly ma 7.mesicu), me velmi často přepadá pocit že sem špatna mama, a mam časte vyčitky že vše nedělám na sto procent,( je to moje prvni),maleho miluju nade všechno. pocit ze jsem spatna mama mam velmi často a je to celkem ubijejici
Do toho nas jeste opustil otec maleho a jelikoz sem cita moc si to beru a spatne se stim srovnavam a do toho jeste dela naschvali..je toho ted moc a ja mam pocit ze selhavam ve vsem a ze je moje vina ze maly nema u sebe tatu..znate to nekdo taky? ![]()
Jsem slyšela, že pokud přemýšlíš nad, tím, jestli jsi špatná máma, tak nejspíš špatná nebudeš
ono s tak malým dítětem je toho moc občas na skoro každou…
To je pravda no
je toho ted moc ten rozchod do toho ktery neprobiha zrovna dobre…doufam ze to pak bude vse lepsi..
Špatná máma určitě nejseš, jen sis špatně vybrala tátu pro své dítě. Je toho na tebe moc, určitě se to uklidní a hlavně příště s ohledem na dítě hledej lepšího chlapa.
Za mě je lepší mamka ta, která se stará o sedmi měsíční dítě i bez otce. Než ta, která si vzala starého, bohatého pana,, který umřel a nyní je dítě bez otce, kterého bude potřebovat. Takže si tu vinu tak moc neber.
Nechápu v čem bys měla být nejhorší máma? staráš se o syna tak jak by jsi měla? pokud ano, jsi skvělá máma!
Špatná máma je ta, která se nestará o dítě, chlastá apod… Máma, která je jen občas unavená nebo smutná je úplně normální máma
@Lennka 9
Leni, máš toho moc, jsi na všechno sama. Jsi unavená, co nějaký víkend v lázních, nebo pár hodin mít pro sebe, zacvičit si, masáž.. ![]()
Myslím, že si trochu projikuješ pocity z toho odchodu fotra do mateřství…
Žádná máma nemůže jet furt na sto procent. I ta, co má milujícího partnera, nebo nemá partnera nebo má, ale on třeba je protivný, dlouhodobě obtížně spolupracuje apod. Na druhou stranu, pokud se chce člověk zlepšovat, může každý den pro dítě (a taky i pro sebe) něco, z čeho má třeba aspoň malou radost, pak když se dostaví špatné pocity, tak má člověk i zásobu nějakých dobrých pocitů. Pokud to člověk nezvládne každý den, tak aspoň ob den.
Táta, který dítě opustí a ještě dělá naschvály, to není Vaše vina, to je jeho nezvládnutá odpovědnost - ale taky to do budoucna není dobrá omluva pro setrvání v negativních pocitech, protože si tím člověk nic nevyřeší a ještě se mu to může zhoršovat. Držím palce, ať se dokážete z těch pocitů vymanit a začít na každý den nebo jiný kratší časový úsek myslet pozitivněji.
@Lennka 9 nikdo nedělá vše na 100%, pokud ano, tak se z toho časem zhroutí
pokud dítko miluješ, tak jsi dobrá máma - předpokládám, že mu věnuješ čas, pečuješ s láskou atd.. že je táta vůl, to si prostě říkej pokaždé, když bude dělat jakés halo
časem to přebolí a budeš ráda, že ses ho zbavila..
@jenika1 píše: Špatná máma určitě nejseš, jen sis špatně vybrala tátu pro své dítě. Je toho na tebe moc, určitě se to uklidní a hlavně příště s ohledem na dítě hledej lepšího chlapa.
asi tak, to je ten pocit, co tě dohání - že nejste úplná rodina…ale to dožene každou, co nežije s otcem svého dítěte. ![]()
Už jen to, že takhle přemýšlíš, je znak, že ti na tom záleží, tudíž jistě pro své dítě děláš maximum, co dovedeš.
Být sama na dítě je těžké. Já sice žiju s otcem svého dítěte, ale on už od porodu dělá, jako by tu nebyl. Jsem na naši holčičku sama, a i když mě to zpočátku rozsekalo, dneska si i užívám, že ji mám jen pro sebe
Už ho nepotřebuju a vystačíme si. Přestala jsem se tím zabývat a žiju tak, jako bychom tady byly jen my dvě. Doufám, že se i jednou budem. Žádnej táta je lepší než na hovanec táta. Drž se ![]()
Já bych hlavně vůbec nepřemýšlela, jaká jsem máma. Dycky, když mě to napadne, tak si uvědomím, že vlastně vůbec nevím, jaké jsou ostatní mámy, co dělaj s miminem celej den, dle čeho bych se vlastně měla v tom hodnocení orientovat. Já bych potřebovala prolézt ty vaše bejváky, holky, a bejt s každou z vás aspoň den a koukat, co děláte, abych věděla, kam se zařadit
Takže to neřeším.