Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@smajlik345 píše:
To tak dopadne, když se maso kupuje jen v obchodě vakuově balené a dítě je potom v šoku, že maso je ze zvířat.
Dřív se dětí účastnili zabíjaček, u babiček zabíjení králíku a slepic a nikomu to nevadilo.
V 5 letech jsem se účastnila zabíjačky, u sousedu jsme zabíjeli krůty, kamoška stahovala králíky, protože ji to bavilo a umělo to líp než rodiče
A ve své věkové kategorii a starší neznám žadného vegateriána. To až ty mladší než my, si myslí, že když to nebudou jíst, že zvířatka přežijou. Nepřežijou je to prostě koloběh přírody
No.. moje moji rodiče je věková kategorie 50+ a tŕeba moje mamka nějakou dobu nejedla maso, protože jí nedělalo dobře, v okruhu jejich známých je nékolik vegetariánů u přesvědčení kvůli zvířatům, několik ze zdravotních důvodů. Já sama maso taky extra nevyhledávám a to jsem se od mala taky účastnila zabijaček a doma máme králíky a slepice. Když maso jím, tam kuřata a králíky naše, vepřové a hovězí z farrm, kde mají zvířata lepší podmínky pro život. A ne, nemám problém se zabitím zvířete pro jídlo, ale s tím, jak ta zvířata žijí.
Pro zalladatelku: nechala bych syna být - nenutila, dělala víc luštěnin, aby nepřicházel o bílkoviny a čekala, jak se to vyvine.
@smajlik345 od mala jsem se motala kolem zabíjení králíků a slepic, a teď jsem vegetarián
nevadí mi až tak, když někdo jí králíky nebo prasata, které chová s láskou, ale nechci podporovat velkochovy. Některé děti jsou holt citlivější, i v historii je známo plno vegetariánů z období, kdy žádné supermarkety nebyly.
Maso skoro nejím už léta. Nejhorší jsou uzeniny. Tak pozor na ně. Dětem bych je tedy nevnucovala.
Průmyslově zpracované maso podle Světové zdravotnické organizace prokazatelně způsobuje rakovinu tlustého střeva. Pouhých 50 gramů slaniny denně zvyšuje riziko jejího vzniku až o 18 procent.
Na seznam „podezřelých“ karcinogenů se oficiálně dostalo i takzvané červené maso - tedy například hovězí, vepřové, skopové nebo kachní.
@Kikinka01 V porovnáním s tofu a tempechem je to velmi chutná a hlavně šťavnatá náhrada masa
. Taky si ji objednáváš z hrašky?
@AnettkaMalus Ano, viděla jsem, že to tam mají nově, tak mě to zaujalo a chci to vyzkoušet ![]()
A to je pekny nesmysl. Cervene maso ma v jidelnicku cloveka znacne dulezite misto. Samozrejme ne, kdyz se tim nekdo cpe horem dolem dennodenne.ale prinejmensim hovezi je dulezite, paklize to co nam dava, nenahradite jinak. Clovek neni bylozravec. Neco jineho je, kdyz lidi maso nesnesou fyzicky, ze zdrav. duvodu, nebo maji vylozene psychicky odpor apod.ale pripadne nenabizeni tohoto masa detem jen protoze je nekdo osobne presvedceny, jak je spatne, je z meho pohledu dost omezeny pohled.
@Kakamila Taky sme meli takove obdobi, trvalo cca 3m? Tez uz sem byla docela nestastna, protozema abkm, protoze lusteniny zpusobovaly jine zazivaci potize, zloutek ditko odjakziva odmitalo a vejce jinde schovane casteji tez nesvedci
a umela suplementace je pro me az to posledni. Taky sme varili vyvary, zelenina na trosce veproveho sadla, zel. polevka s trochou vyvaru, kdyz uz i samotny vyvar chvili neprochazel, nebo take trocha sadla v ni, decentne, stava z masa na brambory, ryzi… s mensim ci vetsim uspechem. maso sem stale nabizela, ne ale denne a hlavne nenutila. Po case se k masu vratila sama, neni zadny velky masozravec, ale ji ho uz myslim opet dostatecne. Kdyz syn sam nechce, nenadelate nic, jen cas od casu zkusit a nabizet i jinak, presne jak to delate 
Příspěvek upraven 01.01.21 v 16:20