Nejlepší řízky

7904
16.2.15 19:44

Nejlepší řízky

Zdravím,

nikdy jsem nebyla žádná extra kuchařka, vařím, to jo, ale jsou jídla, před kterými mám respekt a mezi ně určitě patří řízky. Mým problémem je to, že k vaření přistupuju strašně vědecky a zrovna u řízků je spousta „proměnných“:

• Jaké přesně maso (bavíme se o vepřových řízcích)?
  • Jak silně nakrájet/naklepat maso?
  • Jak moc nahrubo/najemno strouhanka?
  • Nakládáte maso předem do jogurtu, zakysané smetany nebo něčeho jiného?
  • Na jakém tuku smažit?
  • Jak prudce smažit?
  • atd. co mě ještě nenapadlo…

Mým cílem je dosáhnout řízků ne „jako z hospody“ nebo „lepších než od tchýně“, ale těch NEJLEPŠÍCH, KTERÉ KDO KDY JEDL.

Prosím o Vaše tipy :-) A ne, není to vtip, někdo vaří intuitivně, někdo vaří tak, že někoho kopíruje (maminku, Zdeňka Pohlreicha), já piluju a piluju postup tak dlouho, dokud nejsem maximálně spokojená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
873
16.2.15 19:49

@kacz já dělám řízky z kotlet, i z krkovice, v „největší nouzi“ jsem udělala i z kýty a z plece. A z kýty byly teda výborný :) řežu je na necelé cm plátky, podle toho, jak to vyjde, někdy víc, někdy míň. Vepřové smažím na sádle, kuřecí normálně na oleji. Strouhanku kupuji, prostě normální strouhanka a když si jí dělám sama, tak jí mám trochu hrubší. Mamina dělala řízky(kuřecí) i tak, že rozdrobila brambůrky a v tom to místo strouhanky neosolené obalila a byla to ňamina :) Smažím na rozpáleném, ale v normě, ani příliš prudce, ale ne ve studeném oleji :) řízky do ničeho nenakládám, není třeba :) jinak nevím, co napsat :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16236
16.2.15 19:52

Tak naše nej řízky jsou z krkovice, naklepané ne úplně natenko, pak naložené přes noc do směsi jogurt+vajíčko+sůl+pepř+česnek, pak obalené ve strouhance, zprudka opečené na pánvi na oleji, pak přendané do keramické mísy, pokladené plátkem másla a dané do trouby tak na 160 stupňů na dopečení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2044
16.2.15 19:54

Já řízky kromě soli a pepře, potírám česnekem a aby byly měkké, buď je dělám v troubě od začátku, nebo osmažím prvně a pak hodím dodělat v troubě, jsou ještě dobré, když místo strouhanky nadrtíš kukuřičné lupínky a obaluješ v tom

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lizzi
16.2.15 19:55
  • kotleta nebo kýta
  • cca 1cm, neklepu
  • strouhanku co zrovna seženu, na řízcích neuplácávat, jen jakoby načechrat. domácí strouhanka je ovšem nejlepší. u nás se různá náhrada strouhanky neosvědčila. dá se obalovat i v hrašce, pokud je někdo bezlepkový.
  • buď naložit do koření a česneku a přelít olejem, nebo i ten jogurt. pokud nenakládám, tak do vajíčka nastrouhám třeba nivu, česnek nebo zamíchám nějaké koření
  • vepřové smažit na sádle. sádla hodně, mělo by to trošku „plavat“
  • ne na prudko, ale musí to „bublat“, nedávat do studeného sádla, nesmažit moc řízků naráz, chladne tím sádlo
  • jíst čerstvé

Příspěvek upraven 16.02.15 v 19:57

• Citovat
  • Upravit
4099
16.2.15 19:56

Rizky delam z krkovice, cca pul centimetru silne a na noc je nakladam do cesneku a grilovaciho koreni, kdyz chci mit neco trochu jineho nez klasiku a je to namka :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5429
16.2.15 19:57

Dělám nejčastěji z kýty. Kýta se dělí na horní a spodní šál a na oříšek. Z oříšku jsou nejlepší-nejměkčí, ale plátky se trošku rozpadají, Z šálu jsou tužší, ale dají se nakrájet pěkné celistvé plátky.
Většinou nenakládám, někdy posolím a pokapu citronovou šťávou. Nechat do druhého dne. síla tak jeden cm, nebo necelý 1 cm, normálně naklepat.
Strouhanku mám většinou svojí- strouhám rohlíky na mlýnku na ořechy.
Do vajíčka dávám trochu mléka. Smažit tak středně, hlavně ne moc z prudka. Já je dělám většinou na oleji, nějaká kvalitnější slunečnicový nebo řepkový. Ale pokud není dělám i na sádle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
320
16.2.15 19:59

Osobně „nejlepší řízky na světě“ dělám z kuřecích prs. Marinuju v jogurtu (1 malý jogurt, 2 Lž oleje, koření), obaluju s kukuřičných lupínkách těsně před tím než je dám na olej. Řízky jsou uvnitř šťavnaté a na povrchu křupavé. Vepřové v jogurtu nevím co by to udělalo choťově :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16744
16.2.15 20:01

Řízky dělám z kýty, nejraději mám nakrájené od řezníka, podle babičky a maminy kromě soli a pepře dávám mletou sladkou papriku, někdy mám domácí strouhanku, někdy kupovanou, ale hlavně neobalovat předem, vždy až před smažením, smažim na slunečnicovém rozpáleném oleji, pak nechám okapat na ubrousku a samožřejmě citron nesmí chybět

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
708
16.2.15 20:01

Strouhanka z toastového chleba je nejlepší. Kupovanou bych nikdy na nic nepoužila. :poblion:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1828
16.2.15 20:07

Kdyz vepřové, tak z panenky. Jsou mini a moc dobre. Krajim tak na 1,5 cm plátky, trosku rozklepu. Osolím, nemarinuju. Klasickej trojobal, hladká mouka, vajicko s troškou piva a prosata domaci strouhanka. Pak snažím v oleji s troškou masla, idealne aby řízky byly ponořene.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2976
16.2.15 20:16
@sisk píše:
Kdyz vepřové, tak z panenky. Jsou mini a moc dobre. Krajim tak na 1,5 cm plátky, trosku rozklepu. Osolím, nemarinuju. Klasickej trojobal, hladká mouka, vajicko s troškou piva a prosata domaci strouhanka. Pak snažím v oleji s troškou masla, idealne aby řízky byly ponořene.

Dělám taky z panenky, bez piva, strouhanka čerstvě namletá domácí, smažím taktéž v oleji s trochou másla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanney
16.2.15 20:17
  • nejlepší vepřové řízky jsou z kýty, následují kotlety, plecko, libová krkovička
  • řežu tak 1,5 cm, naklepávám, pouze solím
  • strouhanku používám nejraději domácí, kupovaná není tak dobrá
  • smažím na slunečnicovém oleji, doporučuje se řepkový, ale řízky jsou tvrdší
  • citron nesmí chybět
  • Citovat
  • Upravit
31672
16.2.15 20:17

Dělám z čehokoliv, jaký maso doma je, z takovýho udělám. neklepu vůbec, krájí je chlap, já jsme na tohle levá, bych si ukrojila prst :lol: a krájí cca na 1cm? a nejlíp mi chutná jen v klasickým trojobalu, mouka, vejce, strouhanka, a většinou ještě jednou vejce a strouhanka. smažím an sádle, pokud ho doma mám, spíš na nižší teplotu, aby se propekly.
a nekořením vůbec, ani nesolím, maso má samo o sobě na mě dostatečně výraznou chuť.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8682
16.2.15 20:45

Hlavně musí být maso odleželé, ne čerstvé, kupuju tak 2-3 dny dopředu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie