Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Zdravím,
nikdy jsem nebyla žádná extra kuchařka, vařím, to jo, ale jsou jídla, před kterými mám respekt a mezi ně určitě patří řízky. Mým problémem je to, že k vaření přistupuju strašně vědecky a zrovna u řízků je spousta „proměnných“:
Mým cílem je dosáhnout řízků ne „jako z hospody“ nebo „lepších než od tchýně“, ale těch NEJLEPŠÍCH, KTERÉ KDO KDY JEDL.
Prosím o Vaše tipy
A ne, není to vtip, někdo vaří intuitivně, někdo vaří tak, že někoho kopíruje (maminku, Zdeňka Pohlreicha), já piluju a piluju postup tak dlouho, dokud nejsem maximálně spokojená.
@kacz já dělám řízky z kotlet, i z krkovice, v „největší nouzi“ jsem udělala i z kýty a z plece. A z kýty byly teda výborný
řežu je na necelé cm plátky, podle toho, jak to vyjde, někdy víc, někdy míň. Vepřové smažím na sádle, kuřecí normálně na oleji. Strouhanku kupuji, prostě normální strouhanka a když si jí dělám sama, tak jí mám trochu hrubší. Mamina dělala řízky(kuřecí) i tak, že rozdrobila brambůrky a v tom to místo strouhanky neosolené obalila a byla to ňamina
Smažím na rozpáleném, ale v normě, ani příliš prudce, ale ne ve studeném oleji
řízky do ničeho nenakládám, není třeba
jinak nevím, co napsat ![]()
Tak naše nej řízky jsou z krkovice, naklepané ne úplně natenko, pak naložené přes noc do směsi jogurt+vajíčko+sůl+pepř+česnek, pak obalené ve strouhance, zprudka opečené na pánvi na oleji, pak přendané do keramické mísy, pokladené plátkem másla a dané do trouby tak na 160 stupňů na dopečení.
Já řízky kromě soli a pepře, potírám česnekem a aby byly měkké, buď je dělám v troubě od začátku, nebo osmažím prvně a pak hodím dodělat v troubě, jsou ještě dobré, když místo strouhanky nadrtíš kukuřičné lupínky a obaluješ v tom
Příspěvek upraven 16.02.15 v 19:57
Rizky delam z krkovice, cca pul centimetru silne a na noc je nakladam do cesneku a grilovaciho koreni, kdyz chci mit neco trochu jineho nez klasiku a je to namka ![]()
Dělám nejčastěji z kýty. Kýta se dělí na horní a spodní šál a na oříšek. Z oříšku jsou nejlepší-nejměkčí, ale plátky se trošku rozpadají, Z šálu jsou tužší, ale dají se nakrájet pěkné celistvé plátky.
Většinou nenakládám, někdy posolím a pokapu citronovou šťávou. Nechat do druhého dne. síla tak jeden cm, nebo necelý 1 cm, normálně naklepat.
Strouhanku mám většinou svojí- strouhám rohlíky na mlýnku na ořechy.
Do vajíčka dávám trochu mléka. Smažit tak středně, hlavně ne moc z prudka. Já je dělám většinou na oleji, nějaká kvalitnější slunečnicový nebo řepkový. Ale pokud není dělám i na sádle.
Osobně „nejlepší řízky na světě“ dělám z kuřecích prs. Marinuju v jogurtu (1 malý jogurt, 2 Lž oleje, koření), obaluju s kukuřičných lupínkách těsně před tím než je dám na olej. Řízky jsou uvnitř šťavnaté a na povrchu křupavé. Vepřové v jogurtu nevím co by to udělalo choťově ![]()
Řízky dělám z kýty, nejraději mám nakrájené od řezníka, podle babičky a maminy kromě soli a pepře dávám mletou sladkou papriku, někdy mám domácí strouhanku, někdy kupovanou, ale hlavně neobalovat předem, vždy až před smažením, smažim na slunečnicovém rozpáleném oleji, pak nechám okapat na ubrousku a samožřejmě citron nesmí chybět
Strouhanka z toastového chleba je nejlepší. Kupovanou bych nikdy na nic nepoužila. ![]()
Kdyz vepřové, tak z panenky. Jsou mini a moc dobre. Krajim tak na 1,5 cm plátky, trosku rozklepu. Osolím, nemarinuju. Klasickej trojobal, hladká mouka, vajicko s troškou piva a prosata domaci strouhanka. Pak snažím v oleji s troškou masla, idealne aby řízky byly ponořene.
@sisk píše:
Kdyz vepřové, tak z panenky. Jsou mini a moc dobre. Krajim tak na 1,5 cm plátky, trosku rozklepu. Osolím, nemarinuju. Klasickej trojobal, hladká mouka, vajicko s troškou piva a prosata domaci strouhanka. Pak snažím v oleji s troškou masla, idealne aby řízky byly ponořene.
Dělám taky z panenky, bez piva, strouhanka čerstvě namletá domácí, smažím taktéž v oleji s trochou másla.
Dělám z čehokoliv, jaký maso doma je, z takovýho udělám. neklepu vůbec, krájí je chlap, já jsme na tohle levá, bych si ukrojila prst
a krájí cca na 1cm? a nejlíp mi chutná jen v klasickým trojobalu, mouka, vejce, strouhanka, a většinou ještě jednou vejce a strouhanka. smažím an sádle, pokud ho doma mám, spíš na nižší teplotu, aby se propekly.
a nekořením vůbec, ani nesolím, maso má samo o sobě na mě dostatečně výraznou chuť.
Hlavně musí být maso odleželé, ne čerstvé, kupuju tak 2-3 dny dopředu