Nejlepší spoření pro děti?

26
23.7.22 02:10

Nejlepší spoření pro děti?

Dobrý den, chci se zeptat mám 4letou dceru. Chtěla bych ji začít spořit, ale nevím kde. Co je podle vás nejlepší? Nebo kde spořite dětem? Byla jsem v ČSOB paní mi tam nabízela spoření studium, přesvědčovala mne ze to dobré. Tak jsem uzavřela smlouvu, ale můžu ji zrušit. Když budu chtít. Říkala, že dcera si může v 18letech vybrat celou částku, já jsem teď četla, že si může vybrat jen třetinu. A celkovou částku vybrat až v 60ti to se mi moc nezdá co myslíte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anais Brno
23.7.22 02:14

Začít spořit dítěti ve 4 letech mi přijde nesmysl. Člověk může vramci rodinných financí investovat a pak se rozhodnout jakým způsobem dítě do života " vybaví".
Jasně, že poradci svůj produkt vychváli do nebes, mají z toho provizi…

• Citovat
  • Upravit
2163
23.7.22 04:11

Detem zasadne nesporim, proto ze v 18muzou vybrat a rozfofrovat dle libosti.
Mam sporeni u monety s peknym urokem a az detem bude 18 nebo nastane ten spravny cas, tak je podelim, ale rozhodne ne sporeni na ne. Presne jak pise @Anais Brno
Jo a kazdy poradce ti vychvali nabidku, ma z toho prachy. Zrusit, dej si sporeni na sebe jsou rozhodne lepsi podminky nez u detskeho sporeni

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Dlouhá punčoška
23.7.22 05:44
@Emma Lili píše:
Dobrý den, chci se zeptat mám 4letou dceru. Chtěla bych ji začít spořit, ale nevím kde. Co je podle vás nejlepší? Nebo kde spořite dětem? Byla jsem v ČSOB paní mi tam nabízela spoření studium, přesvědčovala mne ze to dobré. Tak jsem uzavřela smlouvu, ale můžu ji zrušit. Když budu chtít. Říkala, že dcera si může v 18letech vybrat celou částku, já jsem teď četla, že si může vybrat jen třetinu. A celkovou částku vybrat až v 60ti to se mi moc nezdá co myslíte?

Neznáme produkt, který jsi uzavřela.
Vezmi smlouvu a zajdi do jiné pobočky banky a nech si to znovu vysvětlit.

Jinak obecná rada:

Máš správnou myšlenku, že je třeba začít brzo spořit. Stačí menší částka a až budou potřeba peníze pro dceru - jako když je najdeš.

Vždycky je to něco za něco - nižší výnosy, bezpečně uložené peníze, vyšší výnosy, riziko, že můžeš o peníze přijít.

Držím palce🙋‍♀️

• Citovat
  • Upravit
Dlouhá punčoška
23.7.22 05:49
@migmina píše:
Detem zasadne nesporim, proto ze v 18muzou vybrat a rozfofrovat dle libosti.
Mam sporeni u monety s peknym urokem a az detem bude 18 nebo nastane ten spravny cas, tak je podelim, ale rozhodne ne sporeni na ne. Presne jak pise @Anais Brno
Jo a kazdy poradce ti vychvali nabidku, ma z toho prachy. Zrusit, dej si sporeni na sebe jsou rozhodne lepsi podminky nez u detskeho sporeni

Je dobře i uvážit možnost, že peníze ukládáné na jméno dítěte mu zůstanou i v případě rozvodu rodičů, úmrtí rodiče, insolvenci nebo exekuci rodiče atd.
Peníze, které jsou napsané na dospělého s myšlenkou rozdělit se v budoucnu s dítětem, ochráněny nejsou.

• Citovat
  • Upravit
26876
23.7.22 06:20
@Emma Lili píše:

To jsi ale diteti uzavrela doplnkove penzijni sporeni. Proc? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1026
23.7.22 07:10
@Emma Lili píše:

Jaký spoření studium? ČSOB nic takového nemá. To co popisuješ je doplňkové penzijní spoření, (dříve penzijní připojištění), prostě klasický penzijko - to je to, co jsi dítěti uzavřela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2163
23.7.22 07:22
@Dlouhá punčoška píše:
Je dobře i uvážit možnost, že peníze ukládáné na jméno dítěte mu zůstanou i v případě rozvodu rodičů, úmrtí rodiče, insolvenci nebo exekuci rodiče atd.
Peníze, které jsou napsané na dospělého s myšlenkou rozdělit se v budoucnu s dítětem, ochráněny nejsou.

S tim souhlasim je i potreba toto zvazit. Neco ovlivnis jako exekuce, insolvence, ostatni bohuzel neovlivnis. Kamaradka udelala, ze v dobe manzelstvi ukladala na mamky sporici ucet sve penize (osobne a mamka je pak preposlala). Tim si udelala financni polstar a dost velky. I kdyz bylo manzelstvi bez problemove, po letech nastal rozvod. Penize ji zustali a s nikym se delit nemusela. I takove řeseni je, nez odejit jen s igelitkou a zit z ruky do huby. Schvaluju toto. Chlap si taky ulejva a kdo rekne ze ne, tak je naivni. Kdyz uz o tom byla zminka, tak jsem to musela napsat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
23.7.22 07:28

@Dlouhá punčoška tak myslím, že ani do jedné kategorie nepatříme :mrgreen:
Samozřejmě přemýšlíme nad budoucností, máme svůj finanční plán, takže pokud vše bude ok, tak finanční rezerva bude dostatečná. Už dnes vím, že mé dítě bude mít dobrý start do života, pokud se bude chtít osamostatnit.
Co se týká těch dětských produktů, jsou hrozně nevýhodné, peníze vázané na dlouhou dobu a mizerné zhodnocení.
Už posílám pár let peníze do akciových fondů a to zhodnocení je kolem 8 -12% ročně.
Penzijko mám ještě staré, sypu tam maximum, abych využila slevu na dani, už mám naspořeno 15 let, takže nárok na výsluhou penzi, kterou za pár let použijí jako jeden ze zdrojů pro splátku hypotéky invest. bytu..
O penězích člověk musí přemýšlet v čase, ne že někam. budu posílat peníze a uvidím je za 18 let a v tom mezidobí k nim nemám přístup, ani je nemůžu jakkoli přesunout.

Příspěvek upraven 23.07.22 v 07:50

• Citovat
  • Upravit
Anais Brno
23.7.22 07:32

@migmina tak záleží, my s manželem máme každý svůj účet, a finance si každý řídíme po svém…ve všem jedeme na půl, ať jde o provoz domácnosti, investice do nemovitostí, splátky hypotéky.
Já bych nikdy nechtěla aby byl někdo závislý na mě, nebo já závislá na někom. Ty dva roky na mateřské mi stačily a to jsem měla ještě příjem navíc…

• Citovat
  • Upravit
5978
23.7.22 07:46

Spoření při takové mega inflaci, jaká je, je nesmysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3076
23.7.22 07:55

Nehledě na to, že při dnešní inflaci atd. je jakékoliv spoření nesmysl. Vyplatí se spíše investovat, koupit nemovitost nebo třeba zlato.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5978
23.7.22 08:03
@Suelinda píše:
Nehledě na to, že při dnešní inflaci atd. je jakékoliv spoření nesmysl. Vyplatí se spíše investovat, koupit nemovitost nebo třeba zlato.

Ano, pokud nejsou úroky za dluhy astronomické, tak se vyplatí investovat do nemovitosti nebo koupit něco, jehož cena trvale stoupá. Dluhy ztrácí hodnotu, zlato stoupá, ale spoření, byť s 5% ziskem, je v současné době 12% ztrátou, to je fakt hodně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.7.22 08:11

Dceři jsme v jejích třech letech zařídili stavebko…posílám tam jen 1tis… skončí to v jejich 9ti, pak udělám ještě jedno do jejich 15ti, tam už chceme posílát asi 2tis měsíčně a pak si už nechám ty peníze spořícím účtu svém někde a uvidíme co bude…zda na studia, nebo nějaký jiný start do života… něco chci dítěti dát ale zase nebudou to horentní sumy. Já dostala od našich taky stavebko kde bylo 60tis, a pomohlo na vybavení prvního bytu.

• Citovat
  • Upravit
6119
23.7.22 08:29

@Kipa22 @Suelinda Hele, a k těm penězům na koupi nemovitosti má člověk přijít jak? V pravou chvíli mu spadnou z nebe? I na tu nemovitost přece musí člověk nějak ušetřit a ty peníze po dobu, kdy šetří, někam ukládat. A tomu přesně se říká „spoření“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat