Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nektere kojene deti kakaji jen jednou tydne. Mozna ma jen vetsi potrebu zivin, tak nemusi mit stolici klidne par dni. Je to ok
Může to snad být dokonce 20 dní, když je dítě plně kojené, pokud ho nebolí bříško, tak se nic neděje ![]()
Bezva dekuji. Jako cas od casu tlaci a krouti se, ale neplace a vypada v pohode. I prdiky odchazi. Tak snad vse ok
Obnovuji - procetla jsem diskuzi a vesmes se pise o starsich detech. Dcera ve 3tydnech (kdy kadila nekolikrat denne) najednou ze dne na den taky prestala. Myslela jsem, ze to bylo Espumisanem, ktery jsem ji dala kdyz se porad kroutila a chtela jsem pomoct od prdiku. Dala jsem jen dve noci po sobe a kdyz najednou prestala kadit (vsude se pise, jak je to prujmove, ale taky ze nektere deti z nej maji zacpu), tak jsem hned vysadila a dcera se 3.den vykadila. Ale od te doby se to uz neupravilo, takze si rikam, jestli ji Espumisan nejak nerozhodil a kdybych ji ho nedala, tak porad kadi xkrat denne… nebo je to spurtem, ktery u ni je o tyden pozdeji? Cura i prdi (krouti se dost), dnes jsem po dalsich 3 dnech nekadeni zkusila teplomer a trochu to pomohlo, ale nic extra. Celkove krmim co 3h (i 4h), ale nekdy pres den i musim budit jinak by nechtela. Az posledni tyden nekdy i casteji po 2,5h (nekdy 4h), jak ma naladu - mozna ten spurt o tyden pozdeji nez se rika? V noci vydrzi od 22h i 6h spat a pak po 3h. Snad neji malo, krom krouceni mi prijde ok.
Cetla jsem, ze se MM da zpracovat beze zbytku, ale stejne tak i ze nekolikadenni absence je bezna nejdriv u 6tydennich a starsich a do te doby to uplne normalni neni.
Proto me zajimaji vase zkusenosti. Zitra jdeme na mesicni kontrolu, takze se poptam, ale Mudr je dost laxni a zajima me jak to maji i jina mimina.
Diky
Příspěvek upraven 23.05.16 v 14:35
@kittysha Abych ti nekecala, ale mám pocit, že absence kakání měl muj syn i před koncem šestinedělí. A taky mám pocit, že to může souviset se spurtem, který ve třech týdnech bývá
@kittysha klid, je to běžné i u mladší, nemusí kakat i 14 dní - pokud dobře přibírá a je spokojená, neřeš ![]()
@kittysha neboj se, i u takhle malych pri plnem kojeni neni stolice nekolik dni. Ten Espumisan jestlize nedela male dobre nedavej. Nasi taky nedelal dobre a spis ji zhorsoval. Na prdy je dobre cvicit s briskem, teply polstarek na brisko, Pupik na masirovani a malou davat na brisko a ty muzes pit fenyklovy caj, nebo jej pripadne udelat pro malou.
@Nainuva Uz v tehu jsem mela problemy s pocitanim tydnu;) jak se tedy pocita 3tydenni spurt? Tyden kdy dite bude mit 3 tydny (tzn. ma 2tydny a kousek) nebo od ukonceneho 3tiho ten nacaty ctvrty? Je to blby dotaz, ale nikdy nevim:)
U dcery si vsimam poslednich par dnu, ze je obcas plactivejsi a nekdy krmim drobet casteji a to bude mit tento tyden mesic.
Nebo to ma kazdy jinak:)
@spirunka No extra pokrok s Espumisanem nebyl, naopak me vydesilo nakednou to nekadeni - coz bylo nakonec mozna nezavisle na tom, jen se to sesĺo ve stejnou dobu..to se zatim zkousim vypozorovat bez nej.
Vse zkousim - cviceni nozkama, caj, masirovani.. a krouti se porad stejne, nejvic ji to paradoxne prdi ze spani.
Asi zkusim i Biogaiu.
@kittysha řekla bych od 21. dne
ale já to nepočítám přesně. Vždycky, když jsme se k tomu období blížili, tak jsem s tím počítala. Ty děti to určitě taky nemají nějak nastavená, že tenhle den to začne a tenhle skončí. Takže prostě okolo toho týdne jsem si říkala- aha, to by mohlo být. A většinou jsem si díky tomu vysvětlila spousty dalších problémů a miminkem
A někdy měly problémy a spurt zrovna vůbec neměl být ![]()
Bioagaia nás zachránila. Zkoušeli jsme taky všemožné kapičky, masáže bříška, pupík i čajíčky a nic. Malej špatně kakal, měl hysteráčky a po bio gaie došlo k velkému zlepšení. Ještě možná třeba mezistupeň a zkusit laktobacily… ale možná jsou až od měsíce ![]()
@Nainuva nj, si clovek rekne - to bude urcite ten spurt:) stejne jako pozdeji jsou vsechno zuby:))
@Nainuva A ktere laktobacily? Biogaia jsou probiotika, to je snad to stejne? Uplne se nevyznam..Biogaia se muze snad od 6tydne?
No mesic uz bude mit za par dnu.
@kittysha jj je potreb azkusit co zrovna u ni zabere. U nasi male bylo super ji davat na brisko, tim tlakem to pekne vyprdela vsechno a jeste ten teply polstarek, ten ji zase pekne vzdy uklidnil. Kazdopadne nektere mimca na to trpi vic, jine min.
Ahojte, chtěla bych taky poradit.. Mám dvou měsíčního chlapečka, který je plně kojen. Od narození parádně kaká (skoro v každé plínce), prdíky ho nikdy netrápily. Poslední měsíc ale přestal kakat. Prdí pořád jak starý chlap
První jsem to neřešila, sice nekakal, ale pěkně papal a usmíval se. Asi po týdnu od poslední stolice ale začal strašně plakat, kroutit se a nepapal, tak jsme masírovali bříško, cvičili s nožkama, nahřívali.. Nic nepomáhalo, tak jsme sáhli po rek. rource. Vykadil se a zase byl OK. Takto se to opakovalo i další týden. Teď ale usedavě plače a kroutí se každé dopoledne. Není k utišení, tlačí a nic. I půl hodiny masíruju bříško, nahřívám atd, ale nic nepomáhá. Tak zavedu rourku, vytáhnu a nic. Pak ještě asi 5-10 minut cvičíme s nožkama a masírujem bříško a pak se konečně vykaká. Hovínka má normální (vajíčkové) bez zápachu.. Tak já nevím, proč se nemůže vykadit sám bez pomoci..
Bojím se, aby si nezvykl na rourku a bez ní už nekakal. Ale nikdy jsme moc rourku nepoužívali, až teď tech 14 dní skoro každý den i víckrát za den..
co s tím? Stalo se to i vám? Doktorka nám velice nic neporadila, jen že musíme vydržet a moc nepoužívat rourku.. Děkuji za reakce.