Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Všem vám moc děkuji za rady!! Vše vyzkouším a snad něco zabere.. ![]()
Miky je jinak hodňučký - v noci spinká i 8 hodin v kuse, přes den taky pospává, ale poslední dobou se právě budí s křikem, pláčem a kroutí se… ![]()
Zkusím vynechávat rourku a radši ho budu pořád chovat, nahřívat bříško a třeba se to brzo srovná… ![]()
@reinkarnace píše:
@Barry17 je přesně o měsíc od naší maléjo a pro chlapečka jsem taky měla vybrané jméno Mikuláš…ale pak jsem to den před porodem ještě změnila
Jméno Mikuláš jsem si oblíbila už na základce, takže když jsme zjistili, že budeme mít kluka, jméno bylo vyřešené okamžitě.. ![]()
Se zeptam asi hloupe, ale takove to kraveni u kojeni, kdy prsa jsou evidentne nalita, mliko mi tece az na spodary a malej se krouti, taha, pousti a zase prisava a rve u toho jak tur, tak to je ten spurt? Od narozeni ho kojim cely den co dve hodiny
takze na frekvenci kojeni to nepoznam. Hlavne v noci je takovy kraveni vyzivny, kdyz u toho usinam a kacim se na perinu neb nas prcek se v leze kojit nebude a nebude. Ti chlapi to je neco ![]()
@qipa Tak tohle me taky zajima. Dcera 2,5m mi taky obcas u kojeni dela sceny, mrska se az se bojim, ze ji neudrzim - ale ne pokazde, treba 1-2× za den, a to kojim casto 2-2,5h, pokud dobre usne pres den, tak i po 4h. V noci da jednou i 6h.
Jinak uz pres tyden davam Biogaiu a zadny posun - stale kadi 1× tydne (nekdy 2× - skoro vyjimka), dost se vyprdi sama, mrska nohama, a hlavne v noci treba i 1-2h vydrzi jakoby vzdychat a vzdy se ozve prdnuti a za chvili znovu..takovy tichy trpitel - nekrici, ale krouti se rukama nohama, ze me to stejne budi.. jinak myslim, ze prospiva dobre, ja nejim nic nadymaveho a stejne prdi.. a to krouceni u jidla, ze by byl spurt? rika se 3 a 6m - u tydnu chapu, ze to trva tyden, ale u mesice snad ne mesic:)
Mam taky takovy problem. Pouzivam hrejici polstarek, rourku, piju kefiry, davam ji pit fenyklovy caj, cvicime a porad nekaka. A to ke kojeni dokrmuji sunarem pac mam malo mleka a i tak se nevykaka klidne tyden. Nechce mi jist, krouti se u prsa tak dvakrat za den a i u flasky, breci. Vyzkousela jsem tri druhy UM a nic. Zkouseno i supsimplex, infacol, babycalm a nic. Kapicky jsem uz vysadila a mala se chova stejne jako by je brala. Tak asi nepomahali. Brisko je ale mekke. ![]()
@Syny13 píše:
Mam taky takovy problem. Pouzivam hrejici polstarek, rourku, piju kefiry, davam ji pit fenyklovy caj, cvicime a porad nekaka. A to ke kojeni dokrmuji sunarem pac mam malo mleka a i tak se nevykaka klidne tyden. Nechce mi jist, krouti se u prsa tak dvakrat za den a i u flasky, breci. Vyzkousela jsem tri druhy UM a nic. Zkouseno i supsimplex, infacol, babycalm a nic. Kapicky jsem uz vysadila a mala se chova stejne jako by je brala. Tak asi nepomahali. Brisko je ale mekke.
Dcerce je 7 tydnu
Tak po 6ti tydnech by melo nekolikadenni kadeni ustavat a stolice se upravit na 1 x denne a mene. Na 2 mesicich plne kojene dite nemusi kakat i dva tydny. Znam od dcerky. To byla pohoda. Nic ji netrapilo, zadne prdy a jednou za 10 dni se poradne vykakala a bylo vymalovano. Spurt by mel byt docasny nedostatek mleka, kdy dite zada vic a prsa jeste vic nestihaji. Takze se koji takrka nonstop a do 2 dnu se laktace zvedne. Proto se dite krouti a vzteka u kojeni. Jenze ten nas se vzteka a pritom ja pak i jen rukou za 5 minut vymackam jeste klidne 20 ml mlika. Takze to je klasika. Bud mu to tece moc nebo malo, nebo mu to nechutna jako vcera, nebo ho tlaci v brise predchozi natraveny mliko nebo dlaich milion duvodu. Jako treba ze je pustene radio nebo mu oknem tahne na nohy ![]()
Tak striham metr, aby to uz preslo a cekam na zazracne 3 mesice. Strasne me to mrzi, protoze vlastne porad skacu kolem nej, aby se furt nevztekal a nebrecel a na dcerku nemam skoro cas. A kdyz usne odpoledne na 3 hodiny, jsem zrala usnout taky a ne jet na kolobrnde na hriste. Vcera vecer dostal laktobacilky od Swissu a za hodinu se poblinkal az do ponozek. Takze ja to vidim tak, ze vsechny kapicky a prasky jsou spis podpurneho nebo tlumiciho charakteru, ale dokud ten maly pupicek nevyroste a nezvykne si na zpracovani potravy, udelam s tim stejne prd.
To znam. Taky kdyz breci a slysim ze nepolyka tak si myslim ze uz nemam mliko. Ale jak si prso zmacknu tak strikam metr daleko.
Tak asi ta moje prdelka je pekne lina tahat. ![]()
Nebo je prezranej. To se mi stane, ze kdyz ho nutim, sice popije a rve u toho, ale pak za 10-15 minut se ublinkne. A cert se v tom vyznej. Nicmene porad vychazim z toho, ze decko ma vypit 150 ml na 1 kg sve vahy za den. Takze si ho prevazim tak jednou za den a kdyz vidim, ze na to jedno kojeni vypije 80 ml, tak pri poctu 8-10 kojeni za den tam tech 500-600 ml dostane, i kdyby jen pocucaval. Takze uz to neresim. I dudlikem si pomaham, kdyz jeci jak na lesy a na kojeni to vliv nema. Vsak mi taky za mesic pribral 1,2 kilo ![]()
Taky pomuze pri tomhle kraveni dat ho na rameno odkrknout, ponosit a znovu prilozit. V 50% pripadu se uklidni a pije dal.
Ale jak mam poznat kolik toho pri kojeni vypila? Jinak presne, kdyz pribira tak neni moc co resit. Dnes jsme byli na prohlidce a mame uz 5 kg.
Tak asi taky vse v pohode. A taky jsem dnes zjistila jak spatne jsem pouzila rektalni tycku. Kdyz jsem dnes u doktora videla jak ji tam soupnul celou, polil me pot.
A ja ji celou dobu drazdim jen centakem ty roury a divim se ze nic nevychazi.
Ja bych ji tam celou teda necpala, muzes ji uvnitr poranit. Ritni otvor staci tzv. polechtat. Kdyz nic nevyjde, nic tam neni. Dat tam 5 cm rourku uz zavani klystyrem.
Nepoznas, pokud neprevazis na kojenecke vaze. Ale ja uz mam vychytano, ze kdyz pije plnymi dousky 10 minut, tak tech 130 da. Kdyz cuca a vzteka se a da ledva 5 minut, vypije tak 70 max. A kdyz se tyhle dva typy kojeni stridaji s tim, ze kojim 8-10×, tak si svuj pridel vezme. Nebo kdyz mam prso tvrdy a nality, trva 10 minut kojeni, nez zmekne. To taky vypije hodne. Ovsem kdyz dvakrat po sobe kravi, mam pak prso jak sutr a musim odstrikat do ulevy. Jinak si zas koleduju o zanet. Si me rozkoji a pak to nechce ![]()
Dnes teda mame vyzivny den. Uz 48 hodin se koji co 2-2,5 hodiny a mezi tim rve dokud neusne a rve jak otevre oci. Uz jsem jak matoha.
To jsem taky rekla doktorovi ze se bojim ze ji poranim a on ze to bych se musela hodne snazit abych ji ublizila.
Kazdopadne to i tak delat nebudu.
Tak tech deset minut pije urcite, teda kdyz se nezacne vztekat. To pije sotva dve minuty. Ja kojim po trech hodinach a mliko se mi nestiha delat.
Pak se prave vzteka ze ji to moc netece, breci a ja to nevydrzim a dam ji flasku. A kdyz jsem zkousela odstrikavat aby se mi mliko tvorilo tak sem nic z prsa nevytahla. Pres noc se mi zas trochu naliji. Nekdy si pripadam jak susenka.
Hodne pomaha nealkoholicky tmavy pivo. Treba Birel nebo Kozel polotmavy. Kazdy den jednu kuzelku a s laktaci to dela zazraky! A pak hodne pit vodu. Ja zapominam a kdyz pak do sebe loupnu pulitr neperlive vody, za 15 minut citim, jak se prsa nalevaji.
Ale u me fakt nejvic zabira to, ze malej se v noci koji po 2 hodinach. To nocni kojeni fakt dela divy. Cely den mam prsa jak mlikarnu.
Dcerka se v noci kojila jen jednou a podle toho to vypadalo. Vecer prsa uplne vyveseny. Vyresila jsem to tak, ze jsem ji misto jednoho kojeni kolem 17:00 dala nutrilon, prsa se nalila na noc a byl klid.
Ale pry pomaha zvysit laktaci i tim, ze se odstrika mliko mezi 24:00 a 2:00 v noci, kdyz dite spi. Ja na to byla ale lina.
A jakmile poledni kojeni nahradil prikrm masozeleninou, bylo uz kojeni v pohode.
Nebo kdyz je v noci prestavka na kojeni kolem 5-6 hodin, tak hned potom, co nakojis vecer, vypit pulitr 10 Gambrinus. Do dalsiho kojeni alkohol vyprcha a ucinkuje to lip nez ten nealko. Jsem ve 4:30 rano s dcerkou vzdycky klepala zoufalstvim, ze mi prasknou prsa ![]()
Ja v noci kojim jen jednou. Budi se v pul treti a pak zas az v sest. Se mi ji nechce prave budit. Ale zkusim to pivco.
a budu hodne pit. A jeste vyzkousim tu odsavacku kdyz se mi ji nechce budit.
@Syny13 píše:
Ja v noci kojim jen jednou. Budi se v pul treti a pak zas az v sest. Se mi ji nechce prave budit. Ale zkusim to pivco.a budu hodne pit. A jeste vyzkousim tu odsavacku kdyz se mi ji nechce budit.
Nevím, co všechno už jsi zkoušela, ale já dostala rady: každý den jíst vývar (dej si do mražáku a jen rozmražuj), jíst tvaroh, čaj pro kojící matky (udělala jsem si ho do velké konvice a pila celý den), Meltu neco Caro kávu. A do toho ještě hodně pít vody. Dodržuju to a mléka mám spoustu. A to kojím přes den po 2-3 hodinách a večer naposledy kolem půl osmé, pak až ve tři v noci a další kojení kolem půl sedmé..;) ![]()
Ja uz toho vyzkousela. Akorat ty vuvary jeste ne. Stejne si ale myslim ze je to proste dany. Nekdo ma a nekdo nema. Ja jsem bohuzel ta ktera nema. Kazdopadne to jeste nevzdam a vytrvam aspon s tim malem co ji muzu dat. Mam pocit ze s tim co vypiju za den se driv utopim nez se mi naliji prsa