Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
ahoj,
můžete mi, prosím, poradit, co může způsobovat neklid a pláč u jídla? Naše malá má teď 6 týdnů a poslední dobou dost špatně jí. Dávám ji UM a vždycky vypila 90 - 120ml s tím, že nejdřív vypila asi polovinu a odpočívala - tak jsi ji zatím přebalila, nechala odříhnout, chvilku jsem si odpočinuly a za čtvrt hodiny dopila zbytek. Teď, když jí dám najíst, tak si párkrát cucne a začne se strašně vrtět, kroutit a strašně hystericky křičet. Myslela jsem, že ji bolí bříško, ale při krmení mi normálně „prdí“. Zkoušela jsem s ní i cvičit na bříško a preventivně mazat pupík, ale nic nezabírá. Takže ji krmím asi hodinu - trošku napít, uklidnit, napít, uklidnit… nevíte, co jí může trápit? (až vypije svoji dávku, tak usne a spí 3 - 4 hodiny)
Já nevím, ale tipovala bych to bříško - i když prdí. Mladší dcera trpí na koliky - a při jídle (nebo spíš po něm) taky strašně plakala a kroutila se. A pláče, i když prdí.
Ja bych taky tipovalo to zazivani. Ja jsem maleho plne kojila, ale uzili jsme si bitek pri piti.
Docela me to stalo nervy. Byl netrpelivy, nechtel se poradne prisat, ale pak, kdyz uz se to povedlo, tak se poustel, kroutil se a strasne plakal. Samo se to urovnalo po par mesicich. Taky kdyz bumbal, tak to znelo, jako kdyby clovek napoustel prazdny barel, tak to skroukalo. Ale mela jsem dost silny spousteci reflex a maly asi taky mnohdy nestacil polykat tu zaplavu mlika, tak asi castecne proto ten kraval. Napadlo me, jestli treba nemas ve vasem pripade prilis velkou nebo naopak malou dirku v savicce. Mozna to mala taky nestaci polykat, nebo je naopak frustrovana tim, jak to pomalu tece. Zkus vymenit savicku a uvidis.
Jinak moc doporucuji Baby Calm. Malemu to moc chutnalo a myslim si, ze to na prdiky i zabralo.
Tak mnoho stesti.
Marketa
Díky moc za rady. Už jsme byly v lékarně a koupily Sab Simplex, protože Baby Calm nevedou… nevíte, jestli to můžeme užít už teď? V návodu je, že až od 3. měsíce, jinak na doporučení lékaře a naše doktorka má zrovna dovolenou… Jinak jsme koupily i fenyklový čaj, tak uvidíme.
Meg - na Sab simplexu přímo píšou, že se může použít od narození při tříměsíční kolice - nám ho doktor dokonce předepsal, myslím 25 kapek 3× denně, ale to si nejsem jistá a obal už nemám. Jinak mám srovnání - Sab simplex moc nepomohl - a Baby Calm už vůbec. Sice si ho maminky chválí, ale malé se po něm neuleví…
Masáže bříška taky nic.
Asi si to ty děti musí holt přetrpět:(
Hele, teď jsem vyhrabala tuhle diskusi http://www.modrykonik.sk/forum/show.php?… maminy tam doporučují mastičku Pupík k masážím bříška - a prý to úderem 3. měsíce fakt přejde. Starší dcera byla v tomhle směru )plně v pohodě - a to jsou obě kojené, jím stejné potraviny … holt tahle má asi bříško citlivější:(
Ahojky Meg,já měla s malým ten samý problém při kojení a zjistili jsme po poradě s lékařem,(měla jsem málo mléka),tak jak se musel snažit,aby něco vycucnul,tak se mu rozběhli střívka a přestože prděl,tak ho trápili bolesti bříška,takže bych zkusila dudlík s větší dírkou.Sab simplex taky používám(nám baby calm nezabral)a dávám mu ho 3× denně 10kapek a klidně ho používej i když na letáku píšou,že až od třech měsíců,doktoři ho běžně předepisujou a doporučujou už od narození.Ale někdy nám kapky nepomůžou a musí nastoupit rektální rourka a to je 100% úleva pro ty prťata.A nedělá ti malá,že by savičku jazýčkem vystrkovala ven?To mě David poslední dobou dělá a zjistila jsem,že vždy když nemá ještě hlad(vydrží přes den i 5-6hodin bez jídla),tak ho nechám být a později,když si řekne sám vypije vše co připravým.Pokud by se jednalo o to bříško,tak nám taky pomohlo,rozdělávat UM do fenyklového čaje a dávat mu přes den pít čaj heřmánkový tak 60-100ml(je to individuální,prostě mezi krmením jí to nabídneš a ona si vezme podle chuti).Přeju tí abyste přišli na to čím to je a společně našli i řešení. ![]()
taky bych zkusila ten dudlik s vetsi dirkou, je mozne ze to netece a zlobi se.
u nas byl krik a plac vzdycky az po jidle, boleni briska preslo po trech mesicich…
Paradise, přesně tohle mi malá dělá - trošku se nají a vystrkuje savičku jazýčkem ven, ale vzápětí si začne cucat ručičky a strašně usilovně cucat i normální dudlík, tak jí dám znovu napít, znovu si cucne a kroutí se, křičí a vyplivuje savičku (dávám jí většinou po 4 hodinách a to křičí, že má hlad, tak nevím, jestli by vydržela ještě delší dobu bez jídla). Myslíš, že mám použít savičku, která je určena pro děti od 6 měsíců, protože má větší dírku?
Ahoj holky,
tak přesně tenhle problém teď řešíme s mojí malou. Do nedávna pila krásně (Nutrilon Comfort), ale poslední tři týdny u toho vyvádí, brečí a vzteká se. Byli jsme už u dr., tak říkala, zkusit vyměnit savičku, ale nic nepomáhá. Dneska jsem tam zase volala a s doktorkou jsme se domluvily, že začnu dávat Sunar. Možná jí už ten Nutrilon nechutná. Zatím jsem rozdělala jednu dávku sunaru a vypila vše, tak uvidíme. Jsem z toho dost špatná a pokud se to nezlepší, tak musíme zajet do nemocnice
Od začátku pila krásně, tak nevím, co teď ty tři týdny vyvádí. Taky mi dr. doporučila dávat jednou denně probiotické kapky a ráno do pití vysypat prášek Lacidofil. Dávali jsme ještě železo, tak prý máme na 14 dní vy:,–(it, jestli jí to v bříšku nedělá neplechu, ale přijde mi dost bílá a poslední dobou hodně spavá, tak nevím, jestli to je dobrý nápad. Zkusím se ještě dr. zeptat, zda by nás neposlala na krev.
Jinak se mi někdy při pití uplně zakucká a nemůže popadnout dech. Používám savičky Avent číslo 2, tak se zkusím zase vrátit k jedničce.
Meg zkus vyměnit tu savičku.Já mám pro malýho savičku na čaj,je tam udělaný takový křížek a v lékárně mi řekli,že to dětem teče podle toho jak moc sajou,takže nemůže dojít k přejezení a navíc má i vyřezy,aby šel do lahvičky vzduch a malý ho nepolykal,ta se nám osvědčila.Pokud by to nepomohlo,tak bych to tipovala na to bříško.Nebo možná i jak psali holky přede mnou,že ji stávající UM už nechutná.Chce to vyzkoušet všechno,ale k výměně UM,bych přistoupila jako k poslední možnosti,aby si malé neudělala v tom bříšku ještě větší neplechu.Dej vědět jak Vám to jde.
Ahoj Morgi - Linda taky nějak s jídlem zlobí!!! Vždycky všechno vypila, ale posledních rár dní je to boj! Začne bulet jen co jí dám flašku do pusinky!!! (dáváme Nutrilon 1) Uklidním jí u čaje - parkrát jí nechám cucnout a rychle vyměním flašku za mlíčko a je řev! Ani to neochutná a bulí!!!! Byly doby, kdy vypila 150 ml a ani nemukla!
Před den vydrží max. 3 hodiny a v noci max. 5 hodin. Dneska vyzkouším Sunar. Prý líp zasytí. Je už sand dost velká aby vydržela v noci dýl - ne??? K dr. na kontrolu jdeme až v pondělí. Volala jsem jí, ale má dovolenou ![]()
Do dneška používám Avent savičku č. 1. S dvojkou hrozně přisává vzduch a nejde jí to moc pít!
Držím palce, ať zase začne Lindušce chutnat!!!!
S.
Ahoj holky,
prosim o radu. Mam doma skoro 4.mesicni holcicku a asi od minuleho patku nam dela sceny u krmeni (krmine Bebou 1). Nekdy ji nakrmim v pohode a nekdy kdyz ji davam dudel od flasky spusti plac a uklidni se az dudlikem. Potom si zase vezme dudlik od flasky a pije a treba zase zacne brecet a potom uz to dopije v pohode.
Rikala jsem to ted na poradne dr. a ona rikala, ze vezme moc a udelat nejake testy ?!- v pondeli si mam volat na vysledky.
Jeste zpetne v patek na Silvestra jsem ji dala jist v 9hod rano a to uz nejak plivala a spise ji to teklo ven. Potom mela dostat jidlo ve 12hod, ale to uz si nevzala a zacala silene brecet a brecela asi pul hodiny. Tak jsem ji vzala a jela na pohotovost (protoze me bolelo v krku a ja si myslela, ze ji treba taky boli a nemuze polykat), ale tam bylo vse ok i v krku a dr. rekla, ze asi zoubky. Ve stredu 5.1. jsem sla na poradnu a tam jsem to rekla dr. a ta zadne zoubky nevidela. A postupuje, jak jsem psala vyse !
Nemeate s timto holky taky zkusenosti, cim to muze byt ? Ona proste vezme flasku a zacne brecet az se uklidni, tak vypije svou davku 150ml. Ale proc ten plac ???? Zacala jsem ji davat Lactobacilky Baby-coz nam ted doporucila dr.
Ahoj,
tak reagoval můj syn Adam asi od 3. měsíce. Doktor nám předepsal Helicid. Podává se 2× denně a je to
na překyselení žaludku a „reflux“.Po 2 dnech prášky zabraly, ale brali jsme je ještě 3 měsíce. Zeptej se
doktorky, zda to nemůže být totéž.
Ať je Vám líp.
Zuzka