Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravim maminky, mam syna - 16m, uz od pul roku mame problem se spanim, celou noc sebou hazel, byval 3h vhuru, vstaval brzo, vse se to trosku upravilo aspon tak, ze se to da zvladnout. Jenze posledni 2tydny v noci poknaruje, vrti se, nekdy poplakava, nevim zda si vyzadat nejake vxsetreni, vyradili jste sladke, tak je to kapku lepsi, ale nic moc. Mate nektera podobnou zkusenost, popripade radu?
To máte úplně stejné jako u nás, zda se mi to jako standard.
A co se týká posledních dvou týdnů mohou mu růst zoubky, nebo může přes den zažívat nějaký stres.
@LadyLada jenze on je prave pres den uplne v pohode, lita, hraje si, smeje se, papa taky pekne, aj usinani je v poradku. Dam ho do postylky, popreju dobrou noc a jdu pryc a on do dvou minut usne. Jenze tak pekne spi asi 2 hodiny a pak to zacne:-(
Ono v noci je to jiné.. Zpracovávají zážitky ze dne, případně si uvědomí, že je tlačí zoubky, jak je psáno v prvním příspěvku.. Taky mi na tom nepříjde nic divného, malá taky hodně kňučí ze spaní, občas se vztyčí a kouká, někdy stačí ššš hajni si, někdy pohladím a položím..
@gabriela82 …a někdy si ho vezmu k sobě a on sladce spinká až do rána.
Prostě ho něco v noci trápí a pak je lepší si ho vzít k sobě. Myslím, že se dá poznat, kdy ho něco skutečně trápí a je lepší mu poskytnout bezpečí u maminky, než nekompromisně trvat na tom, že musí zůstat v postýlce. Někdy ho, až usne, zase vracím do postýlky. Zvyklý na to není. Beru ho vážně jen výjimečně.
@klaaras35
A nemá hlad?
My teda usínáme společně, respektive čekám, až usne a až pak odcházím.
@LadyLada
jo já s malou spala až do patnácti měsíců, pak jsem jí přišoupla postýlku bez postranice k mé posteli a ona si tam sama začala přelézat.. Takže já jsem pro společné spaní, u nás se do postýlky přesunula sama a bez jakéhokoliv řevu.. Občas si ke mě vleze, ale už dává přednost tomu rozvalovat se v klidu v té své.
Hlad nema, naji se v 8 vecer a vydrzi nekdy do 4 nekdy do 7, podle toho kolik toho sni. No je pravda, ze kdyz si ho vemem do postele, tak spi lip, pak zas nespime my, pac se strasne rozvaluje a taky mam strach, aby nespadl z postele:-(
@klaaras35
Toho pádu se také bojím, takže také moc dobře nespím
proto ho někdy, když usne, šoupnu zpátky do postýlky.
Určitě ho něco trápí.
Jo a jak spí přes den? Jestli ti třeba nespí odpoledne a pak je de facto vyspalej.
Ahoj holky, obnovuji.
Syn, 13 měsíců, teď posledních pár nocí (spíš někdy ano, někdy ne) se v noci třeba v 1 vzbudí a je prostě nepříčetnej, lítá, řehtá se, houpe se úplně zběsile na kolínkách, případně stojí v postýlce a ječí, když ho vezmu k sobě, chvilku leží, pak začne pokopávat nožkama, nebo plácat jednou rukou, přitom je ale vidět, že je ospalý. Nechávat si ho tam moc nechci, protože někdy zaberu a on si občas stoupá a mám strach, aby nespadl. Dneska v noci už to došlo tak daleko, že jsem ho normálně vzala do kuchyně, ve 4 ráno, rožnula, chvilku si hrál, pak na něm bylo vidět, že je fakt děsně unavený, ale pořád si hrál. Tak jsem ho vrátila zpět do postýlky, chvilku ještě neklid a pak usnul teda. No celé dopoledne to samozřejmě dospával, ale já jsem na odpis ![]()
Jo a to šel spát normálně, v půl deváté, jak je zvyklý. Někdy mě to jeho noční chování nahání hrůzu
![]()
Neměli jste to tak někdo taky?
Já bych ho šoupla do jinýho pokoje. Už je na to dost starý a chce mít klid, třeba ho budíte..
Moje dcerka spí sama v pokoji od 5 měsíců. Kdybych to spočítala tak jeden týden za dva měsíce taky spí špatně, probudí se, strašně brečí a vyřešim to tak, že trošku nasvítim a lehnu si k postýlce. V noci nechovám, jen pohladim, řeknu že je noc a spinká se.
@veeeraf
to spíš on budí nás:-D jsme jak pěny právě..
On nebrečí, spíš řádí..
@Lejaa Tak nějaké přechodné noční běsy… nerostou zuby? NEmá po očkování?
Máme to taky tak…už jsem z toho zoufalá, nevyspí se syn ani já. A do jiného pokoje jít nemůžu. Od kdy spí vaše děti v pokoji sami nebo třeba se sourozencem?