Několik dotazů k výchově a vývoji 10měsíční

29
27.10.13 13:04

Nekolik dotazu

Ahojte.Mam par otazek, na ktere bych se vas rada zeptala.Mam dceru 1O mesicni a problem je, ze se neumi chvili zabavit sama takze nic nestiham. Treba breci v postylce tak ji dam na zem na deku a oblozi hrackami.No a do 5 minut rev, protoze me nevidi. Proste musim byt u ni.Mate to take tak u takto stareho ditete a jak to napravit? Dalsi vec je ta, ze jeste neleze po kolinkach ani ńesedi, poze se plazi a ruzne otaci. Doktorka nas poslala ted v utery na rehabilitace.Mate zkusenost? za jak dlouho po zacatku toho cviceni by asi zacla lozit nebo si sedla? No a posledni vec. Vozime ji jeste v hluboke korbe ale uz nam tam skoro nevleze, takze myslite ze muzeme kocar prehodit na sportak a dat do uplneho lehu? dekuji moc vsem kdo odpovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
17565
27.10.13 13:11

Separační úzkost - normální jev v tomhle věku. Jestli vydrží sama aspoň těch pět minut, tak buď ráda, aspoň na záchod si můžeš dojít sama bez řevu :-D

Lezení - uvidíš, co vám řeknou na rehabce a co a jak budete cvičit, a jestli začne lozit hned, nebo za pár měsíců, to ti fakt nikdo dopředu neřekne :)

Sporťák - pokud jde úplně do lehu, tak proč ne, jen teď na zimu je potřeba pořádný fusak, ta korba chrání přece jen líp

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
27.10.13 13:31

Tak ji oblož hračkami tak, aby tě měla na dohled :) a na rehabce uvidíš, co ti řeknou, nás tam taky poslali, ale v podstatě mi jen ukázala, jak ho držet, když ho chovám, a jak mu malinko pomoct, cvičení jako takový ne, řekla že je to zdravý dítě, akorát je pomalejší..byli jsme tam asi v 10m a týdnu, a pár ní nato začal lézt sám :) a do sporťáku do lehu klidně dej

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1434
27.10.13 13:49

Vzpomínám si na na dobu, kdy měla malá 10 měsíců. Bylo to stejné s tím, že ještě sama nevydržela, neuměla se zabavit. Jen opradvu pár minut a pak mě hledala. Vydrž, to přejde. Já jsem třeba vařila a uklízela v době, kdy spala - tehdy ještě 2× denně. Sice už obcházela nábytek a byla pohyblivější, než tvoje dcera, ale jinak to samé s tím, že když jsem odešla, tak hned byla u mě nebo řvala a hledala mě. Přestala jsem se nervovat, že nic nestíhám a fakt jsem si to plánovala tak, že jsem se jí věnovala a když spala, tak jsem dělala to, co potřebuju.
Sporťák přehoď, už je dost velká. Já jsem malou vozila ve sporťáku od 6-ti měsíců, protože se mi nevešla do korbičky. Šel skoro do úplného lehu, takže pohoda.
Ohledně rehabky neporadím, ale věřím, že všechno dobře dopadne, neboj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ncc1701
27.10.13 13:50

Kdyz jsem potrebovala treba umejt nadobi nebo pripravit veci na vareni, brala jsem si syna s sebou do kuchyne. Nejen, aby na me videl on, ale hlavne abych videla ja na nej. Postylku jsem nikdy nevyuzivala jako odkladiste, prijde mi to jako v Navratu do budoucnosti, jak ten strejda od Martyho sedel vecne v base a uz jako dite miloval byt v postylce a plakal, kdyz ho vyndali. Bud jsem ho dala do lehatka, nebo na deku.

• Citovat
  • Upravit
29436
27.10.13 13:52

Co si malou dát k sobě? Obložit hračkama, uvidí na Tebe… u staršího kluka toto neznám, mladší má teprve 3 měsíce, nicméně když něco dělám, třeba vařím, tak ho mám na hrací dece taky vedle sebe, u kuchyňské linky na zemi, aby na mě viděl. Kdyby neviděl, tak vydrží chvilku a pak začne ječet.

Na lezení je čas do roka, na sezení taktéž. Na kolínkách by, pravda, už měla být, nicméně málokteré dítě je tabulkové. Je možné, že má slabší svalstvo, zatím není dostatečně posílená… cvičení je na to ideální, ukážou vám, jak ji motivovat, posilovat… jak se začne cvičit, tak pak jsou výsledky většinou celkem rychle vidět. Se starším jsem na rehabku chodila, nicméně jsme měli jiný problém.

Pokud máš sporťák do lehu, není co řešit. Kluk mi v něm jezdil od 5 měsíců.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13821
27.10.13 13:57

@Jakusevova to hraní se dá snad aspoň trošku naučit. Ale je rozdíl v separační úzkosti anebo v tom, že se sama nazabaví.

S tím lezením záleží, jestli je celkově pomalejší a jestli má vývoj. Syn taky v deseti měsících nic nedělal, jen se plazil. Ale on byl celkově pohodlný, lézt začal asi v 11m (to jsem mu ještě musela „pomoct“ kostičkou dupla za výstřih), sedět a stát asi ve 12m, pak obcházet nábytek, ale sám chodit až ve 22m. Byli jsme i na rehabilitaci, asi ve 4m, ale cvičení mi přišlo celkově k ničemu, takže jsme tam přestali chodit. Pak v tom roce a půl jsem pro jistotu zašla na neurologii, kde nám dr. řekla, že je úplně v pořádku, jen má své tempo.

K té korbičce, myslím, že takhle staré dítě už můžete s klidem přehodit do sporťáku, buď do úplného lehu nebo do pololehu. Já jsem syna vozila v korbičce až do roka, ale on byl mrňous a korbička velká, ale jezdil tam na čtyřech nebo vkleče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Zzzuuz
27.10.13 13:57

Nerada bych tě strašila, ale my máme 13ti měsíční dceru a nezabaví se ani teď :-( Bydlíme ovšem s mými rodiči a moje mamka je úžasný člověk, protože nám dodnes vaří. Ať si mě má někdo za neschopnou, já jsem mamce vděčná a Vás, které máte stejně akční dítě a přesto si vše děláte samy, Vás obdivuji! My měli ale opačný problém, dcera od jejího 9. měsíce chodí úplně bez držení, takže - když byla v ohrádce/postýlce, řvala jak tur, když jsem si jí nevšímala tak taky, když jsem jí nechala běhat, tak poshazovala vázy, dekorace, vytahala vše ze šuplíků/skříní atd. atd., mohla bych pokračovat do nekonečna. Bohužel s tím, že ještě nelezete po kolínkách ti asi neporadím, ale zase tak strašně netypické to není. Pamatuji si, že na kontrole v 10. měsících se mě doktorka ptala jestli dcera už leze po čtyřech…co doktor to jiný názor a náhled na daný problém. A korbičku určitě už vyměň za sporťák. My tak učinili v 5ti měsících. Dcera, když zjistila, že může koukat po okolí, tak se jí to zalíbilo a začala se více zvedat do sedu…ale nám dcerka v korbičce být nechtěla, je to malý silák a zvedala se. Ale možná by i právě sporťák trochu k tomu sedu dopomohl… tak pevné nervy a hodně trpělivosti :-)

• Citovat
  • Upravit
27.10.13 14:32

Mám 10ti měsíční dceru, v postýlce je pouze občas na spaní. Jinak ji nechávám volně, aby měla co nejvíc pohybu. Většinu času mě chce vedle sebe a hraje si i sama, podle toho co ji baví, ji podstrkávám různé věci. Někdy kňučí, tak ji nosím v šárku nebo ringslingu, s tím i něco udělám, rychle oběd, kafe apod. Jinak pokud ti sama nesedí, neleze, je to horší. Až bude lézt, sama se zabaví objevováním, já třeba i uklízím, malá mi u toho asistuje a baví nás to obě dvě. Vyloženě si s ní teda nehraju, ale nechávám ať se baví vedle mě sama. Korbičku jsme taky měnili už v létě, teď máme emitexový zimní fusak a je spokojená, vidí kolem sebe a je to fajn. Ale už teda sedí. Se cvičením zkušenosti nemám, ale nespěchala bych s posazováním a pomáháním. Spíš nějaké ty cviky ji pomůžou posílit svaly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí