Jak vysvětlit slova - vládnout a umřít tříleťákovi?

575
26.10.13 19:58

Jak vysvětlit "vládnout" a "umřít" 3letému dítěti?

Hezký večer, poraďte, prosím, dnes jsem již totálně vyšťavená a nenápaditá. Jsem zvyklá, že se syn (3 roky) mluví neustále a neustále se ptá (24/7, i ze spaní :roll:), není to nic nenormálního. Teď se mě v jedné větě zeptal, co je „vládnout“ a co je „umřít a mrtvý“ (ví, co to je, ale domnívám se, že myslel ve spojitosti s volbami :D). Díváme se na volby a tato slova zaznívají v TV. Za každý dobrý nápad už předem posílám pochvalu. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3429
26.10.13 20:02

@Chawa Podle mě dítě ve třech letech ještě neumí plně pochopit význam slova umřít. Vládnout bych vysvětlila na pohádkách a králech (myslím, že vysvětlovat mu to v souvislosti s volbami nemá smysl) a smrt vysvětluju tak, že ta osoba odešla do nebíčka a je z něj andílek :nevim: Politické mrtvoly bych do toho opět nemontovala :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5342
26.10.13 20:04

@Chawa umřít - človek spinká a už se nikdy neprobudí. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
26.10.13 20:09

No mě se teď malá každou chvíli zeptá: „mami, ale ty mi neumřeš že ne?!“ Taky si s tím nevím moc rady. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
makytalicka
26.10.13 20:36

@Lemuska taky bych to tak řekla, ale mám zkušenost (od kamarádky), že to takhle vysvětlila a dítě se pak bálo spát… 8)

• Citovat
  • Upravit
makytalicka
26.10.13 20:37

@kolozubka známá mi nedávno říkala, že její šestiletý přišel ze školy s dotazem „kdy budu dědit?“ :D

• Citovat
  • Upravit
17631
26.10.13 20:41
@Lemuska píše:
@Chawa umřít - človek spinká a už se nikdy neprobudí. ;)

to je to nejděsivější vysvětlení, co jsem kdy slyšela. Myslím, že jako malá jsem se taky pak bála, že už se neprobudím. A děsí mě to dodnes.
Volila bych spíš to nebíčko. Samozřejmě pro ty, kterým se toto vysvětlení nepříčí. Já tomu sama věřím, takže nemám problém to tak vyložit dětem.
Jinak jsem dnes taky vysvětlovala volby. Ale čtyřleté :) Řekla jsem jim, že jsou lidé, kteří v téhle zemi všechno řídí a ty že si lidé vybírají. Taková zkrácená verze, ona se moc nevyptávala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
stazinka09
26.10.13 20:42

@Chawa
tak my jsme malé tehdy necelé 3roky smrt nijak nepřikrašlovali a už vůbec nespojovali se spánkem, to by neusla už vůbec. Pes byl starej, nemocnej, umřel, nežije = nedýchá, nebije mu srdíčko. Je zakopán na zahradě. V létě se teda domáhla vykopání, tak jsme vysvětlili znova a ona „aha už by neskákal a nebyl hezkej“. Na nebíčko nehrajem.

• Citovat
  • Upravit
26.10.13 20:42

No my sme sa zjari naucili co je to umriet - ked mi umrel rozmaryn a sli sme kupit novy. No a teraz niekedy som jej vysvetlovala preco a nami nemoze ta mensia umyvat zacod, co je to jed, a ze by zomrela. A moja rozumbrada ze chape, ze si pojdeme kupit novu Emilku :mrgreen: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17631
26.10.13 20:43
@makytalicka píše:
@kolozubka známá mi nedávno říkala, že její šestiletý přišel ze školy s dotazem „kdy budu dědit?“ :D

no, tak to náš nejstarší poklad se v 11 letech zeptal rovnou CO bude dědit :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24379
26.10.13 20:45
Myslim, ze v teto spojitosti je nesmysl vysvetlovat tato slova na politicke sfere 3letemu miminu. Jednoduse, uz to psala i @Z.jev .Vladne prece kral, pohadky zna, tak na tom mu to vysvetlit.Smrt,umrit, odejit ze sveta, jednoduche je rict, ze clovek odejde do nebicka, kde nas hlida(babicka dedecek atd.).Usne spankem a neprobudi se.Co se tyce politiky, dnes jsem to vysvetlovala 6-lete, byla s nami volit.Ac chytra, taky nechape, co je volit vladu atd. Stacilo rict k tomu, ze to pochopi casem sama, ze je to zjednodusena pohadka a omacku kolem jsem ji udelala.
@kolozubka píše:
No mě se teď malá každou chvíli zeptá: „mami, ale ty mi neumřeš že ne?!“ Taky si s tím nevím moc rady. :nevim:

Hehe, to uz mam se starsi taky za sebou.Aby se nebala, normalne jsem se zacala smat a rekla ji, ze jsem tu pro ni a vzdy budu, ze az me zavolaji do nebe, tak sama bude uz babicka, deti a vnoucatek bude mit plnej barak, az ji z toho pujde hlava kolem, ze se ma na co tesit, co nejvice jsem odvedla pozornost, zlehcila to.Proc dite desit, nema predstavu co je 5,10…50 let. Vzala to mnohem lepe, nez kdyz jsem ji drive vysvetlovala, ze maminky taky zestarnou, odejdou a bla bla bla, bez spetky smichu. :nevim:.Podle me dite nechce mit pocit, ze by se melo o maminku, tatinka bat :think:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24379
26.10.13 20:46
@makytalicka píše:
@kolozubka známá mi nedávno říkala, že její šestiletý přišel ze školy s dotazem „kdy budu dědit?“ :D

To neeee :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
makytalicka
26.10.13 20:49
@wildcherry píše:
To neeee :lol: :lol:

no fakt, tak mu po zpracování šoku řekla, že jejich dům a on na to „fajn“ a šel pryč :lol:

• Citovat
  • Upravit
17631
26.10.13 20:50
@kolozubka píše:
No mě se teď malá každou chvíli zeptá: „mami, ale ty mi neumřeš že ne?!“ Taky si s tím nevím moc rady. :nevim:

tuhle otázku jsem pokládala jako malá tatínkovi. Bezostyšně mi lhal, že nikdy neumře. Jsem mu za to dodnes vděčná :) Mě to uklidnilo, i když jsem věděla, že kecá.
Já tedy dětem nekecám, takže dcera má tak nějak představu, že až budu moc stará a ona už velká, tak taky umřu. Akorát je teď háklivá na slovo stará. Moje mamka před ní tuhle řekla, že už je stará bába a ona začala plakat, že babička brzy umře :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
26.10.13 20:53

Ten, kdo vládne, vymýšlí zákony - tj. pravidla, kterými se potom ostatní řídí. Tak jsem to vysvětlila čtyřletému, nic na to neříkal :lol: Ve volbách si lidi vybírají toho, koho by chtěli, aby jim vládnul.

Jestli to pochopil, nevím, dál se nevyptával, ale stejně furt řešil, co že tam jako budem dělat, když jdem volit :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí