Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Potřebovala bych poradit. Máme syna, 14m a zatím sám nechodí. Ale už asi dva měsíce chodí kolem nábytku, ale pořád jen po špičkách. I když si stoupá ze sedu, tak jen přes špičky. Nemůže to mít nějaký vliv na to, že ještě nechodí apod.
A nemůže si tím tu další chůzi nějak ovlivnit? Jako, že by pak měl problíémy s tou samostatnou chůzi. Jinak ještě-jezdíme každý druhý den do bazénu, kde je i dětský bazének. Tam chodí ve vodě kolem bazénu a nemá vůbec problém se pustit. Jasně, padne hned pod vodu, ale má z toho strašnou srandu. Ale pustí se. Kdežto doma se nábytku sám pustit nechce.
Oba kluci to na začátku dělali taky, než si byli jistí…prostě chodili po špičkách, jestli nechceš aby to dělal zkus boty - ony ho na ty špičky tolik nepustí, my je nechali jen tak a pak začali sami chodit po celém chodidle asi v 15. a 16. měsících
A neměla jsi chodítko, případně nějaké hopsadlo? u těchhle věcí se stává že jsou potom děti na špičkách.
Mě Dr. na rehabilitaci říkala, že když začne dlouhodobě nebo často chodit po špičkách, tak, že máme přijít ha kontrolu i dříve než za pul roku. Od sestry syn taky chodí hodně po špičkách a bylo ji řečeno, že to není dobré a má ho upozorňovat, ať chodí normálně a ma mít boty i doma.
Jak je to u prvního chození kolem nábytku, ale nevím
@maminkas stoporo musí mít na nožkách neustále pevnou obuv aby byla nožka v pevné poloze!! Ale vzhledem k tomu že má teprve 14 měsíců ještě bych to nijak nehrotila, určo ho sleduj a snaž se nějak hlídat aby došlapoval na celou plošku. Neteř má 3 roky a taky strále chodí po špičkách, je to strašný díky tomu je oproti vrtevníkum na chůzi totálně levá, běh ani nemluvím člověk aby stále trnul kde se zase vyseká a o co zakopne
. POkud by na špičky našlapoval nadále bylo by dobnré to říct dr a jít na rehabilitace tam zjistit zda jde jen o zvyk nebo nějaký problém, špatná chůze by pro něj mohla do budoucna znamenat problémy s páteří…
Řekla bych, že pokud máš nejasnosti, zajdi se poradit aspoň na dětské. Ale neteř chodí na špičkách dlouhodobě, teď byli na vyšetření a prý je vše pořádku. Jedno chodidlo vtáčí kolmo k druhému, plus ty špičky, dle mého to v pořádku není, ale já nejsem doktor. Ten řekl, že o nic nejde, takže těžko říct, kdo vlastně ví co a jak. ![]()
@MuffinkaM třeba opravdu o nic nejde a neteř má jen špatně zvyk jak pokládat nožky při chůzi, já taky šmajdám vtáčím špičky k sobě, mamina se se mnou nalítala a a vše v pořádku prostě jen špatný zlozvyk a musím si to neustále hlídat, popř mš upozornuje okolí že mám zase špičky k sobě…
@maminkas, všechny děti chodí napřed po špičkách, postupně přenášejí váhu dozadu na patičky a až když dítě bezpečně stojí na patičkách je připraveno samo držet rovnováhu a začít chodit samo. Ale je pravda, že 14 měsíců je už celkem dlouho.. Od kdy se staví na obchází ten nábytek? Syn nebyl žádný rychlík, naopak, chodit začal až v 16ti měsících, ale ve 14ti už stál rozhodně stabilně na celých nožičkách. Dcera se staví od 11ti měsíců ( taky spíš později než brzo), ale teď v necelých 13ti měsících stojí taky už dobře na celé nožičce.. Asi bych se došla poradit někam k odborníkům.. nenechala bych se odbýt obvodním ale chtěla aby mě viděli odborníci - na dětskou rehábku nebo ortopedii.. Lepší být za hysterku, než něco zanedbat, čím dřív, tím snadněji se to bude odbourávat, kdyby se problém našel.
Kolem nábytku chodí asi dva měsíce. At mu dám na nohy jakoukoliv obuv, buď jí okamžitě sundá nebo je na špičklách i v botkách. Chodíme na dětskou neurologii, máme jít za 14 dnů, jelikož byl malej po porodu na řízené hipotermii (myslím, že se to tak nazývá). Když jsme tam byli v létě, tak nás už doktor chtěl vyřadit, ale objednal nás nakonec ještě na listopad s tím, že už bude určitě chodit sám, tak nevím, co na to řekne.
Já nevím…ale třeba z něj bude tanečník…jen tak mimochodem já se učila tancova přes špičky půl roku ![]()
Tak jsme dnes byli na kontrole na neurologii. Poslal nás na rehabilitace do Brna do dětské. Jsem z toho docela vystresovaná, protože se zmínil, aby malý neměl dětskou mozkovou obrnu, když chodí po špičkách. Byl po řízené hypotermii. Jinak je prý velice čilý a čiperný. Nemáte někdo s takovými rehabilitacemi zkušenosti? Mohla by to být opravdu dětská mozková obrna?
@maminkas neboj, pokud mu enurolog doposavad na malém „nic nenašel“ tak i kdyby to bylo DMO, tak to bude lehčí stupeň a rehabilitací se dá hodně napravit, aby neměl žádné následky
třeba jsou to jen zkrácené šlachy ![]()