Nemám VŠ

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
4140
6.3.23 06:44

Mám taky vosku a nijak mě to v životě netrápí. Lidi kolem me s VS jsou tak pul na pul. V mojí rodině skoro všichni, u manžela v rodině nikdo. Studovat VS jenom pro titul je kravína.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12552
6.3.23 07:11
@Anonymní píše:
Přijde mi, že tu všichni mají VŠ, ale je tu někdo, kdo ji nemá a ani se mu jí nějak nechce dělat?
Přijde mi, že většina lidí kolem mě VŠ má a možná proto mě to nad tím nutí přemýšlet. Mám SŠ a VOŠ ve zdravotnickém oboru, ale ve finále jsem tam nikdy nepracovala. V podstatě ihned jsem šla ze známosti do zahraniční firmy (lepší peníze, home office). Pracuji tu už 5 let, mezitím jsem byla na rd. Aktivně zde používám angličtinu a vzhledem k tomu, že dalším jazykem ve firmě je němčina, tak jsem se za ten čas naučila i hezky německy. Oba jazyky mám na úrovni zhruba C1.
Co ale týče té VŠ, tak cítím jakýsi vnitřní tlak, že ostatní ji mají a nějak se pro sebe cítím méněcenně. Nikdo mi nikdy nedal nic najevo, je to asi jen prostě můj blbej pocit méněcennosti. Přitom ale když nad tím přemýšlím, tak se mi vůbec do studia nechce, ani nevím, co bych jako šla studovat. Mám koníčky, ráda sportuji, baví mě jazyky, čtu, mám malé děti a vlastně se mi vůbec studovat nechce. Přijde mi, že se rozvíjím i mimo školu.
Je tu prosím někdo, kdo VŠ nemá a je spokojený? Jakou pozici děláte? Neděláte kvůli tomu nějakou méněcennou pozici?

Vs jsem si udelala jen pro sebe kolem 40 l kombinovane a nelituji..rozsirila jsem si. obzory, vedomosti a taky vim ze ve vystudovanem oboru bych pracovat nechtela uz v tlmto veku..ale jsem za to rada.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6445
6.3.23 08:14

Bud te studium bavi nebo ho potrebujes kvuli praci, v idealnim pripade kombinace obojiho. Ale studovat aby lidi v okoli videli, je holy nesmysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3958
6.3.23 08:38
@sediza píše:
VŠ není jen titul. Dá ti to znalosti a rozhled.Já jsem studovala 3 vysoké školy a dalo mi to strašně moc - zajímavých informací, rozhled, způsob myšlení a hodnocení informací a taky přátel. A samozřejmě i pracovní příležitosti a finanční ohodnocení. V dnešní době, pokud nemáš vlastní firmu, kdy máme jít do důchodu pomalu v sedmdesáti, mi přijde rozumné udělat maximum, abych měla co nejlepší možnou práci. Dokud jsi mladá, tak je to vše jednodušší. V padesáti plus už tolik ne. Pokud jsi inteligentní, je dobré využít svůj potenciál. Pokud máš zdravotnické zaměření, můžeš zkusit třeba management ve zdravotnických a soc. organizacích. Na Karlovce se dá studovat i dálkově. Možností je spousta.

Naprosto souhlasím :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Parninas
6.3.23 08:40

VŠ jsem zkoušela, nedokončila jsem. V určitý moment to bylo buď totální psychické vyčerpání a kolaps nebo si přiznat, že prostě nejsem ten typ, co by ten tlak ustál a tak jsem to ukončila. Ze začátku mi to bylo trochu líto, protože si myslím, že na to hlavu mám, ale když jsem si dala na papír pro a proti, tak jsem vyhodnotila, že bez VŠ se zas tak moc nestane a ve finále jsem v pohodě. První dva roky po ukončení to byl opruz, protože měl každý potřebu to řešit, aktuálně je to všem jedno. Jsem v bublině různě vzdělaných lidí a téma nejvyššího dosaženého vzdělání prakticky nikdy není téma ve smyslu kdo je víc/míň. Pokud máš bublinu, kde máš pocit, že ti to ostatní dávají vyžrat, tak se možná zamysli, jestli je nutné si takhle toxické lidi držet u těla. Pokud ti to nikdo nepředhazuje, ale je to jen tvůj vnitřní démon, tak tam je zase míč na tvé straně hřiště. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
13197
6.3.23 08:42

Vymenim 2 vs tituly za tve znalosti jazyku! :pankac: byt tebou, vubec se netrapim, ze nemam vs. v zivote je prece vice dulezite, ze delas praci, co te bavi, mas moznost HO pri detech…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.3.23 08:51
@Parninas píše:
VŠ jsem zkoušela, nedokončila jsem. V určitý moment to bylo buď totální psychické vyčerpání a kolaps nebo si přiznat, že prostě nejsem ten typ, co by ten tlak ustál a tak jsem to ukončila. Ze začátku mi to bylo trochu líto, protože si myslím, že na to hlavu mám, ale když jsem si dala na papír pro a proti, tak jsem vyhodnotila, že bez VŠ se zas tak moc nestane a ve finále jsem v pohodě. První dva roky po ukončení to byl opruz, protože měl každý potřebu to řešit, aktuálně je to všem jedno. Jsem v bublině různě vzdělaných lidí a téma nejvyššího dosaženého vzdělání prakticky nikdy není téma ve smyslu kdo je víc/míň. Pokud máš bublinu, kde máš pocit, že ti to ostatní dávají vyžrat, tak se možná zamysli, jestli je nutné si takhle toxické lidi držet u těla. Pokud ti to nikdo nepředhazuje, ale je to jen tvůj vnitřní démon, tak tam je zase míč na tvé straně hřiště. :kytka:

To ne, nikdo mi to nikdy nepředhodil. Lidi kolem jsou fajn, jen to je takovej můj vnitřní blbej pocit jakože jsem něco míň. Vím, že je to blbost no :zed:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
6.3.23 08:57

Nemám výšku, dělat si ji nechci… byla jsem tam rok, neudělala… ač hlava by na to byla, ale lenost zvítězila. Pracuji v kanceláři, administrativa. Máme malé dítě… manžel pracuje hodně. Mi to vyhovuje takto. Nemám v plánu dělat si vysokou. Spíš uvažuji ještě nad jedním dítětem který by přicházelo v úvahu tak v mých 40ti letech…

• Citovat
  • Upravit
Parninas
6.3.23 08:58
@Anonymní píše:
To ne, nikdo mi to nikdy nepředhodil. Lidi kolem jsou fajn, jen to je takovej můj vnitřní blbej pocit jakože jsem něco míň. Vím, že je to blbost no :zed:

Když to řeknu blbě, tak to je ta lepší verze. :D Protože ostatní změníš hůř než samu sebe.
Jako vždy máš možnost si titul dodělat pokud je to pro tebe tak důležité. Ale tam je otázka jestli by tě to opravdu udělalo šťastnou nebo jestli je ten problém hlubší a ty pocity méněcennosti by vyplavaly na povrch znovu tak jak tak.
Realizuješ se i někde jinde? Máš něco v čem jsi fakt dobrá a dodává ti to sebevědomí? Jestli ne, tak můžeš zkusit jít tímhle směrem, objevit kde máš svůj vnitřní talent a tam čerpat sebevědomí. Ono je v celku jedno jestli půjde o akademické nebo pracovní úspěchy nebo třeba nějaký koníček, jen najít to co tě udělá šťastnou. :kytka: :D

• Citovat
  • Upravit
3722
6.3.23 09:49

Nemám vysokou školu. Zkoušela jsem, ale nebavila mě. Šla jsem do práce. Chtěla jsem se osamostatnit a žít normálně. Jsem všeobecná sestra a vysokou nepotřebují. Necítím se nijak divné. Práci mám a dobrou tak proč bych měla?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3837
6.3.23 10:06
@Anonymní píše:
Když ve výrobě asi kolem sebe moc vysokoškoláků nemáte ne? Zastávám už poměrně vyšší manažerskou pozici a všichni na podobné pozici vš mají (není podmínkou). Tak si prostě vedle nich připadám méně cenná.

No a co bys chtěla dělat za VŠ, když ji ani nepotřebuješ, nikam tě neposune a na pozici jsi spokojená? Jen abys měla titul? Já teda nevím, ale studuju pro to, že mi to dá nějaké vzdělání, znalosti, které jinde nezískám, případně mi dokončení té školy otevře další dveře.. Tak pokud se chceš dovzdělat tak jdi do toho, najdi si obor, který se chceš přiučit. Ale pokud si vybereš obor, který tě nezajímá a budeš studovat jen proto, abys měla titul, tak to je fakt nesmysl. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16178
6.3.23 10:20
@Anonymní píše:
Když ve výrobě asi kolem sebe moc vysokoškoláků nemáte ne? Zastávám už poměrně vyšší manažerskou pozici a všichni na podobné pozici vš mají (není podmínkou). Tak si prostě vedle nich připadám méně cenná.

Pár se jich najde i ve výrobě. Za mě prostě titul nic neznamená. Ano, asi víc možností práce, ale člověka to nijak „lepším“ teda nedělá. Kolikrát naopak je člověk sice studovány, ale pro život moc nepoužitelný :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2379
6.3.23 14:40
@Anonymní píše:
To ne, nikdo mi to nikdy nepředhodil. Lidi kolem jsou fajn, jen to je takovej můj vnitřní blbej pocit jakože jsem něco míň. Vím, že je to blbost no :zed:

Ale zrovna to, že ti to vadí, bych brala jako důvod si ji udělat. :think: Si vezmi, že by nešlo o VŠ, ale třeba o malý prsa - všichni by ti říkali, že na tom nesejde, že to má i výhody, ale ty by ses furt porovnávala s lidma, co mají ty prsa větší. Tak pak jsou dvě možnosti - buď změníš svoje nastavení a nebudeš se posuzovat podle prsou/školy, nebo si ty prsa/školu prostě uděláš. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13197
6.3.23 23:22
@Dahlia0409 píše:
Pár se jich najde i ve výrobě. Za mě prostě titul nic neznamená. Ano, asi víc možností práce, ale člověka to nijak „lepším“ teda nedělá. Kolikrát naopak je člověk sice studovány, ale pro život moc nepoužitelný :nevim:

vs preci neni o tom byt „lepsim“ clovekem, ale mit sirsi znalosti v urcitem oboru,… studovany clovek mozna neni pro tvuj zivot moc pouzitelny, ale za to je pouzitelny ve svem oboru, ktere vetsinou byva velmi dobre ohodnocen. a nevim jak ty, pro me je treba lepsi, ze by chlap prinesl domu nadutou „penezenku“ a neumel „vymenit zarovku“ :lol:… ja jsem treba rada, ze ty vs mam, mam moznost, byt jako matka samozivitelka, si praci vybirat, tak aby mi vyhovovala, nemam stres z pracovniho uplatneni (prace na smeny za par chechtaku), na druhou stranu, pro zivot jsem v urcitem smeru nepouzitelna (neumim/nebavi me varit, v zivote jsem neudelala knedlik, xy delany vyvar) a fakt mi to zily netrha… u autorky je spatne, ze ona to vidi jako svoji slabinu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16178
6.3.23 23:26
@markytka3 píše:
vs preci neni o tom byt „lepsim“ clovekem, ale mit sirsi znalosti v urcitem oboru,… studovany clovek mozna neni pro tvuj zivot moc pouzitelny, ale za to je pouzitelny ve svem oboru, ktere vetsinou byva velmi dobre ohodnocen. a nevim jak ty, pro me je treba lepsi, ze by chlap prinesl domu nadutou „penezenku“ a neumel „vymenit zarovku“ :lol:… ja jsem treba rada, ze ty vs mam, mam moznost, byt jako matka samozivitelka, si praci vybirat, tak aby mi vyhovovala, nemam stres z pracovniho uplatneni (prace na smeny za par chechtaku), na druhou stranu, pro zivot jsem v urcitem smeru nepouzitelna (neumim/nebavi me varit, v zivote jsem neudelala knedlik, xy delany vyvar) a fakt mi to zily netrha… u autorky je spatne, ze ona to vidi jako svoji slabinu

Tak já mám třeba chlapa takovýho, co má šikovný ruce a na VOŠ šel jen skrz rodiče. Obor nikdy nedělal a dělat nebude, živil se vždy rukama :mrgreen: V kanclu být rozhodně nechce, ani dělat nic „lepšího“ :mrgreen: A právě třeba vaří, což mě nebaví :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat