Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všichni,
moc vás prosím o radu. Mám syna Tomáška, v červnu mu budou 4 roky. Je to maminčin mazlíček, ale není to tak hrozné.Je hodný, celkem poslouchá, nekonfliktní, nechá sebou hrozně manipulovat od ostatních dětí. Prostě se nebrání
. Nechá si toho hrozně moc líbit. Od září chodí do školky. Nejdřív s brekem, ted už celkem dobrý. Jenomže ze sebe ve školce nevypraví ani slovo. Když se ho paní učitelka na něco zeptá,tak řekne ano-ne,ale tak potichu,že mu ani nerozumí. Doma to ale dohání, kecá tak, že mě bolí hlava. Vím co dělají ve školce, co měla paní učitelka na sobě nového, co děti, proste povídá. Paní učitelku má rád, jednu má oblíbenou, druhou mín, ale prý se stydí. No ale paní učitelka říkala že měl dost času se zadaptovat a říct si aspon o základní věci, že si to tam dělá těžší. Mě je to líto, i když s ní souhlasím. Doma mu domlouvám, povídám pohádky o chlapečkovi co se ve školce styděl, apod. Nic nepomáhá. Co mám dělat??? Když půjdu k psychologovi, on s ním stejně nepromluví, podle mě je to k ničemu.
Tak třeba některá z vás měla podobný problém a řekne jak se vyřešil. Moc děkuji všem.
Osobní zkušenost nemám, ale stejný problém měla sestra s neteří. Michalka byla ve školce zakřiklá a doma vše doháněla.
Nikde s ní nebyli a časem se to upravilo. A prosazovat se tedy umí. Až moc
. Je už to 20-ti letá slečna.
Chápu, jak ti je a taky přemýšlela, jak synovi pomoct. Možná by stačilo, kdyby si zašla k psychologovi sama, aby poradil. ![]()
A proč to učitelka nepřijme jak to je? Proč ho nutit mluvit když nechce a je mu to nepříjemné? Copak to učitelce nějak překáží? Pokud je tam syn spokojený a jen nemluví tak bych to neřešila
Naše Nellinka je po vypuštění ze školky naprostý divoch, ukecánek, radí, všechno by řídila, na mě si taky už otvírá pusu:-( Ve školce je prý nejhodnější a jednou jsem jí pozorovala od dveří, sedí a kouká. I učitelka říkala, že je tichá, hodná a že si vůbec nedovede představit, že zlobí, vůbec to nechápu, chci se teď odhodlat zeptat se učitelky, jestli si vůbec s někým hraje, bojím se, aby nestála bokem a nenechala si vše líbit. Ale na druhou stranu, když tu sestavičku vidím v šatně…
![]()
@sophinka přesně! často si ty učitelky dělají problémy a „problémy“ samy! copak potřebuje aby dítě mluvilo? taková učitelka na mě spíš dělá dojem, že stejně spíš mluví ona ne?
a děti jen poslouchají na povely
(omlouvám se za emoce, ale mám teď čerstvou zkušenost s takovou paní učitelkou ![]()
když amlej nemluví, tak at ho enhcá žít…když řekne ano-ne..tak je to výhra a domluví s se s ním ![]()
Jinak bych to být tebou nijak zásadně neřešila, zkus promluvit s učitelkou, ale k psychologovi bych ho netahala. Tchýně má kamarádku a její dcery syn(MOC PĚKNÉ)nepromluvit od září ani dobrý den. Ale jinak je prý Mareček naprosto spokojený, přesně jak píšeš ty. Asi každý potřebuje svůj čas. Kámošky malá zase celý rok každý den hodinu a půl brečela.
Nechala bych to byt. U nas ve skolce tohle nikdo nikdy neresil, ucitelky si umely poradit i s nemluvama. Je to o lidech, o diteti az tolik ne. A vyroste z toho zcela jiste
No a ted jsme v Rakousku, oba mladsi chodi do skolky a nemluvi vubec…mladsi si neco povida cesky
Umi akorat pozdravit podekovat a rict, ze chteji curat a napit. Vzhledem k tomu, ze tady jsou skolky pro deti od 1 roku, jsou na to proste zvykli. U triletyho ditete mi prijde prehnany hnat ho k psychologovi, treba se po prazdninach rozkeca ![]()
Ahoj, jsem učitelka ve školce a to, co popisuješ, je celkem běžná záležitost a chce to jediný: čas a trpělivost tvojí i paní učitelky. Rozhodně bych ho nijak do mluvení nenutila, může to být akorát horší a už vůbec to není případ pro psychologa. To co děláš je správné, snaž se ho dál motivovat a pro začátek by bylo dobrý, kdyby se naučil říkat aspon o svých potřebách, že chce na záchod, pít apod.
A s dětmi si povídá? Má tenhle blok jenom vůči učitelce, nebo prostě celou dobu vůbec nepromluví?
tak trošku jste mě uklidnili, že není jediný. Spíš je mi ho líto. Třeba v některých situacích. Jsou na zahradě, a tomáškovi se chce kakat. Drží se za zadek a kdyby si toho paní učitelka nevšimla a nevzala ho na záchod, tak to udělá do gatí a pak brečí, protože se za to stydí. Prostě si sám neřekne. Nebo ho něco bolí a radši tam trpí, než aby to řekl a oni mě zavolali nebo to nějak vyřešili. Jinak co se týče učitelek, tak jsem taky na vážkách. Někdy jsou vstřícné, povykládají, jindy mě odbydou a jsou nepříjemné. tomášek si vyloženě nestěžuje, ale myslím že tam taky jen sedí a kouka, místo aby si vytáhl nějakou hračku a hrál si. Když si hrají kolektivně, tak se zapojí, ale jak si má vymyslet nějakou činnost sám, je konec. No asi to za něj nevyřeším, bude si to muset vytrpět a přijít na to sám. Domlouváním jsem nic nevyřešila. Někdy jsem na něj strašně naštvaná, že je takový Ťululum a někdy je mi ho zase strašně líto.
TEMAHO - on nemluví ve školce s nikým ani s dětma. Sotva se ale v šatně oblíkáme, tak spustí a kecá a kecá. Jednou stála paní učitelka za rohem a jak ho slyšela mluvit, tak vylezla a říkala že to není mozný, jak krásně s maminkou mluví. Tomášek zůstal stát jak opařenej, krve by se v něm nedořezal a byl z toho uplně špatnej pak ještě půl hodiny po odchodu.
@Mišena píše:
tak trošku jste mě uklidnili, že není jediný. Spíš je mi ho líto. Třeba v některých situacích. Jsou na zahradě, a tomáškovi se chce kakat. Drží se za zadek a kdyby si toho paní učitelka nevšimla a nevzala ho na záchod, tak to udělá do gatí a pak brečí, protože se za to stydí. Prostě si sám neřekne. Nebo ho něco bolí a radši tam trpí, než aby to řekl a oni mě zavolali nebo to nějak vyřešili. Jinak co se týče učitelek, tak jsem taky na vážkách. Někdy jsou vstřícné, povykládají, jindy mě odbydou a jsou nepříjemné. tomášek si vyloženě nestěžuje, ale myslím že tam taky jen sedí a kouka, místo aby si vytáhl nějakou hračku a hrál si. Když si hrají kolektivně, tak se zapojí, ale jak si má vymyslet nějakou činnost sám, je konec. No asi to za něj nevyřeším, bude si to muset vytrpět a přijít na to sám. Domlouváním jsem nic nevyřešila. Někdy jsem na něj strašně naštvaná, že je takový Ťululum a někdy je mi ho zase strašně líto.
jo tak to je jiná ,myslela jsem že jinak problém nemá … asi bych se pokusila domluvit s učitelkama ,napsala bych jeho režim doma (třeba to kakání) a učitelka by místo chceš čůrat? kakat? měla říct pojď zkusit čůrat,kakat… u nás to zabírá. A trochu snahy od učitelky by taky neškodilo aby mu dala nějaký ,,úkol,, když neví co dělat . Pojď mi namalovat,postavit … To není problém v tvém dítěti,ale v učitelkách
Majda zas nejedla…
Nechala bych tomu čas.
Plus chodí od listopadu a za tu dobu asi pětkrát ráno při předávání nebrečela ![]()
Učitelka mě vždycky uklidňuje, že její dcera řvala každý den celé tři roky ![]()
@Pipet píše:
Majda zas nejedla…
Nechala bych tomu čas.
Plus chodí od listopadu a za tu dobu asi pětkrát ráno při předávání nebrečela
Učitelka mě vždycky uklidňuje, že její dcera řvala každý den celé tři roky
cas to spraví. I kdyz ja mela ve ctvrte tride holcicku, ktera vubec nemluvila. Stydela se odpovedet na jakoukoli otazku. Spravilo se to trosku az na druhem stupni.
Trosku pomohlo, kdyz to mohla septat pani ucitelce do ouska.
Mmch. kamaradky kluk, ktery nastupoval do skolky spolu s mym nejstarsim, cely prvni a kus druhyho roku taky nemluvil, nehral si s detma, jen sedel sam v koutku, kamoska tam s nim docela dlouho chodila aspon na hodinu a on spal za ty tri roky ve skolce jen parkrat. Venku chodil s ucitelkou za ruku. Ted je prvnak a je daleko orazenejsi ![]()