Nemluví ve školce

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3425
2.3.23 10:03

Přesně, jak píšou ostatní. Mám tři holky, první byla otrkaná rychle, ale druhá ve školce začala mluvit až během druhého roku a třetí chodí od září a taky se s nikým nechce bavit, stydí se. Určitě bych tomu dala čas. U druhé dcery naštěstí učitelky naopak uklidňovaly mě, že se časem rozjede, měly pravdu. Nejmladší má učitelky jiné a jedna z nich mi taky začíná domlouvat, ať s dcerou něco dělám, že neumí přijít a o něco si říct. No, neumí, stydí se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
401
2.3.23 10:28
Být tou učitelkou veškolce,
@Anett.taa píše:
Ahojte, máte zkušenost? Syn hůř vyslovuje a možná proto se stydí ve školce mluvit, nemluví ani před doktorkou, ale doma komunikuje normálně (gramatika, slovní zasoba ok, tedy bych vyloučila nějaký neuro problém, jinak mi přijde bystrý, ale sám řekl, že se stydí, s tou výslovností jsme už objednani na logo). Co mě ale štve, je přístup doktorky i školky, jako já chápu, že nemají cas se s ním piplat, ale ať to tak nedramatizuji. Já to naopak nechci podceňovat, ale znám své dítě, vim, že jen potrebuje cas a otrkat se, trvá to třeba půl hodiny, než se před dospelym rozmluví, když ho nenutí, tlakem se to ještě zhorší. A doktorka hned stanovuje diagnózy jako „selektivní mutismus“, ve školce prý ať „s tím něco děláme“, prostě jakmile dítě nespadá do skatulky, je zle. Nechci být superprotektivni matka, která nevidí na svém dítěti chyby, vím, jaký je, ale zároveň vím, že mu pomůže jen trpelivost, netlacit na něj, na logo jdeme kvůli výslovnosti, ale stydlivost přece není psycho problém. Máte zkušenost/jak to vnímáte?

Být tou učitelkou ve školce, tak si ho občas k sobě zavolám a poprosím ho, ať my s něčím pomůže - třeba rozdřídit pastelky nebo tak… Netlačila bych ho, občas bych se zkusila na něco zeptat, jestli odpoví, ale nenutila ho k tomu. Zkusila bych mu vykládat něco já, třeba o sobě, to by bylo, aby se časem nezapojil. Podle mě se hodně stydí, potřebuje si zvyknout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2377
2.3.23 17:06

No jako když nám říkají „dělejte s tím něco“, tak mám chuť říct: „vy s tím neco delejte, s náma se doma baví normálně“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
2.3.23 17:44
@Anett.taa píše:
No jako když nám říkají „dělejte s tím něco“, tak mám chuť říct: „vy s tím neco delejte, s náma se doma baví normálně“.

A proč potřebuji aby vlastně mluvil? A co děti cizinců? Jsou nějaký nany ne? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect