Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
My měli úplně to stejné,malá nastoupila do školky v září a taky nepromluvila ani slovo a dokonce ani nejedla.Upravilo se to asi teprve tak před měsícem to mluvení.Tomu jídlu nedá do teď moc,ale něco aspoň sní. Vždycky,když jsem pro ni přišla do školky,tak taky spustila a skončila až šla spát,taky mi málem praskla hlava
A paní učitelka jí jednou taky slyšela a moc se tomu divila,že tak mluví.
Takže já si myslím,že to chce čas,že se to spraví,malý si zvykne na nové prostředí a začne komunikovat.Malá nejdřív začala s dětma a teď už i s paní učitelkou komunikuje.
Tak to naše malá si taky o nic neřekla,ale naše paní učitelky se jí na všechno teda ptaly a snažili se jí vymýšlet nějakou činnost.Ona ze začátku dokonce ani nepila celý den,což mi teda vadilo hodně,ale to se naštěstí spravilo rychle.
@Mišena píše:
TEMAHO - on nemluví ve školce s nikým ani s dětma. Sotva se ale v šatně oblíkáme, tak spustí a kecá a kecá. Jednou stála paní učitelka za rohem a jak ho slyšela mluvit, tak vylezla a říkala že to není mozný, jak krásně s maminkou mluví. Tomášek zůstal stát jak opařenej, krve by se v něm nedořezal a byl z toho uplně špatnej pak ještě půl hodiny po odchodu.
A co zkusit nějak najít kamaráda, domluvit se se maminkou nějakého kluka a vidět se i mimo školku, pak by si možná nepřipadal tak sám a začal by i mluvit.
A s učitelkou bych promluvila určitě, když nemá do čeho píchnout, ona mu musí přece něco nabídnout a občas se zeptat, jestli nechce čůrat, kakat, jestli ho něco nebolí, nestýská se mu, to by mělo být naprosto běžné.
ahoj, tak muj syn byl taky takovy. Ve skolce nejradsi pozoroval deti a pritom nebyl nejak nestastny. Moc toho taky nenamluvil, byl fakt hodne stydlivy. Potom zacal chodit do skoly, prvni rok si taky musel zvykat, ted je tam druhy rok a ma spoustu kamaradu, skoro pokazde si chce domluvit hrani po skole u nas , nebo u kamarada. Deti se na nej ptaji, kdyz je nemocny, zvou ho na narozeninove oslavy..fakt nechapu, jak se tak mohl zmenit. On proste potreboval cas. Ucitelka to nejak vic neresila, ale je fakt, ze se ho snazila vic zamestnavat, davat mu ukoly, podporovat v samostatnosti. Nam pomohlo hodne chvalit a taky zvat domu jeho kamarady ze skoly. I ted, kdyz je v cizim prostredi, tak se do vseho hned nehrne a nejdriv si musi trochu zvyknout, ale je to podstatne lepsi..
Ne vsechny deti jsou ve 3 nebo 4 letech spolecenske a upovidane v cizim prostredi.
Dcera je doma strasne ukecana, nejradsi by ridila celou domacnost, ale prvni rok ve skolce byla taky takova ticha..ted se rozkoukava.
Bydlim v cizine a tady se skolka zacina po 2 roce a skola ve 4 letech. Skolka je ale jen na par hodin tydne.
Teda, co si ti naši bobečci asi musí vytrpět v té školce, když tam mají takový bloky
Taky se ho snažím brát po obědě. Ale zase si říkám, že mu to moc usnadnuju. Jestli by ho to spíš nedonutilo, kdyby tam prostě býval do odpoledne. Ale na toho našeho neplatí vůbec nic. Tak prostě počkám a uvidíme. Třeba jak tam od září nastoupí nové děti a bude vidět, že jsou to taky takový vyjukaní bobánci, tak to bude jiné.
Jinak ještě k těm učitelkám: já se jim moc nedivím, že za ním nechodí a nevymýšlejí mu činnost, nebo se neptají jestli nechce kakat. Prece jen tam mají 30 dětí a nemůžou se s každým tak zabývat. Spíš že mi při každé přílezitosti připomíná, že už by s nima měl mluvit aspon o základních věcech. No ale co já s tím????
jeste Miseno, chapu, jak ti je, ze chces synovi pomoci. Chyba asi je snazit se nutit ditko do mluveni, nebo do akce. Ja jsem to taky delala a zpusobilo to jen to, ze se synacek zaprel jeste vic. To chvaleni dost pomaha, treba za male uspechy, ze si popovidal s nekym neznamym, nebo si hral s detma, nebo si o neco rekl ucitelce..
Ucitelce nevim, proc to vadi. Je fakt, ze asi vsichni maji pred sebou obraz idealniho ditka, ktere je samostatne, vesele, spolecenske, ale na druhou stranu neni agresivni a zlobive..ale takova ditka snad skoro neexistuji..jedno je stydlive, druhe je akcni atd. Ja jsem si taky rikala, proc muj syn nebyl od malicka spolecensky, ale kdyz si vzpomenu treba na sveho brachu, ktereho museli na kazdem kroku hlidat, aby si neublizil, nebo nekomu jinemu..tak jsem rada, ze je syn takovy, jaky je. Ten byl spolecensky az az ![]()
Je fakt, ze tyhle hodne a tiche deti se musi trochu hlidat, aby treba pozdeji nemeli problemy ve skole. Prece jenom ostatni deti dost vyciti, kdyz je dite jine a dokazou obcas potrapit.
@Mišena píše:
Teda, co si ti naši bobečci asi musí vytrpět v té školce, když tam mají takový blokyTaky se ho snažím brát po obědě. Ale zase si říkám, že mu to moc usnadnuju. Jestli by ho to spíš nedonutilo, kdyby tam prostě býval do odpoledne. Ale na toho našeho neplatí vůbec nic. Tak prostě počkám a uvidíme. Třeba jak tam od září nastoupí nové děti a bude vidět, že jsou to taky takový vyjukaní bobánci, tak to bude jiné.
Jinak ještě k těm učitelkám: já se jim moc nedivím, že za ním nechodí a nevymýšlejí mu činnost, nebo se neptají jestli nechce kakat. Prece jen tam mají 30 dětí a nemůžou se s každým tak zabývat. Spíš že mi při každé přílezitosti připomíná, že už by s nima měl mluvit aspon o základních věcech. No ale co já s tím????
Jenze tech 29 deti tam zrejme mluvi a hraje si, ne? I kdyby tam mely takovy tri, ty ucitelky jsou tam od toho, to neni hlidarna, to je vzdelavaci zarizeni, jak se tu furt pise. Ted na to musi mit novy ucitelky i VS, takze ja nevidim duvod, proc by se nemohly vic snazit… ve smyslu zapojeni a ptani se, ne ve smyslu nuceni do neceho. ![]()
Miseno, ty mensi deti ve skolce by mohli pomoci. Je fakt, ze prvni rok je on ten nejmladsi a postupne se bude propracovavat k tem starsim. Muj syn ma doted vic kamaradu mladsich a mensich,asi si s nima vic rozumi. Taky bude mit pocit, ze to tam uz zna a uvidi, ze ty ostatni deti si taky musi zvykat..je to asi opravdu o case.
Tak at se to zlepsi
@Mišena píše:
Teda, co si ti naši bobečci asi musí vytrpět v té školce, když tam mají takový blokyTaky se ho snažím brát po obědě. Ale zase si říkám, že mu to moc usnadnuju. Jestli by ho to spíš nedonutilo, kdyby tam prostě býval do odpoledne. Ale na toho našeho neplatí vůbec nic. Tak prostě počkám a uvidíme. Třeba jak tam od září nastoupí nové děti a bude vidět, že jsou to taky takový vyjukaní bobánci, tak to bude jiné.
ty se nedivíš učitelkám? a to já tedy ano. Je to jejich práce a myslím,že je i pro ně jednoduší si najít přístup k dítěti (např. s tím kakáním než převlékat pokakané dítě)
@sophinka píše:
ty se nedivíš učitelkám? a to já tedy ano. Je to jejich práce a myslím,že je i pro ně jednoduší si najít přístup k dítěti (např. s tím kakáním než převlékat pokakané dítě)
jenže to vyžaduje nevnímat třídu dětí jako stádo ovcí a tím si logicky přidělat práci navíc…logika těchot učitelek se neřídí podle toho, co je pro které dítě v ten daný moment lepší a efektivnější…ale logikou je, co tomu řeknou ostatní děti!
co když budou chtít nějakou výjimky taky
přitom dětičkám se dá rychle vysvětlit, proč ještě ten a ten chlapeček s námi tolik nemluví a jak mu můžeme pomoct… ![]()
Nic, nech ho, dej mu čas. Náš Robíno taky ve školce nemluvil (chodí od září, do listopadu chodil na pět dní v měsíci, od prosince denně), ale postupně se rozmluvil. Akorát mu učitelka ještě občas nerozumí.
My teď máme jiný problém. Robíno chodil do školky s nadšením a rád, pak byl 14 dní doma a od té doby se mu nechce.
Snad se to taky zase časem spraví.
Je to asi fakt o pristupu. Do skolky jeste nechodi tak dlouho. Taky je dulezite, jakym zpusobem ucitelky komunikuji s rodicema. Neustale opakovani, ze si ditko nerekne o zakladni veci asi nepomuze. Pokud je doma uplne jiny, tak jde o to, ze si musi zvyknout na vetsi kolektiv.
Ze zkuksenosti vim, ze je dulezite jakym zpusobem ucitelky veci sdeluji.
Ja jsem kolikrat nepochopila ucitelky, co s tim problemem mam delat..Taky jsem slysela, ze se nezapojuje, obcas nereaguje, zaostaval v jemne motorice..no uz jsem videla nejhorsi scenare..potom tam prisel manzel a zjistil, ze vlastne o tak velky problem nejde, ze spis chteli naznacit, jak se tam projevuje, a ze kdyby to byl nejaky velky problem, tak by nam to uz davno rekli..
Tak to asi opravdu o přístupu bude.Naše Adélka si o nic taky neřekla,držela se jen paní učitelky za ruku,ale nikdy mi to nikdo neřekl.Snažili se jí nějak zaujmout a na základní věci se ptají.Se mnou pouze řešili to jídlo,jak na ni.Myslím si,že tě zbytečně stresují.Pro dítě je to velká změna a každé na to reaguje po svém. Ono se to určitě spraví.
@asha píše:
Jenze tech 29 deti tam zrejme mluvi a hraje si, ne? I kdyby tam mely takovy tri, ty ucitelky jsou tam od toho, to neni hlidarna, to je vzdelavaci zarizeni, jak se tu furt pise. Ted na to musi mit novy ucitelky i VS, takze ja nevidim duvod, proc by se nemohly vic snazit… ve smyslu zapojeni a ptani se, ne ve smyslu nuceni do neceho.
Souhlasím, učitelky se musí věnovat všem a těm „problémovým“ zvlášt. Problém je v dnešním školství, že těch dětí je v jedné třídě opravdu moc, ale to nic nemění na tom, že by se měly aspon snažit o nějaký individuální přístup.
vše je o lidech
některé učitelky hledají způsoby a jiné zase důvody ![]()