Nemoc v rodině, dědictví

Anonymní
10.8.21 09:32

Nemoc v rodině, dědictví

Ahoj, holky, potřebovala bych radu, porovnat si myšlenky. Netýká se mojí rodiny, ale mého dlouhodobého přítele jeho rodiny…a on se mnou věci probírá a velice mu záleží na mem názoru, i když ve výsledku má svojí hlavu.
Pritelova rodina má velký krásný dům, kde tráví veškerý volný čas, jinak bydlí ve městě. Mají dvě děti, děti tam ten čas trávili s nimi, přítel spolu s tatínkem celý ten dům opravil a opravdu se na něm nadřel. Nutno podotknout, že toto idylické soužití mělo i své stinné stránky- jeho sestra nemá žádné přátele a je závislá na rodičích (chlapa naštěstí ma) a přítel dlouho nedokázal navázat vztah (i když je to skvělý chlap). Nicméně se vždy počítali s tím, že ten dům jednou půjde na obě děti. Posledních pár let, co je se mnou, přítel bohužel na ten dum už tolik nejezdí, jsme celkem akční…a jeho tatínek vážně onemocněl (a bohužel to vypadá špatně). V tuto chvíli se rozhoduje, co s domem, ale chce ho celý nechat pritelově sestře, která je s nima neustále, s tím, že na ně přítel prdí…nutno podotknout, že přítel za rodiči jezdí minimálně jednou týdně a cokoli rodiče potřebují, tak jim doveze, zařídí, vozí je po doktorech a ten dům je ve velice dobrém stavu a momentálně tam nikdo nemaká a všichni se tam jezdí především rekreovat (jen od přítele se čeká, že si tam bude hledat práci sám, ale co potřebují, to aj opraví)..mrzí ho, že je teď ten špatný a nechce přijít o místo, kde to má opravdu rád…co s tím? Jak jednat, komunikovat a neplatit rodinné vztahy? Predesilam, že mne o nic nejde, jen mě mrzí, že se trápí a nevím, co mu poradit.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35868
10.8.21 09:39

Mrzet vas to může, ale to je asi tak vše. Pokud se rodiče rozhonout ten dům věnovat sestře tak je to jejich právo. Samozrejme by bylo od ni moralni ho vyplatit, ale když nebude chtít tak ji nijak nedonuti když dům prepisi za života.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4785
10.8.21 09:40

Já nevím, mně je vždycky z těhle tahanic o majetky, ještě než dotyčný vůbec zemře, docela zle… Jestli chtějí rodiče nechat dům pouze sestře, asi k tomu mají nějaký důvod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.8.21 09:44
@Freeandwild píše:
Já nevím, mně je vždycky z těhle tahanic o majetky, ještě než dotyčný vůbec zemře, docela zle… Jestli chtějí rodiče nechat dům pouze sestře, asi k tomu mají nějaký důvod.

Nikdo se s nikým netahá. Rodiče sami chtějí přepsat teď a přítel chce především urovnat vztahy v rodině, netušil, že ho rodiče vidí takhle negativně, nikdy mu nic neřekli. A že se ozval k věci, na kterou má čistě teoreticky nárok, dle mého rozhodně špatně není…ale.je jasné, že je to jejich a udělají s tím nakonec stejně co budou chtít. Spíš jde o to, že chtějí asi původní stav, který byl až nezdravý a teď ho takhle lámou.

• Citovat
  • Upravit
5653
10.8.21 09:46
@Freeandwild píše:
Já nevím, mně je vždycky z těhle tahanic o majetky, ještě než dotyčný vůbec zemře, docela zle… Jestli chtějí rodiče nechat dům pouze sestře, asi k tomu mají nějaký důvod.

No, poslední dobou třeba vídám, že dům prodávají budoucí dědicové, v průběhu dědického řízení. Papír na to nemají, a už inzerujou. :poblion: Tak si vždycky říkám, jestli je ten dotyčný už,, aspoň,, mrtvý. Zdá se mi to příšerný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.8.21 09:49
@Popeladym píše:
No, poslední dobou třeba vídám, že dům prodávají budoucí dědicové, v průběhu dědického řízení. Papír na to nemají, a už inzerujou. :poblion:

Jenže tohle není ten případ. Rodiče to chtějí rozseknout sami, aby zajistili, že bude o dům postaráno. Mají ho rádi všichni a nikdo by rodiče z domu nevyšoupnul, měli by ho k užívání do svého konce.

• Citovat
  • Upravit
4785
10.8.21 09:51
@Anonymní píše:
Nikdo se s nikým netahá. Rodiče sami chtějí přepsat teď a přítel chce především urovnat vztahy v rodině, netušil, že ho rodiče vidí takhle negativně, nikdy mu nic neřekli. A že se ozval k věci, na kterou má čistě teoreticky nárok, dle mého rozhodně špatně není…ale.je jasné, že je to jejich a udělají s tím nakonec stejně co budou chtít. Spíš jde o to, že chtějí asi původní stav, který byl až nezdravý a teď ho takhle lámou.

Jasně, nikdo se s nikým netahá, ale každej ze sourozenců přemýšlí, jak zmanipulovat tátu na smrtelné posteli, aby dům přepsal tak či onak. A o urovnání vztahů v rodině tak úplně nejde, spíš aby to urovnání vedlo k dědění baráku, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
10.8.21 09:52

No tak at se na to pritel vybodne. Zjevne nedela v jejich ocich dost, tak at to neresi. Hele mne umrel otcim, mela bych neco zdedit. Ofiko jsem se vzdala svyho podilu ve prospech brachy, jen abych se nemusela ucastnit presne nakejch tahanic, bylo mi z toho zle predem, je nas vic deti. Ty penize mi u brachy zustanou a az je budu potrebovat, da mi je, ale proste nejsem dusevne schopna se s nekym dohadovat. Ani hrozba, ze o ty penize prijdu, by me nedonutila. Fujky hnujky, jak rikavala jedna pani ucitelka ze skolky :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5653
10.8.21 09:52
@Anonymní píše:
Jenže tohle není ten případ. Rodiče to chtějí rozseknout sami, aby zajistili, že bude o dům postaráno. Mají ho rádi všichni a nikdo by rodiče z domu nevyšoupnul, měli by ho k užívání do svého konce.

To je dobře. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Alriga
10.8.21 09:57

V podstatě se s tím nedá nic moc dělat. Po smrti otce by bylo případně možné zpětně u soudu darování napadnout. Úspěšné by to mohlo být v případě, že by bylo možno prokázat, že obdarovaný (sestra) se k dárci (otec) choval zavrženíhodným způsobem. To asi ale nebude ten případ… :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.8.21 09:57

@Freeandwild mysli si, co chceš. Tenhle dům je tak trochu jako rodinný poklad, nikdo z nich by ho nikdy neprodal, jen na to rodiče prostě nestačí a chtějí ho zajistit, dokud mají čas. Pro něj ten dům bude jen starost a prachy navíc, máme svůj dům, který potřebuje opravovat, ale mám to tam rád chce zachovat místo, kde e rodina setkává…a jeho sestra na to taky nechce být sama, platí hypo na být a barák něco stojí. V případě majetku nejde vždy jen o tahanice kdo ruce víc.

• Citovat
  • Upravit
34322
10.8.21 09:59

Pritel by to mel normalne narovinu probrat s tatou.
Kdy jindy si rict pravdu nez pred smrti.
Ze ho to prekvapilo, je mu to lito, nerad by prisel o misto, ktere ma rad, ze se na tom namakal atd. A co vede tatu k tomu, aby to nechal jen sestre, jestli udelal neco spatne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
10.8.21 10:01

Pripadne ted asi bude hrat roli i to, kdo vozi tatu po doktorech a kdo se o nej jako o nemohouciho treba postara.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.8.21 10:01
@Alriga píše:
V podstatě se s tím nedá nic moc dělat. Po smrti otce by bylo případně možné zpětně u soudu darování napadnout. Úspěšné by to mohlo být v případě, že by bylo možno prokázat, že obdarovaný (sestra) se k dárci (otec) choval zavrženíhodným způsobem. To asi ale nebude ten případ… :nevim:

Díky. Do soudu by ani nikdo nešel. Vlastně jde hlavně o to, že zdárný syn je synem nezdarnym, jelikož s rodičema netravi veškerý volný čas jako dřív, a přítel je z toho špatný. Ale copak je návštěva min. jednou týdně a pomoc kdykoli je potřeba, málo?

• Citovat
  • Upravit
4164
10.8.21 10:02
@Anonymní píše:
Jenže tohle není ten případ. Rodiče to chtějí rozseknout sami, aby zajistili, že bude o dům postaráno. Mají ho rádi všichni a nikdo by rodiče z domu nevyšoupnul, měli by ho k užívání do svého konce.

A sestra má nějaký konkrétní plán, jak se o barák postará?

Tento dar pak může podléhat započtení na dědický podíl, což může sice pomoct vyřešit stránku finanční, ale ne tu citovou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová