Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Holky poradíte někdo? V minulém roce jsem leden, únor normálně chodila do práce, od března jsem byla doma na neschopence (práce nevhodná pro těhotné), v řříjnu natoupila na mateřskou. Budou mi něco vracet na daních? Já tomu nerozumím a naše účetní..no raději bych věděla předem, zda něco čekat nebo ne,..Díky ![]()
No, to záleží jak máš vysoký plat a kolik si na zálohách odvedla.
Zkus se podívat na výpl. pásky za leden a únor, pokud tam máš nějakou sraženou daň, bude ti vrácena. Do 15.2. požádej svého zaměstnavatele o provedení ročního zúčtování.
Díky holky
![]()
Už jsem to byla podepsat, ptám se spíš proto, že jsem s účetní měla problémy. je nespolehlivá a tak… ![]()
Mám dotaz. od 1.1.2012 do 22.5.2012 jsem normalně pracoval a pak šel na dlohodobou nemocenskou kterou jsem ukončil 18.2.2013. hrubá mzda byla 10 000.- Kolik mi cca vrátí jestli vůbec něco. Dík jsem z těch daní jelen
D9íík ![]()
@Mijonc píše:
Mám dotaz. od 1.1.2012 do 22.5.2012 jsem normalně pracoval a pak šel na dlohodobou nemocenskou kterou jsem ukončil 18.2.2013. hrubá mzda byla 10 000.- Kolik mi cca vrátí jestli vůbec něco. Dík jsem z těch daní jelenD9íík
Pokud tam nebyl žádný větší příjem, tak nejspíš nevrátí nic, protože sleva na poplatníka je měsíčně vyšší než vypočítaná sleva z těch 10 tisíc, takže nebude co vracet, pokud neuplatňuješ slevu na děti…
@Regina Hero Regí a když já jsem nyní na nemocenské (budu cca 6 měsíců) mám 20 000Kč hrubého tak vrátí něco příští rok? Děkuji Katka
@Anonymní píše:
@Regina Hero Regí a když já jsem nyní na nemocenské (budu cca 6 měsíců) mám 20 000Kč hrubého tak vrátí něco příští rok? Děkuji Katka
Pokud budeš mít kromě té nemocenské ještě nějaké příjmy, tak ano, pokud jen tu nemocenskou a pak půjdeš na mateřskou, tak teoreticky by ti mohli vrátit daň strženou za proplacenou dovolenou, pokud bys měla 6 měsíců neschopenku a 6 měsíců chodila do práce, tak tam to vychází kolem dvou tisíc měsíčně, co by ti mohli vrátit… jinak na výplatním pásku najdeš rozepsané, kolik je daň celkem, odečtenou slevu na poplatníka a skutečně sraženou daň a z té by měli potom co vracet… a pak to taky záleží na tom, jestli budeš uplatňovat třeba slevu na děti a jiné odpočty…
Hledala jsem na různých kalkulačkách ale vůbec tomu nerozumím…
Byla jsem na neschopence od 27.3. do 2.9. - poté nástup na mateřskou. Hrubá mzda 17 000,–. Budou mi něco vracet na dani?
@Anonymní píše:
Hledala jsem na různých kalkulačkách ale vůbec tomu nerozumím…Byla jsem na neschopence od 27.3. do 2.9. - poté nástup na mateřskou. Hrubá mzda 17 000,–. Budou mi něco vracet na dani?
Mrkni na vyplatni pasky leden-brezen…jestli tam byla nejaka odvedena dan tak si myslim, ze ji vrati ![]()
@Anonymní píše:
Hledala jsem na různých kalkulačkách ale vůbec tomu nerozumím…Byla jsem na neschopence od 27.3. do 2.9. - poté nástup na mateřskou. Hrubá mzda 17 000,–. Budou mi něco vracet na dani?
já to měla téměř stejné, na neschopence někdy od března a na mateřskou nástupzačátkem října, hrubá mzda 20 000 a vrací mi 4500 ![]()
Možná ještě debilnější dotaz, ale… Proč se vracejí daně? Umí to někdo jednoduše vysvětlit? Vážně to vůbec nechápu.
@Anonymní píše:
Možná ještě debilnější dotaz, ale… Proč se vracejí daně? Umí to někdo jednoduše vysvětlit? Vážně to vůbec nechápu.
protože se dávají celý rok jen zálohy, které jsou vyšší než částka, kterou to nakonec dělá ta daň.
I kdyz se plati presna castka na danich, tak je mozne, ze pak neco vrati. Treba prave kdyz ne nekdo dlouho na nemocenske. Protoze se mu zapocte sleva na poplatnika za cely rok, ktera kvuli te nemocenske nebyla nikde drive uplatnena.
Nebo treba kdyz ma nekdo hypoteku nebo zivotni pojisteni, tak to se pak da take odecist z dani.
Při 17000 nrubé mzdě by měla být sražená záloha na daň asi 1300,– měsíčně. Takže za leden a únor 2600,– + sražená záloha za část března. Ale důležité je, zda jsi požádala zaměstnavatele do 16.2. o provedení ročního zúčtování.