Nemocenská - dovolená - mateřská

Anonymní
2.7.24 10:27

Nemocenská X dovolená X mateřská

Hezký den, od 12.6. jsem na rizikovém těhotenství Pracuji ve školství, takže jsem původně chtěla čerpat od 1.7. dovolenou a pak přejít na mateřskou, která mi vychází od 5.9.. Účetní mi ale poradila, že pro mě bude výhodnější být teď na neschopence a dovolenou si pak nechat proplatit. Budu tak mít prázdniny vlastně zaplacené dvakrát, nemocenská budou vlastně peníze navíc. Je to tak, nebo je tam nějaká bota o které nevím? Jsem ne neschopence poprvé, vůbec nevím, jak tyhle věci fungují.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
30419
2.7.24 10:34

Tak pokud ti nevadí být celé léto uvázaná doma na vycházkách, tak to tak je. Kdybys čerpala normální dovolenou, můžeš si dělat, co chceš. Otázka je, co je pro tebe důležitější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36133
2.7.24 10:34

Dovolená se proplácí jen při konci pracovního poměru. Ty si můžeš požádat o čerpání řádné dovolené mezi mateřskou a rodičovskou dovolenou.
Finančně to výhodnější je, ale jsi celý léto uvázaná doma a máš jen vycházky. Záleží jak moc máš rizikové těhotenství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.7.24 10:38

@JancaS84 to není problém, do zahraničí se nechystáme a tuzemskou dovolenou můžu vyřešit změnou místa pobytu.
mám nařízený přísný klidový režim, takže mi ty vycházky nevadí. Jsem většinu času na zahradě.

V praci mi řekli, že mi dovolenou proplatí, původně jsem si ji chtěla převádět až do doby než se vrátím..

• Citovat
  • Upravit
36133
2.7.24 10:50
@Anonymní píše: Více

Pokud ti nekončí pracovní poměr, tak ti ji nemohou proplatit. Musíš požádat o čerpání tak jak když by si klasicky byla v práci. Nenechavej si ji až po návratu, to by se ti pokratila. Ale jako laicky řečeno ti pošlou peníze, ale papírově čerpáš dovolenou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.7.24 10:52

@JancaS84 děkuju, takže je tohle nejlepší řešení co se financí týče?
Budu na neschopence necelé tři měsíce..

• Citovat
  • Upravit
36133
2.7.24 10:53

Ano a nastoupit na mateřskou 6 týdnu před porodem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.7.24 10:57

@JancaS84 a není lepší 8?
Můžu si vůbec vybrat, když budu na neschopence?

• Citovat
  • Upravit
36133
2.7.24 11:00

Ne, není lepší 8. Lepší je 6. To máš o dva týdny navíc peníze za neschopenku. Vybrat si můžeš vždy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101909
2.7.24 12:50
@JancaS84 píše: Více

Nepokratila, nebo respektive od změny zákoníku práce už je to úplně fuk, už neplatí, že by se nekratila při čerpání hned po MD.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36133
2.7.24 12:52
@j.a.n.i1 píše: Více

No jelikož se zákoník mění poměrně často, tak bych úplně nespolihala na to že to bude za 3 roky pořád stejně. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101909
2.7.24 13:45
@JancaS84 píše: Více

No, tak jelikož se krácení vypočítává dle kalendářních roků, tak změna, která přijde příští rok a později, už to nijak neovlivní…
Ale jinak souhlas, že čím dřív může člověk s penězi operovat, tím líp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat