Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
malá (14 měsíců) je už 11tý den nemocná. Měla silnou bronchitidu, zánět středního ucha a ke všemu za tu dobu se jí prořízlo asi 8 zubů a ještě další 2 se jí tlačí
5 dní měla horečky k 39, teď už je bez teplot.
Antibiotika jí vysadili tento pátek večer na pohotovosti již po 3 dnech užívání, měla na ně špatnou reakci - strašný průjem a zvracení. Dělali ji i kontrolní CRP a to měla jen 7. Z toho důvodu jí jiná atb nenasadili.
No a teď k mému problému - od toho pátečního večera dcera pořád spí. I teď a já už jsem z toho nervózní, jestli něco není zase špatně. Chápu, že to její tělíčko dostalo pořádně zabrat, ale červíček pochybnosti pořád hlodá…
Děkuji za veškeré rady a zkušenosti se spánkem svých dítek v nemoci ![]()
No jestli se jí po tom všem konečně ulevilo, tak dospává, co jí chybí. Pokud dobře jí (v rámci možností) a pije, ta bych ji nechala chrupat, kolik chce ![]()
POkud hiodně spí a po probuzení je v pohodě a není třeba apatická, tak bych se nenervovala. Ale asi bych si v pondělí promluvila s Dr a vzala ji na kontrolu
Apatická není, příjem tekutin hlídáme. Sice to není kdoví co, ale třeba za včerejšek vypila půl litru tekutin a snědla víc jak půlku běžné dávky oběda i svačiny a od vysazení atb už nezvracela. Průjem stále je, ale je to lepší. Včera odpoledne si hodinku hrála, a pak začala plakat a říkala hají. Usnula během chvilky. V pondělí k dr půjdu určitě, musím jí dát zprávu z pohotovosti o ukončení léčby a zeptám se jí na to. Při rentgenu plic měla malá hraniční srdeční stín, ale dr říkala, že je to nejspíš kvůli tomu, jak se malošci při rentgenu hýbou (malá byla ve visu za ruce a šíleně řvala), ale pro jistotu po novým roce půjdeme na kontrolní kardio vyšetření. Tak si pořád říkám, jestli to nemůže mít spojitost. Pak si zase říkám, že za poslední týden jí poslouchali 3 různí doktoři a žádný nic neslyšel, tak tam určitě nic nemá ![]()
U meho ditka se nemoc projevuje prave zvysenou spavosti. Ted uz teda hodne dlouho klid, ale nekdy v roce a pul zcela prestala spat pres den a jak na ni vlezla nejaka nemoc, tak byla vzhuru hodinu a uz odpadavala unavou. Ale jestli je to u tveho ditka neobvykle a zitra jdes k dr., urcite se poptej.
Píšeš, že pořád spí - a kolik hodin je tedy v bdělém stavu? Od kdy je zcela bez teplot? Půl litru tekutin mi tedy přijde docela málo, obzvlášť, pokud má, jak píšeš, ještě průjem? ![]()
@stazka bez teplot je od středy, v pátek usnula cca ve 23hod, jak přijela z pohotovosti, to spala až do 13hod., pak byla tak hodku vzhůru a šla zase spát, tohle zopakovala ještě v 17, v 18 už zase chrněla až do 19:30. Pak byla dvě hodiny vzhůru a spala až do teď. Před chvílí se probudila a hraje si. Ale je taková unavená.
@stazka na pohotovosti říkali, že dehydratovaná není a to ten den vypila asi jen čtvrt litru a teklo to z ní proudem
včera to nebylo už tak hrozné, spíš si kolikrát jen „uprdla“ a vypila víc než den předtím. Taky mi to příjde málo, ale nevím, jak do ní dostat víc
Jo a váží 8,5kg a když to tak počítám, běžně vypije max 750ml tekutin.
Spánek posiluje tělo i mysl, nech jí spinkat…když se probudí, dávej hodně pít a jíst (pokud bude chtít) ![]()
Tak mi to nedalo a sjeli jsme na pohotovost poté, co mi komplet vyzvracela svačinu i s nestráveným obědem. Dehydratovaná tedy není, ale máme ji hlídat. No tedy už aby to bylo za náma. Ty atb nám byl čert dlužen ![]()