Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jo holka. To známe asi všechny. Prostě nemocné děti jsou na pěst, unavené matky taky…Ja bych klidně dítěti televizi pustila, udělala bych si velký kafe a snědla plnej talíř cukroví. Nějak dobít baterky, abys přežila. Ale neboj, nemoc brzo skončí, a bude zase chvíli klid. I když s těma detma asi není klid nikdy, co
. Držím palce, ať to máte rychle za sebou.
Do kočáru a ven. Dlouhá procházka. Ona usne na vzduchu, to ji prospěje. Ty si provetras hlavu a budeš mít chvíli klid. A klidně na chvilku pustit tu televizi. U nás při nemoci se kouká vždycky mnohem víc, než normálně. Pak se zase vrátíme k normálu, žádný problém v tom nevidím.
Jedno nemocný dítě musí být úplná pohoda
![]()
Moje děti jsou neustále nemocný a já s nimi, táhne se to od září, budou mít 2,5 a 3,5, dcera má lepší imunitu, takže ona je z toho za dva dny venku, mezitím se mladší syn nakazí, je nemocnej tři týdny a když už to vypadá, že bude pár dní dobrejch, tak dcera někde něco chytne a jedeme to celé znovu, krom toho to chytám od nich, takže jsem tak dva týdny v měsíci nemocná, takže klid, máte ještě brutální pohodu ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky. Jdu si jen pro slova útěchy a zkušenosti ostatních.
Jak to zvládáte, když máte nemocné děti.? Máme holčičku 21 měsíců. Ma teď zase virozu. (před měsícem jsme se z toho dostaly).Jsem z toho celá otrávená. V noci už mě bolí bradavky jak furt dudla, tak ji chovám a celé noci nespím. Přes den prostě nefunguju. Protestuje proti všemu. Nechce pít, medicínu, namazat nosanek…
. K tatínkovi moc nechce máme teď separacku asi.
je mi líto, že ji je špatně a já jsem protivná. Televizi a mobil do ruky ji nedáváme. Co děláte vy s nemocnými dětmi? Doma je to opruz. 😑 Dekuju za zkušenosti.
Jestli nemá horečku, ven v kočáru. Zkusila bych hudbu a pak klidně i televizi. Má to čudlík a kdyžtak se vypne.
Já to úplně normálně nezvládám. A vůbec se za to nestydím. ![]()
Dcera jak je nemocna čumí na telku více než obvykle..o hooodně více. A jak nemá teplotu jdi s ní ven. A pokud má nos plný tak normální kapky dětské do nosu..olynth apod. alespon na noc. A fenistil kapky na noc. Klidně i nurofen. Taky jak jsi nemocná, nachlazená dáš si paralen, brufen.
Taky při nemoci děláme výjimku a ty pohádky poustime o dost častěji
Hlavně, at to dítě v klidu sedí, samotnému mu není dobře, je otrávený, doma ho to nebaví … Tak bych tu TV nebo tablet neviděla jako takový zlo ![]()
A jestli je bez teplot, tak na chvíli ven.
Myslím, ze nám všem už z těch nemoci hrabe, taky jsme si to vyžírali v podstatě cely podzim, dětem se to bud střídalo, nebo byli nemocný oba najednou, ideálně i se mnou.
Můžeš si říkat, ze v tom nejsi sama, můžeš si říkat, jak je super ze jsi doma na rodicaku a nemusis řešit očr a ze zas budeš chybět v práci (to je moje noční můra až půjde mladší příští rok do školky
) a hlavně si rikej, ze to je JEN viroza, u malých děti je to úplně normální a za par dni jste z toho venku!
Vím, ze je to otrava, ale proste to k tomu taky patří …
A ma teplotu? Pokud ne, tak jdete ven. Nekdy cerstvy vzduch prospeje vic nez sezeni doma.
Syn byl hodně nemocný. Když mu bylo 20 měsíců, tak u něj bylo podezření na PFAPU. Bylo to náročné období. Syn měl naštěstí dudlík, takže dudlal vlastně pořád. Měla jsem pro něj nosítko, tak se nosil, jak jsem odložila, tak plakal. V noci spal na mě.
Nevydržel u TV a u pohádek. Takže jsme celé dny někde seděli a mazlili.
Pokud neměl horečku, tak jsme šli na chvíli ven.
Jinak jsem si to usnadňovala. Vařila jsem polotovary, nebo na dva dny.
Do toho byl doma ještě starší, co potřeboval péči (ten je o 2 roky starší, takže taky prcek).
Zkus najít něco pozitivního, třeba si pusť nějaký seriál, audioknihu nebo cokoliv na relax. Když prcek spal (doma v kočárku), tak jsem chodila ven sama, nebo jsem si četla, vyráběla a prostě vypla.
Pokud na to už malá je, tak bych dělala na kazdy den balíček neokoukanych hraček. Já vždy všechno schovala a nechala jsem venku jen něco a obměňovala. Doteď mám doma hračky „na nemoc“, kdy je tahám jen při nemoci kluků a jak jsou neokoukané, tak je to baví. Jak se uzdraví, jdou hračky do skříně.
Předně bych jí nedělala dudlíka. A pokud je to jen viróza, tak pár dní doma, a když je bez teploty, tak normálně jít alespoň ven.
Pokud musí brát nějaké léky, tak prostě na sílu, zbytek „kurýrování“ bych si prostě odpustila (ona se z toho vyhrabe i když nebude mít namazaný nosánek
).
Ono to chce tolik to neprožívat.
Taky jsme si to letos užili. Děti byly unavené, ukňourané, protivné, všechno bylo špatně, mladší se v noci zase x-krát kojila, takže já nevyspaná a pak jsem to taky chytla. Jojo, to bylo obdobíčko.
Ven se jít nedalo, měli k tomu oba zánět spojivek, chlad venku tomu nedělal dobře. Každé kapání do očí, stříkání do nosu, sirup na kašel, všechno problém.
Doma jsme byli snad měsíc, hodně jsme četli knížky, stavěli všechno možné, vyráběli vánoční ozdoby, dělali otisky listů, pekli sušenky, razítkovali, stěhovali nábytek, aby byly nové skrýše a pelíšky, modelovali z plastelíny, skládali z papíru a když bylo nejhůř, tak si hráli v umývadle a pocákali celou koupelnu.
Přeju pevné nervy ![]()
Pokud nemá horečky a to fakt velké, chodíme normálně ven v kočárku.. my za poslední měsíc střevní chřipka, covid a růstu zubů.. občas se mi chce hopsnout do rakvičky a zabouchnout víko ![]()
Ahoj holky. Jdu si jen pro slova útěchy a zkušenosti ostatních.
Jsem z toho celá otrávená. V noci už mě bolí bradavky jak furt dudla, tak ji chovám a celé noci nespím. Přes den prostě nefunguju. Protestuje proti všemu. Nechce pít, medicínu, namazat nosanek…
. K tatínkovi moc nechce máme teď separacku asi.
je mi líto, že ji je špatně a já jsem protivná. Televizi a mobil do ruky ji nedáváme. Co děláte vy s nemocnými dětmi? Doma je to opruz. 😑 Dekuju za zkušenosti. 
Jak to zvládáte, když máte nemocné děti.? Máme holčičku 21 měsíců. Ma teď zase virozu. (před měsícem jsme se z toho dostaly).