Nemohu se vrátit do bývalé práce po RD
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Nemohu se vrátit do bývalé práce po RD
Ahoj holky, chci se zeptat, jak se to řeší když před otěhotněním jsme měla práci na dobu neurčitou a rodičovskou mam do 3 let věku dítěte, jenže já se tam potom vrátit nemohu, dělají se tam jen 12ti hod směny a je to hlavně hodina cesty tam..mám dát nějak před skončením RD výpověd nebo jak??? Děkuji. Můj další dotaz po porodu dcery jsem jen poslala do práce okopírovaný rodný list, ale nikdo po mě nechtěl na jak dlouho budu doma s malou, takže asi předpokládají na 3 roky?? Nyní jsme doma 1 rok teprva. Jinak RD mi končí květen 2018, ale jak se školkou, nemame nikoho, takže bych prodloužila RD do konce srpna je to možné? A musím to dát vědět zaměstnavateli? Děkuji..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Rodičovskou dovolenou máš podle zákoníku práce maximálně do 3 let věku dítěte. Pak se to řeší u zaměstnavatele neplaceným volnem. Rodičovský příspěvek si rozpočítej na tak dlouho, jak potřebuješ (můžeš ho čerpat až do 4 let věku dítěte). POkud se ve 3 letech dítěte nechceš vracet do práce, tak se dohodni buď na podání výpovědi nebo ukončení pracovního poměru dohodou právě k těm třetím narozeninám. v tomto případě nemá cenu jednat o neplaceném volnu. úprava pracovní doby asi možná není, že?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ne není možná úprava pracovní doby..Takže když půjdu na sociálku že si prodloužím RD o 3 měsíce až do konce srpna, kvůli školce, tak to nahlasím zaměstnavateli a pokud se tam od září nebudu chtít vrati, to je nerealné, jak pak bych dala dítě do školky a vyzvedala, tak mam podat výpověd? Ale ta je 2 měsíční ne? Můj zaměstnavatel je jaksi bych to řekla slušně
prostě blb, tak aby mi pak neřekl musíte chodit 2 měsíce atd..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Caborina Tak vypoved podej klidne uz ted, pokud vis, ze se tam vracet nebudes. Socialni a zdravotni ti ted stejne plati stat. Rodicak si prodluz jak bude treba, akorat pak musis vcas na pracak nebo do noveho zamestnani, aby ti tam nevznikl nejaky dluh prave na pojisteni.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Caborina Je Tvoje povinnost si o čerpání RD zažádat, pokud jsi poslala jen rodný list bez žádosti, tak je to špatně, ale zřejmě to zaměstnavatel vzal automaticky jako žádost na 3 roky.
Ty si nemůžeš prodloužit RD, ta je max. do 3 let věku dítěte, pak jedině u zaměstnavatele čerpat neplacené volno, ale to Ti nemusí povolit, navíc, když se tam pak nechceš vracet, tak to nemá význam. Prostě podej výpověď tak, aby Ti výpovědní doba uplynula, když dítěti budou 3 roky.
RP si můžeš rozložit až do 4 let dítěte, ale to nemá nic do činění s RD.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jako už ted výpověd 2 roky před? Jsem teprva rok na RD
ja jsem právě myslela podat výpověd 2 měsíce předtím takže bych jí dala v červnu aby mi běžela výpověd červenec srpen…právě vůbec nevím jak se to děla když to dělat nemohu..:-( a kdybych od září nenašla hnedka novou práci tak jdu na ÚP se nahlasit je to tak + na VZP
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Adinal aha jo tak takže ja mohu si to prodloužit i do 4 let věku dítěte těch 220tis a zaměstnavateli to nahlasím a on když mi to nedovolí když je RD jen max 3roky tak mě vyhodí, nebo jak?
r
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nyní bych žádnou výpověď nepodávala a počkala krátce před třetí narozeniny dítěte. Nevíte, co se může stát, třeba další těhotenství atd. Není nač spěchat. U zaměstnavatele máte mít zažádáno o rodičovskou dovolenou max. do 3 let věku dítěte, potom se to řeší neplaceným volnem, na to zaměstnavatel může a nemusí přistoupit.
- Citovat
- Upravit
Pokud teda dobře chápu když si prodloužím RP do 4 let věku dítěte tak mohu dat výpověd u zaměstnavatele výpověd před dovršením 3 let dítěte a normalně být pak doma s malou až do 4 let věku?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Caborina Ty nemůžeš chtít po zaměstnavateli RD déle než do tří let věku dítěte. S prodloužením (neplaceným volnem) by musel souhlasit, což těžko udělá, když stejně nastoupit nechceš! Tedy v únoru/březnu 2018 mu zavolej, že zpět nastupovat nebudeš, a jestli máš podat klasickou výpověď nebo ti podepíše dohodu ke třetím narozeninám.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Caborina píše:
Pokud teda dobře chápu když si prodloužím RP do 4 let věku dítěte tak mohu dat výpověd u zaměstnavatele výpověd před dovršením 3 let dítěte a normalně být pak doma s malou až do 4 let věku?
Ano, rodičovský příspěvek je zcela nezávislý na rodičovské dovolené. Zaměstnavateli jeho prodloužení ani hlásit nemusíš, prostě to u něj ukončíš (včas, aby po tobě nemohl vyžadovat nějakou účast), a po dobu pobírání RP je za tebe hrazeno zdravotní pojištění (což by bylo i kdybys RP vyčerpala a nahlásila se na pojišťovně jako osoba pečující o dítě).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zrcadlo ano ja už tomu rozumím, přesně takto to udělám jak píšete..ja nechapala RD a RP ted tomu rozumím, akorát od května kdy mi to končí RP tak je zrovna před prázdniny a nebude hlídání, takže si prodloužím RP o 3 měsíce až do konce srpna abych měla nějaký příjem, ale to tudíž zaměstnavateli říkat nemusím když těsně před 3 rokem dítěte podam výpověd když se tam vratit v tom květnu nemohu..je to tak tedy
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Caborina píše:
@zrcadlo ano ja už tomu rozumím, přesně takto to udělám jak píšete..ja nechapala RD a RP ted tomu rozumím, akorát od května kdy mi to končí RP tak je zrovna před prázdniny a nebude hlídání, takže si prodloužím RP o 3 měsíce až do konce srpna abych měla nějaký příjem, ale to tudíž zaměstnavateli říkat nemusím když těsně před 3 rokem dítěte podam výpověd když se tam vratit v tom květnu nemohu..je to tak tedy
Jojo, teoreticky muzes byt doma az do tech 4let veku, jen uz ti bude chodit opravdu malo penez.
Jen mala technicka-lepe si prodlouzit az treba do konce zari-pokud bude dite chodit prvnim rokem do skolky, dala bych mu cas na adaptaci, vyzvedavat ze zacatku po obede.Tak abys hned v zari nenastupovala do prace na plnej uvazek.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Caborina Jo, ale se zaměstnavatelem jednej dřív než těsně před třetím rokem, ideálně ty tři měsíce předem (jednak ty budeš mít doma už podepsanou dohodu a nebudeš se stresovat, a taky mu dáš možnost se nějak zařídit - je to solidní jednání, kdybys potřebovala někdy reference, tak určitě jinak se dají na paní, která vše řešila včas, než na někoho, kdo oznámil „nenastoupím, podepište mi dohodu k zítřku“ (bez ohledu na to, jestli je zaměstnavatel blbec - spousta lidí si řekne „když může drbat zaměstnavatel, tak já si servítky taky brát nebudu“, ale škodí tím jen sami sobě)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Caborina píše:
Ano, přesně tak, jen nedávej vědět zaměstnavateli těsně před, jak radí @zrcadlo, ale cca 3 měsíce předem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit