Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Myslím to tak, že pole nepotřebujeme, ale nemůžeme si dovolit nechat v něm ležet prachy
Pole zkuste nabídnou místnímu JZD, ale nepočítejte s velkou cenou
Pole jako takové prodat můžeš, otázka zájmu ostatních (lokalita a pod..).. nebo pronajmout zemědělcům..
Zemědělci jsou zvyklí hospodařit na pronajaté půdě, do nákupu se moc nehrnou. Byly mně v příbuzenstvu nabízené pozemky asi za 400.000,– - ale po zjištění, že jsou prakticky neprodejné, jsem s díky odmítl.
Jediná rozumná varianta je přeměna ve stavební pozemek - ale záleží na územním plánu obce.
Před pár měsíci jsme koupili nemovitost přesně podle tohoto popisu… I s polem se prodávalo proto, že pozemek je v katastru jako jeden kus vyznačen právě i s tím kusem pole a tak to bez něj prostě prodat nešlo - vzhledem k ceně nemovitostí v okolí to cenu nejspíš nijak neovlivnilo.
Každopádně - pokud váš kus pole navazuje na pole někoho jiného, co se zkusit s uživatelem toho vedlejšího domluvit na pronájmu?
Před koupí bych tomu družstvu ale zavolala, protože nemají zájem o každé pole ![]()
@ynax píše:
Pole zkuste nabídnou místnímu JZD, ale nepočítejte s velkou cenou
No právě, že si myslím, že se to samostatně neprodá ani za zlomkovou cenu a přesto odhadní je vysoká..nevím, podle čeho odhad dělají
, jinak pole je v pronájmu už léta, ani nevím komu JZD už nefunguje, pokud vím
, ale ten pronájem je skoro zadarmo, za velké prachy to nikdo nekoupí.
@Elke píše:
Před pár měsíci jsme koupili nemovitost přesně podle tohoto popisu… I s polem se prodávalo proto, že pozemek je v katastru jako jeden kus vyznačen právě i s tím kusem pole a tak to bez něj prostě prodat nešlo - vzhledem k ceně nemovitostí v okolí to cenu nejspíš nijak neovlivnilo.Každopádně - pokud váš kus pole navazuje na pole někoho jiného, co se zkusit s uživatelem toho vedlejšího domluvit na pronájmu?
Spíše jde o to, že my na tu cenu i s polem prostě nedošáhneme, no šlak by mě trefil.
@Jura007 píše:
Zemědělci jsou zvyklí hospodařit na pronajaté půdě, do nákupu se moc nehrnou. Byly mně v příbuzenstvu nabízené pozemky asi za 400.000,– - ale po zjištění, že jsou prakticky neprodejné, jsem s díky odmítl.
Jediná rozumná varianta je přeměna ve stavební pozemek - ale záleží na územním plánu obce.
Právě to je ono- jsou v tom prachy, které už člověk nikdy neuvidí, takže buď může začít farmařit sám, což je u nás dost sebedestruktivní a nebo ho bude pronajímat za hubičku.
Na katastru nemovitostí se dá provést tzv. pozemková úprava - na návrh majitele se pozemek rozdělí na dvě části a vy koupíte jenom tu zastavěnou. Ale to on asi nebude chtít - po vaší koupi by mu to pole zůstalo a on by musel ještě zaplatit jednak geodetickou firmu (pro zaměření v terénu a vypracování geodetického plánu…), jednak správní poplatky katastru.
@Anonymní píše:
Spíše jde o to, že my na tu cenu i s polem prostě nedošáhneme, no šlak by mě trefil.
nejsem si jistá, jestli by cena bez pole byla levnější. U nás to třeba fakt nehrálo roli.
Pokud počítám dobře, tak 50 arů = 5 000 čtverečních metrů. Tchánovi se loni podařilo „zbavit“ kusu pole a vím, že cena, za kterou to pole prodával byla 16 Kč za metr a to měl štěstí, že to někdo chtěl
(půda je u nás celkem úrodná…)
Takže 200 000 - 300 000 Kč se mi zdá přemrštěná, ale nejsem odborník.
@Anonymní píše:
No právě, že si myslím, že se to samostatně neprodá ani za zlomkovou cenu a přesto odhadní je vysoká..nevím, podle čeho odhad dělají, jinak pole je v pronájmu už léta, ani nevím komu JZD už nefunguje, pokud vím
, ale ten pronájem je skoro zadarmo, za velké prachy to nikdo nekoupí.
Tak se zkus podívat do toho znaleckého posudku na základě čeho je to pole oceněné.
Jo a vy nevyjednáváte o ceně nemovitosti? Podle mě v dnešní době už každý čeká při prodeji, že s prodejní cenou vždycky bude muset jít trochu dolů. Pokud máte o nemovitost velký zájem, ale část peněz chybí, tak licitováním byste nic neztratili, ne? ![]()
Pole bych brala. můžete s ním dělat kdykoliv cokoliv. záleží na lokalitě, kde to máte. ale minimálně JZD si to pronajme a prachy uložené v pozemcích si myslím, že jsou dobře uložené peníze. já bych to vzala, jestli ty peníze máte. jak je to pole veliké? jsou stránky, kde je tržní cena pozemku v daných lokalitách, můžu vám je sem hodit, a koukněte na to, jestli ten pozemek tu cenu má nebo nemá.
Měli jsme zájem o jednu nemovitost, ke které kromě teda docela velké zahrady ještě patří kus pole- orná půda. Odhad byl dělaný i s polem(50arů), vypadá to, že se nemovitost teda bude muset buď vzít vcelku nebo vůbec, ale ono pole samo o sobě moc prodat asi nejde
nemáte zkušenosti? Jestli díky tomu poli se navýšila cena cca 200-300 tisíc, ani nevím, za tu cenu je scifi to prodat, že jo?