Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Tak tohle si neumím představit. To nemáte nijak domluvené v rodině, jak to s těma financema je? Je to od vás půjčka nebo dar nebo co? Pořádek ve financích dělá přátele a v rodině obzvlášť. Tohle se mi zdá hrozně zmatené.
Já neplánovaně otěhotněla a dělala barmanku, takže práce bez pořádné smlouvy a vyhazov. Od loňského roku jsem doma. Ještě rizikové. Takže to táhneme z jednoho platu, který je v průměru 15t. a mateřská mě čeká ta nejnižší. Platíme nájem, manželovi 2 půjčky, alimenty na jeho první dítko, telefon, a moje poplatky jako je pojištění a menší položky dohromady asi 1500. Takže měsíční výdaje 13t. A s tím zbytkem měsíčně žijeme. Občas mám deprese, že furt jen počítáme, ale dá se s tím vyžít a hlavně všechno zlé jednou končí a i ty splátky jednou skončí ![]()
A proč neplatí? To by se mi teda sakra nelíbilo a řešila bych to. Chápu pomoct, ale ty máš taky děti - dítě a jen, že je něhdo tehu tak ty bereš svým dětem
Pokud v tom není nic jiného tak bych vyvolala rodinou poradu.
Jo a taky me to nebavi. ja uz ani neserviruju peceny kure na ctvrtky, ale okrajuji maso z kosti na pekaci, abych z toho jeste udelalala polivku.
manzel nastesti nebo bohuzel zacal pracovat na zlepseni naseho „kešflou“, zacina byt podnikavy az mam z toho strach. kdyz se zadari, tak se za par let z dluhove pasti dostanem anebo trebas o barak prijdem. V kazdem pripade penize samy do klina asi nespadnou nikomu, necekam, ze se za pet let nekdo objevi a rekne „tak jsi holcicko cely zivot poctive pracovala, tady mas dva melouny navic“ ![]()
Ahoj, nějak vím o čem mluvíš… jsme tři a přítel dělá za 13.000 a splácí 4500,– + moje mateřská 8100,– a taky to jde nahovno… z toho 6000,– nájem.
Jak dáváte 4200?? Nechápu. to je vaše půjčka, že ji splácite? Mi to přišlo, že splácíte něčí dluh. Tak kdyby přišel za mnou chlap, že máme splácet jeho ségře nějakou půjčku, tak ho pošlu asi někam. Možná jsem to celé blbě pochopila, ale vyznělo mi, že někdo z vaší rodiny si něco půjčila vy to splácíte. WTF?? Nemám- nepůjčím si.
Ahoj, chápu tě.. taky mě nebaví počítat. Měli by jste si udělat pořádek ve financích.
Hale já žiju sama s dcerkou. Mám RD 7600 a nájem vč. pp mám skoro 11tis. takže chodím do práce a musím platit za hlídání dcerky.Ex neplatí výživné. čim dřív to vyřešíte tím lépe!!
@cheekymonkey píše:
Jak dáváte 4200?? Nechápu. to je vaše půjčka, že ji splácite? Mi to přišlo, že splácíte něčí dluh. Tak kdyby přišel za mnou chlap, že máme splácet jeho ségře nějakou půjčku, tak ho pošlu asi někam. Možná jsem to celé blbě pochopila, ale vyznělo mi, že někdo z vaší rodiny si něco půjčila vy to splácíte. WTF?? Nemám- nepůjčím si.
taky jsem to tak pochopila
Ahoj, já Tvůj příspěvek teda moc nepochopila, je to nějaké moc složité…ale k tomu počítání, to nebaví asi nikoho, ale dnes je taková doba..a byla asi v jistém ohledu vždycky…my se s manželem chystáme vzít hypotéku…nejprve bude cca 5.800 a následně se navýší cca na 15.000…celkem se toho bojím…chystáme se stavět…dítko máme jedno malé…dluhy zatím žádné, až pak tu hypotéku. Manžel vydlá cca 28 tisíc čistého, já mám rodičák 11.400, na dva roky a do toho ještě pracuji někdy si vydělám 20, někdy 5 tisíc za měsíc, ale to vše ukládám bokem, protože až mi skončí rodičák, potřebuji mít našetřené peníze na další podnikání…mám tedy na podnikání i nějaké měsíční výdaje…když teda odmyslím peníze, co hážu bokem, tak máme měsíčně čistého cca 40 tisíc, náklady na byt jsou teď 5 tisíc, ale klesnou nám ná 4 tisíce…teď je to super, dobře se z toho šetří, ale bojím se, co bude až budeme splácet 15 tisíc měsíčně a mě příští rok skončí rodičák a nebude se mi dařit v mé práci…to bychom měli 28 tisíc na 15 tisíc hypo a další výdaje ![]()
Taky mě nebaví počítat. A vzhledem k tomu, že máme prachy bokem, tak jsem každý měsíc trochu v mínusu
Ale nějak zatím neumím žít bez toho, abych si nenatankovala auto a nevyrazila za kamarádkama do vedlejšího města, nezašla jednou za měsíc na večeři, nekoupila si aspoň tričko jednou za 2 měsíce. A samo malý potřebuje boty, oblečení… Takže spoření šlo úplně bokem a už se docela těším, až se vrátím do práce nebo až snížíme splátku hypo.
Mimochodem manželova ségra mi dluží 70 tisíc, bydlí s rodinkou u tchýně, kde nic neplatí
a nevypadá to, že by se hnala podílet se na režiích a nám začít splácet dluh. Prý někdy doma ani nepozdraví ![]()
Ahoj, moc jsem to nepochopila…ale každopádně já bych za nikoho nic neplatila…chápu, že je to v rodině…ale já bych neošizovala tu svou - svého prcka na základě jiné…
jinak my máme taky hypotéku, rodičák mám 6000 kč, tak s manželem počítáme taky každou kačku…
Ahoj, taky jsem to úplně nepochopila, ale začala bych řešit ty 4.200, které pravděpodobně platíte za někoho jiného… Sama máš rodinu a půjčky, tak proč ubírat svojí rodině a dávat jiné? Když jsi byla ty těhotná, taky ti asi nikdo z rodiny neposílal peníze. Chtělo by to si v rodině promluvit a vysvětlit jim, že peníze sami potřebujete. Taková částka navíc je znát v každé rodině ![]()
My také počítáme jak blázni
oba máme 12000,–, poplatky za byt 6000, nějaké splátky za nábytek, auto apod a to je 7000,–. Měsíčně nám zbývá na jídlo a na sporty atd. nějakých 8-9000, ale spoříme, šetříme, protože chceme mimčo. Zatím jsme v podnájmu (služební byt), ale po mateřské bych se chtěla poohlédnout po něčem našem. Tak uvidíme
ale každopádně už mě to nebaví. Na nákupy chodím se seznamem. Vaše M.
Ahoj, jsme 5-ti člená rodina…máme hypotéku, já mám půjčku a přítel taky, ale ten jí má na mamky jméno…tchýně si brala pro dceru 100tis ale nejmíň jí daly 200tis, tak švagrová ukecala mýho mužskýho ať si vezme půlku…a on si jí vzal, aby neměla, tak velké splátky…teď čeká mimino a neplatí a vzhledem k tomu že nám dělala tchýně ručitela na hypotéku, tak aby toho neměla moc, tak jí pomáháme a platíme to za její dceru, takže jí měsíčně dáváme 4200Kc…já z mé mateřské zaplatim pojistku, půjčku, televizi a internet něco málo nakoupím a mateřská je v tahu…pak dostanu peníze za brigádu to je 6000,–ale to už je taky k 20.v měsíci pryč…mužskej sice teď změnil práci, ale je tam první měsíc, tak to taky nebude žádný terno…a v předchozí fabrice měl výplatu, akorát na úvěr, nájem a na půjčku mámě…jsem z toho znechucená a utahaná už…jste na tom někdo podoně?