Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
JZD už prakticky neexistují a soukromí zemědělci jsou leckdy docela bezohlední. Dovolím si připomenout, že náš nejslavnější doživotní vězeň Kajínek býval taky soukromý zemědělec…
@Renčí2 píše:
Tak se zkus podívat do toho znaleckého posudku na základě čeho je to pole oceněné.
Jo a vy nevyjednáváte o ceně nemovitosti? Podle mě v dnešní době už každý čeká při prodeji, že s prodejní cenou vždycky bude muset jít trochu dolů. Pokud máte o nemovitost velký zájem, ale část peněz chybí, tak licitováním byste nic neztratili, ne?
To je pravda. Nám vyšel odhad banky o dost níž, než prodejní cena a prodejcům netrvalo přistoupení na nižší částku ani půl dne… Zvlášť pokud budete jednat na rovinu a řeknete, kolik ještě banka dá, nemusel by to být problém…
Nájemné od JZD nebo soukromníka bývají velmi směšná. Majitel pole je chápán tak, že může být rád, že pole neleží ladem a někdo na něm hospodaří…
@Jura007 píše:
JZD už prakticky neexistují a soukromí zemědělci jsou leckdy docela bezohlední. Dovolím si připomenout, že náš nejslavnější doživotní vězeň Kajínek býval taky soukromý zemědělec…
Taky pravda - hlavně se k tomu chovají přesně stylem „když to není moje“… Ten „náš“ to pole prolíval chemickým humusem tak, že se tam budu bát něco zaset… Od jara už si neškrtne ![]()
Tak záleži hodně na lokalitě, třeba já žiju v oblasti, kde je hodně soukromých zemědělců a o půdu se doslova přetahují, přeplácí nájmy a co jde tak i kupují a ne za směšné částky. Takže je potřeba se přeptat, jak to je u vás. No a poznámka Jury mi přijde totálně mimo..
No ale 50 arů (opravdu jen padesát arů?) je směšná výměra, o tu se nikdo moc přetahovat nebude. A cena je teda taky šíleně přemrštěná, kdyby to mělo být pole. Zkus zjistit, jestli to v katastru není vedené spíš jako zahrada, to by pak možná odpovídalo. Jinak 300tis je blbost, to je cena za hektar orné půdy. Můžu se zeptat co jste za oblast?
@Jura007 píše:
No, tak až takto bych to nepřeháněla
, asi o tom moc nevíš. JZD už samozřejmě nejsou, ale většina se jich přetransformovala na zemědělské společnosti a hospodaří více či méně úspěšně dál, je hodně soukromých zemědělců kteří hospodaří poměrně ve velkém. O zemědělskou půdu zájem je, jak pronájem, tak koupě. V našem kraji se zemědělci o pozemky přetahují, protože dotace jsou poměrně slušné a vyplácí se jim navyšovat obhospodařovanou výměru.
Ale ta cena, se mi zdá také poměrně vysoká. Za půl hektaru chtít 200-300 tis.?
@Timura píše:
Ale ta cena, se mi zdá také poměrně vysoká. Za půl hektaru chtít 200-300 tis.?
Holky, já si to tak myslím, že to museli takhle vyčíslit, protože jinak ten barák není v takovém stavu, aby měl tak vys. odhadní cenu, proto si myslíme, že to navýšilo to pole. Prostředí je to hezké pod horama. Jinak majitelka to zdědila a ještě mě napadla možnost, že odhadci schválně odhadují výše, aby člověk musel platit vysokou daň z dědictví, ale za tu částku to pak neprodá, co myslíte? ![]()
Je cena tržní a cena odhadní… Daně se platí z té, která je vyšší.
Zkus na katastru zjisti BPEJ, podle toho odhadci oceňují pozemky. Uvidíš jestli cena odpovídá nebo ne. Že by odhadci úmyslně nadhodnocovali cenu s tím zkušenosti nemám.
@Anonymní píše:
Holky, já si to tak myslím, že to museli takhle vyčíslit, protože jinak ten barák není v takovém stavu, aby měl tak vys. odhadní cenu, proto si myslíme, že to navýšilo to pole. Prostředí je to hezké pod horama. Jinak majitelka to zdědila a ještě mě napadla možnost, že odhadci schválně odhadují výše, aby člověk musel platit vysokou daň z dědictví, ale za tu částku to pak neprodá, co myslíte?
Odhady se dělají dva - jeden si dělá banka a v podstatě se jím určuje, do jaké míry bude ochotná za prodej danou nemovitostí ručit a tedy kolik vám půjčí - ten bývá většinou o dost nižší, než ten druhý, který si (až po prodeji) přijde udělat finančák kvůli vyměření daně. pokud je váš odhad od banky, silně pochybuji, že v něm hraje nějakou roli cena pole - i banka obvykle ví, že je v podstatě neprodejné.
@Elke píše:
Odhady se dělají dva - jeden si dělá banka a v podstatě se jím určuje, do jaké míry bude ochotná za prodej danou nemovitostí ručit a tedy kolik vám půjčí - ten bývá většinou o dost nižší, než ten druhý, který si (až po prodeji) přijde udělat finančák kvůli vyměření daně. pokud je váš odhad od banky, silně pochybuji, že v něm hraje nějakou roli cena pole - i banka obvykle ví, že je v podstatě neprodejné.
Majitelce zemřeli rodiče. Barák je dědictví, ten odhad si nechala dělat majitelka po pohřbu. Nic víc se zatím neřešilo, to je pouze 1.odhad, co byl proveden
Tady najdeš něco o cenách půdy.. http://www.farmy.cz/cena-pudy/
Je to paradox, my sme sháněli barák s kusem pole a nebylo možné nic najít ![]()
@marmelada78 píše:
Tady najdeš něco o cenách půdy.. http://www.farmy.cz/cena-pudy/Je to paradox, my sme sháněli barák s kusem pole a nebylo možné nic najít
Aha, tak to vypadá, že cena by nebyla tak vysoká, jak si myslím ![]()