Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Totito tak to ano. Pokud je dítě už starší, už lze leccos zjistit. Nicméně ta rodinná anamnéza tam bude dost zátěž a projevit se to může kdykoliv. S tím musíte počítat.
Darování vajíček je anonymní ne? Známá chtěla darovat, prošla přes nejrůznější testy až do konečné fáze, ale tuším hormonální profil nedopadl dobře, že by to bylo pro ni rizikové, tak nakonec darovat nemohla.
@Totito to my měli taky, prý nekvalitní vajíčka a menší zásobu, a po 13 letech, v mých 40 letech se zadařilo.. dvojčata ❤️️
Kolik vám je?
No a co vykoukáš z toho dítěte? max jestli není jiného etnika ani kolikrt to ne ![]()
No, jen malá poznámka, u dítěte kolem tří let máš asi šanci něco zjistit. Ale na druhou stranu toho už zdaleka tak moc neovlivníš vaší následnou péčí, protože má za sebou tři roky někde v kojeňáku a to se nikdy neobejde bez toho, aby bylo touto zkušeností poznamenané. Vzhledem k tomu, jak působíš, že chceš vědět, co a jak… Na novorozence byste čekali roky, IVF s darovaným vajíčkem ti přijde nespolehlivé, ale u přímé adopce si taky zrovna nemůžeš vybírat z tisíců kvalitních matek, které se zrovna chtějí vzdát svého dítěte… Prakticky vždy to bude dítě z rizikového, narušeného prostředí.
Ty si to představujes jak Hurvínek válku. Osobně jsem v IVF centru viděla paní, která přišla darovat vajíčka. Já bych si o ní ani kolo neoprela. Paní „mdlého“ rozumu, která vypadala jak bezďáč. Absolutně nechápu, jak mohla splnit všechny požadavky pro darování.
U přímé adopce rodiče také neznáš. Max. pokud sociální pracovnice od matky vyzví nějaké informace, občas se stane, že zjistí i něco o otci. U nepřímé adopce bych se bála, aby si to matka po čase nerozmyslela a nezačala dítě vyhledávat a „projevovat zájem“.
Jinak do adopce jdou většinou mimina, větší děti z kojeňáku /DD nejsou právně volné. Tzn. že rodič 1× za rok pošle pohled a už se to bere, že jeví o dítě zájem. Větší děti jdou většinou do pěstounské péče, kde se kontakt s bio rodiči, většinou přes nějakou organizací, udržuje.
@Meisinka Mě je 38 a přítelkyni 42. Zkusit můžeme ještě hormonální podporu u přítelkyně. Mé vyšetření dopadlo dobře, tak aspoň víme, kam se zaměřit. Nicméně podle doktorů je šance kolem 10%. Děkuji za Váš komentář, přítelkyně je z toho docela smutná, že se ta vajíčka už téměř vyčerpala.
@ka2ka Jiné etnikum by opravdu nevadilo. Měl jsem na mysli spíše to, jak to dítě reaguje, jakou má motoriku atd. Ale nějak přehnanou selekci bychom nevolili. V každém případě souhlasím s těmi, kteří píší, že se běžně do dětských domovů děti zodpovědných rodičů nedostávají. Osobně mám ale čtyři přátele, o které se rodiče přestali starat, když se jim rozpadlo manželství a následně si našli nové partnery. Dětství měli poměrně smutné, což se o jejich nynějších životech říci rozhodně nedá.
Ty máš velmi protichůdné požadavky a představuješ si to velmi naivně. Chceš dítě adoptovat ve věku tří let, aby sis mohl vybrat „to nejlepší“. A ještě je to pro Tebe lepší varianta než darované vajíčko a Ty bys byl otec. To je velmi slušně řečeno postavené na hlavu. Dítě se utváří Nejvíc! do tří let! Jak už tu bylo napsáno, absolutně nepočítej s tím, že se vám podaří adoptovat zdravé bílé dítě, to je myslím bez šance, a ještě bys chtěl ze slušné rodiny! No tak to je sci-fi. Mám kamarádku v Klokánku a můžu Ti upřímně říct, že ty děti pochází v 99% z otřesných podmínek. Rodiče alkoholici, feťáci, tyrani. Děti velmi často nemají vůbec žádné hygienické návyky, a to je to nejmenší. Ještě k tomu už Tvá budoucí žena dvě děti má. Přednost mají vždy bezdětné a pokud možno mladé páry. U vás je šance na pěstounskou péči, ale pokud se toho dítěte pak nedokážete vzdát, až se mu najde adoptivní rodina, tak bych do toho nešla. Další možnost je najít holčinu, co dítě nechce a chce přímou adopci, s tím, že Tebe uvede jako otce a dítěte se pak vzdá. Teď tu nedávno psala holčina, co hledá takový pár. V tomto případě byste znali matku. Ale těchto případů je velmi málo. Já myslím, že darované vajíčko je nejlepší volba, pokud žena je ještě schopná dítě odnosit. Můj manžel má ve svém okolí a dokonce i v rodině několik adopcí a krom jedné dopadlo vše katastrofálně. A ten dobrý případ je právě dítě z přímé adopce. Odnášeli si ho hned z porodnice. Musíš ale vždy počítat s tím, že kor u dítěte snědší pleti se geny dřív nebo později projeví.
Já myslím, že pokud si dítě vyloženě „nekoupíš“ od nějaký zoufalý těhotný, tak tvoje představy dítěte jak nějakého ojetého auta co si můžeš vybrat podle majitelů je dost naivní.
Být vámi už se na to vykašlu, pokud nemáte zájem vychovávat klidně nějaké problémové z DD protože máte rádi děti. Tvůj přístup je totiž dost divný.
Nebo si prostě najdi mladší, která ti to dítě dá normálně s tebou ![]()
Příspěvek upraven 19.02.21 v 10:21
@triss86 Ano, napsala jste to správně a s tím také počítáme, rizikové prostředí je u všech možností. Proto jsme se s přítelkyní dohodli následovně:
Zkusíme hormonální stimulaci na klinice reprodukované medicíny. Pokud to nevyjde, přistoupíme k adopci, žádost podáme co nejdříve, údajně to kvůli naší legislativě může trvat až dva roky.
V případě, že se adopce nepodaří, zkusíme darované vajíčko, pokud možno s námi zvolenou dárkyní
Nejdřív zkuste veškeré možnosti jak mít vlastní dítě. Pokud píšeš, že nemá téměř žádná vajíčka, tak tedy aspoň nějaká má. Nasadí ji hormonální léčbu a třeba to pomůže a budete moct podstoupit Ivf.
@Totito píše:
@triss86 Ano, napsala jste to správně a s tím také počítáme, rizikové prostředí je u všech možností. Proto jsme se s přítelkyní dohodli následovně:
Zkusíme hormonální stimulaci na klinice reprodukované medicíny. Pokud to nevyjde, přistoupíme k adopci, žádost podáme co nejdříve, údajně to kvůli naší legislativě může trvat až dva roky.
V případě, že se adopce nepodaří, zkusíme darované vajíčko, pokud možno s námi zvolenou dárkyní
Jí je 42, chceš čekat na vajíčko do 50? Více se že si to už budete muset hradit celé sami?
@Totito píše:
Teď je jí 42,na adopci budete pár let čekat a pak budete zkoušet umělé? Vždyť na dítě už je stará teď, co teprve za pár let.
@LennyL1 Děkuji za přínosný komentář. Zakládal jsem toto vlákno právě s dotazem, zda někdo zná někoho, kdo se nechce a nebo nemůže postarat o své dítě a dá ho „k přímé adopci“. S těmi geny bych byl asi trošku opatrný, protože sám pocházím ze smíšeného manželství, kdy je má mamka modrooká blondýnka a taťka Róm. Poznali se, když jim bylo 16 let a dnes je jim 65. Mají pěkné manželství a dovolím si říct, že i slušné děti. Ale chápu, kam směřujete.
Netušíte, jak to s tou slečnou dopadlo?
A ty si myslíš, že do adopce dávají děti matky, které jsou naprosto bezproblémové, ze super rodiny a děti rodí a dávají do adopce z bezbřehýho altruismu? Probuď se! Děti, které jsou do adopce, jsou ve většině případů nějak poznamenané. Matky jsou alkoholičky, feťačky, mdlého rozumu… to samý jejich otcové. A ani u přímé adopce to nebývá lepší. Pokud se rozhodnete pro darované vajíčko, tak polovinu genů bude mít od tebe. navíc, hádám, že partnerce je kolem 40 a děti má, to se šance na adopci dost snižuje…