Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Hm, mamka byla Božena, zemřela před 3 roky.
Letos se mi narodila holčička, jo, trochu jsem si pohrávala s tím, že bych jí to jméno dala, ale neodvážila jsem se to ani říct manželovi nahlas ![]()
Babička byla Růžena, prababička Žofie. Oboje bych dala klidně, manžel ale zamítl ![]()
@ncc1701 píše:
Obnovuji diskuzi čistě ze zvědavosti. Má tu někdo, nebo znáte někdo, dítě, které nese nějaké dnes už neobvyklé jméno typu Božena, Růžena, Květoslava, Jarmila, Vilma a jiné? Nedávno jsem narazila na takový ten seznam jmen, která se vloni dávala novorozencům, vím, že se taková jména dávala, ale jen velmi sporadicky (Božena jen jednou), tak se tu poohlížím mezi všemi těmi moderními jmény po těch našich tradičních českých.
Mně se líbí ještě Anastazie - Stázinka, Stázka. Taky žádnou neznám, respektive možná jo, ale to už bude nějaká minimálně sedmdesátiletá babička od nás ze vsi ![]()
Dali jsme jméno, které měla manželova babička. Když jsme řekli, jaké jméno máme vybrané, tak jsem se často setkávala s reakcí, že je to jako pro starou bábu. Teď se setkávám jen s kladnými ohlasy na dcerky jméno.
Jinak znám paní, co má Doubravku.
@opinka Pravda, kluků s tradičními jmény je asi víc - Franitišek, Vilém, Antonín…
Pročítám obecní zpravodaj a našla jsem Mikuláše Aloise.
Hodně se teď vídá u kluků i Bartoloměj. Jinak z takových těch nečeských je to Edgard, Oliver apod.
Z typických českých jsem teď kupříkladu potkala malého chlapečka, na kterého maminka volala Jaromírku
To bylo taky docela hezké. ještě se mi líbí i Zdeněk, Zbyněk, Přemysl (Přemek) apod. Přijde mi, že se na spoustu jmen postupně zapomnělo. Za nás to byli samí Martin, Martina, Michael, Michaela, Petr, Petra, Jan, Jana, Lenka, Václav, Radek a já nevím, co ještě. Teď už se to skoro nevidí, protože v dnešní době málokdo dává jména po rodičích.
Tak na Eduarda, Františka a Josefa jsem zapomněla. Ty máme všechny v ulici. Plus i Zdeňka, Jarouška, Přemka. Na hřišti teď nějaká máma volala na klučíka Hugoušku a včera jsem potkala Hynka ve věku mého syna.
V mém okolí jsou děti s méně častými jmény - Zdislava, Xenie, Elianora, Bartoloměj a Jonáš.
Já jednou slyšela v drogérii: Kaine, pojď sem.
Pro neznalé - Kain je v bibli jako bratrovrah. Zabil Ábela.
Ale možná jsem slyšela blbě a bylo to „Kájíne“:))))
Jo ještě známá má: Bartoloměje, Eduarda a Vavřince - jsem je tak dlouho neviděla že jsem na to málem zapomněla ![]()
Ahoj Radu!
My máme doma už tři sviště a já jsem dala na jméno cizí hlavně kvůli cestování. Pendluji mezi Pensylvánií, kde mám byt a kde jsem studovala a tady ČR. Nejstarší máme holčičku jménem Aria Riegerová. Zní to dobře i v cizí řeči, ne?
Je jí pět let a každému se Aria líbí, má se to číst tedy jako krátce, A-R-I-A, ale ted jí všichni říkají jakoby „Aríja“
no je to sranda, my jí říkáme Arinko a moji rodiče Arie. Pak máme kluka, Danny. Jsou mu tři a mému spolužákovi Danielovi říkali Dany, takže to je i u nás přirozené
. A pak další svišť je naše poslední holčička, Zoey a čte se to „Zouí“ s čímž má hodně lidí problém. Je jí půl roku a to jméno je krátké a na přezdívce se snad nedá moc ani zneužít. Jsem lékařka a mám u sebe pětatřicetiletou sestřičku a ta má dvě děti, dvouletou Tamaru a devítiletou Dorotku. Mě se to moc nelíbí ale podle ní to je krásné české a o to mi jde. Ona má zas problém s Ariou, Dannym a Zoey. Stejně jako moji rodiče a tchýně s tchánem. Nemohou se s tím smířit a pořád na to narážejí, ale ostatní nám náš nápad chválí.
@andulkajenej Upřímně řečeno mi se líbí klasická česká jména a hlavně ta trošku méně používaná.
My máme doma Hynka a Viléma. ![]()
Ráda bych ti řekla, že podle mého názoru jsi dala svým dětem moc krásná jména, všechna tři jména se mi moc líbí, kdybych žila na půl v zahraničí neměli bychom Hynka a Vilíka, ale hledala bych také něco, co by se dalo bez problémů mít i v zahraničí. ![]()
Tak já teda opravdu miluju cizí jména. Jmenuju se Katerina a doma i ve skole mi rikali „Kendix“ (hodi se mi to k prijmeni- Zörfganowa- ikdyz ted uz jsem vdana strasne se mi to libilo, akorat v praci se prestalo pouzivat. Chtela bych proto dat sve dceri (ma se narodit za 3tydny) dat jmeno ‚Kendix‘. Myslite, ze to pujde? Jinak je jeste varianta Dagmar, nebo take Stella, ci Maurix…
Doma me oslovovali Kendix, Kedi, Kendiko, ve skole Kendix a kdYz nahodou nekdo zapomnel me jmeno, rekl mi normalne Kaci- na tp taky slysim.
Hodne stesti pri vyberu jmen
Kendix
Zörfganowa ![]()
Ahoj. Čekám třetí miminko a nejsem uplně rozhodnutá pro jméno, ale miluju a upřednostňuji zvláštní a neobvyklá jména. Máme doma Damiánka a Esterku. Nyní uvažuji o Lilen, Emilly, Stella a klučičí Sebastián, ale nic jiného mě nenapadá. Příjmení je bohužel klasické české, selské. Samec.
@Učitelka MŠ Samec je prijmeni? Promin ale k tomu prijmeni se nic nehodi
JINAK jsou to krasna jmena ![]()