Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@sao Ještě něco dodám. Je mi jasné, že to myslíš dobře a chceš pro ně najít informace, ale pokud to s Tebou kamarádka otevřeně nerozebírá a o rady nežádá, tak to nech raději na nich a do jimi zvoleného postupu nevrtej. Oni určitě dělají, co je v jejich silách.
A spousta problémů se kupodivu vyřeší i zcela sama. Mně lezly před rokem protilátky proti spermatu do mnohonásobných výšin, za ten rok jsem neudělala absolutně nic (ani nepoužívala při sexu ochranu) a teď je to vzorně v normě. Ale zase jde o - jaké konkrétně protilátky, v jakých hodnotách… posoudí a poradí imunolog.
@alenka84 K čemu mi tyhle informace budou?
Chtěla jsem jen vědět, jestli mají ti dva šanci mít miminko, protože mi na nich záleží, protože jsou to naši dá se říct nejlepší přátelé, protože je mi kamarádky líto… Mám mít ještě nějaký jiný důvod, aby nebylo hloupé se ptát? Kdybych psala pod svým vlastním jménem a zvěřejňovala jejich jména, to by hloupé bylo, ale takhle je to víceméně anonymní, nikdo neví o kom je řeč, prostě někdo v celé ČR má takový a takový problém a vy vůbec netušíte kdo, a oni zase netuší, že je tady řešíme, takže o co jde? Já nemám vlastně ani problém jim říct, že jsem se na tohle ptala na emiminu, jim by to totiž vůbec nevadilo ![]()
@ugluk Já se v tomhle vůbec nevyznám, nikdy jsem to neřešila, takže nemám ani tušení, že těch podob neplodnosti je milion, takže se omlouvám jestli je můj dotaz trapný nebo zbytečný nebo příliš obecný, prostě jsem se jen chtěla zeptat. Děkuji za odpověď.
@martina.se píše:
@sao ivf, pokud je problém se spermatem, tak spermii od dárce. Proč už do toho nešli![]()
Protože pak by dítě nebylo biologicky manželovo? Já bych do něčeho takového nešla ani náhodou a dokud by existovala naděje na vlastní, něco takového by mi ani nepřišlo na mysl
@Icestar píše:
Protože pak by dítě nebylo biologicky manželovo? Já bych do něčeho takového nešla ani náhodou a dokud by existovala naděje na vlastní, něco takového by mi ani nepřišlo na mysl
to je na každém
jestli Ti přijde lepší se v takovém případě rozvést ![]()
Buď jim oporou a dobrou kamarádkou a nech je ať si to řeší sami. Odborníci jim poradi, pomůžou, pokud budou chtít. Komplikací s plodnosti je spousta, každý pár je individuální.
U nás v rodině je pár, v car se nepovedlo, pak už tlacil věk, nakonec děti nemají. Cestu má každý pár jinou a nejlíp poradí ti co tomu profesně rozumí, jaké mají možnosti, do čeho by chtěli jít a co už ne.
@ugluk Aha, to jsem netušila, že je to tak komplikované…
@Veverka X Ona to se mnou rozebírá právěže velmi otevřeně a neměla by problém mi říct podrobnosti, ale mě je prostě trapné se jí na to ptát, a mám pocit, že jí tím ještě víc ubližuju, když se v tom moc rýpu. A to z toho důvodu, že sama mám 4 děti a jí je hrozně líto, že ona nemůže mít ani to jedno a její manžel říkal, že to prostě hrozně těžko nese, že je to pro ni vyloženě masakr. ![]()
@sao Tak jí nech mluvit, pokud se o tom chce bavit, ale vyloženě se nevyptávej. Hledej i jiná témata k hovoru a buď dobrá kamarádka. Vím, že to myslíš dobře, ale těch komplikací je spousta. Tady do jejich případu nikdo nevidí. Snaž se jí podpořit, když se pro nějaký postup rozhodne, víc udělat nemůžeš.
@Veverka X Samozřejmě se jí nevyptávám (proto taky se ptám tady, protože se nechci vyptávat jí), bavíme se většinou úplně o něčem jiném, máme mnohem víc jiných společných témat
Vím, že nemůžu dělat nic, mě jen zajímalo, jestli mají vůbec nějakou šanci. Moc bych jim to přála, tak jsem chtěla alespoň uklidnit, že šance je. Díky.
@martina.se píše:
to je na každémjestli Ti přijde lepší se v takovém případě rozvést
rozvést?
Proč?
@martina.se píše:
@sao ivf, pokud je problém se spermatem, tak spermii od dárce. Proč už do toho nešli![]()
Tohle je tak strasne zjednodusujici… Problem se spermatem je hrozne siroky pojem. Nektery doktor prohlasi za ohromny problem, kdyz ma chlap pri jednom odberu 13 mil. spermii/ml, kdyz je norma 15. Problem muze byt pri jednom odberu a pri dalsim je to OK, je to velmi promenlive. A prirozene tehotni i lide s daleko horsimi vysledky, maji-li kliku. Pokud je spermio extra mizerne, vetsinou driv nez darce zkouseji metody ICSI, PICSI a dalsi jeste modernejsi vymozenosti. Pokud nejsou spermie zadne (ale pak by nebyla sance ani to 1 %), jeste se da zkusit metoda MESA/TESE a nejake spermie ziskat. Na pojem problem se spermiemi existuje dle konkretniho problemu lecba od - zkuste nosit trenyrky a nasadte vitaminy a za tri mesice uvidime - pres IUI, IVF, MESA/TESE… az po rozhodnuti, ze to s vlastnima spermiema nepujde (coz obvykle byva podlozeno bud x neuspesnyma pokusama vseho mozneho a/nebo vnitrnim rozhodnutim, ze tahle cesta neni pro mne ta prava). A i pak je moznosti vice. Krome darovanych spermii taky adopce nebo, svete div se, rozhodnuti pro bezdetnost. Rict, ze na problem se spermiema existuje bud IVF s darcem nebo rozvod, je asi jako rict, ze na problem s kolem u auta existuje bud rezerva nebo vrakac. Ano, obe jsou to moznosti, ale bez blizsi znalosti problemu velmi radikalni. A blize ten „problem se spermiema“ nezna nikdo z nas tady vcetne zakladatelky.
@sao sami problém s neplodností s manželem máme, takže vím o čem mluvím. Jsem ochotná o tom s kýmkoliv otevřeně mluvit, ale aby mi někdo (ať je to nejlepší kamarádka) na netu hledal řešení, o to bych fakt nestála. Možnosti stejně nejlíp daný pár probere s doktorem, který bude znát konkrétní diagnózu…
@alenka84 Podle sebe soudím tebe??? Ty bys o to třeba nestála, ale cca před rokem jsem jim na netu taky něco zjišťovala - aniž bychom se na tom předem dohodli, a pak jsem jim předávala informace a byli rádi
A je to přes dva roky zpátky, co jsem jim od kamaráda, který vlastní farmaceutickou firmu, sehnala ovulační testy, a taky za to byli šťastní, ale to bude tím, že ty je neznáš, takže těžko můžeš posoudit, zda jim to vadí či ne. I tak za tvůj názor děkuji, hned jak s nimi budu mluvit, zeptám se jich, zda jim tohle vadí, já s tím totiž opravdu problém nemám
Nechci se jich pořád vyptávat a tahat z nich osobní informace, ale věřím, že když bych byla smělá a zeptala se jich, v pohodě mi všechno řeknou. Ptám se tady vás, a ne jich, proto, že jim nechci neustálými dotěrnými a „hloubkovými“ dotazy ubližovat a neustále jim připomínat jejich problém, ale to už jsem tady psala.