Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Prosím, je tu někdo, kdo řešil/řeší tento problém? Kamarád má nějaký problém se spermatem (nevím přesně jaký, ale prostě je nízká šance, že svou manželku oplodní) a kamarádka - jeho manželka - její tělo jeho sperma hned zlikviduje, takže prý šance, že spolu ti dva zplodí dítě, je cca 1% a tudíž by to bylo prý zázračné dítě. To jim řekli v Brně. Na víc podrobností je mi trapné se jich ptát, ale je mi moc líto, že už se tolik let snaží o miminko a nakonec se dozví tohleto, a opravdu po dítěti touží. Jaké mají možnosti, jak to řešit? Existuje šance že by kamarádka otěhotněla např. prostřednictvím umělého oplodnění? Je tu někdo kdo ví, nebo zažil? Děkuji.
Imunitní reakce na spermie se dá řešit prednisonem, takže možnosti jsou. Ale upřímně, být v kůži dotyčné neplodné, tak by mi nebylo ani trochu příjemné, kdyby kamarádky tu mojí neplodnost někde veřejně řešily…
@sao ivf, pokud je problém se spermatem, tak spermii od dárce. Proč už do toho nešli
![]()
To jim řeknou v centru asistovane reprodukce. Ať se obrátí tam, tady nikdo jejich konkrétní potíže a možnosti neznáme.
@sao Šance tu určitě je, ale tyhle věci jsou dost individuální. Nikdo tady Ti nedokáže říci, jestli zrovna jim IVF pomůže nebo ne. I na tu imunitu se mohou podávat nějaké léky, které můžou nebo nemusejí zabrat. A také spermiogram se může změnou životního stylu zlepšit, ale nemusí.
@alenka84 Já vím že není vhodné to řešit veřejně, proto jsem původně chtěla psát anonymně, ale vždyť tady nikdo ani netuší o kom je řeč a kamarádka ani na tyhle stránky nechodí, takže je to fuk, ne?
@martina.se Oni jsou tak trochu proti umělému oplodnění, resp. chtěli to až jako poslední možnost, jinak to řeší už dlouho, byli na nejrůznějších vyšetřeních atd.
@andelka83 Jasně, mě jen zajímalo, jestli někdo neví, jaké mají možnosti, resp. jestli vůbec nějaké možnosti jsou.
Děkuji za reakce, pokud existuje řešení, je to fajn.
@Veverka X Díky, jsem ráda že je alespoň šance. Vím, že nic není stoprocentní a že je to individuální.
Znam par, kterym rekli asi to same, spolu otehotnet nemohli, ale kazdy s jinym partnerem ano. Tohle jim oznamili v kvetnu a v srpnu po dovolene zjistili ze spolu cekaji miminko. Ted maji dva kluky zdrave jak ripa.
@sao já nevím, mně se prostě ta představa, že někdo moje zdravotní problémy řeší s tolika pro mě cizími lidmi, nějak nelíbí no
Navíc nechápu, k čemu tobě ty získané informace budou ![]()
Je to velmi obecně napsáno - nějaký problém se spermatem (je sakra rozdíl, jestli jen oproti normě zhoršený spermiogram nebo totální azoospermie, kdy se šance blíží nule) a tělo manželky sperma zlikviduje (nějaký imunologický problém? Jak zjištěno - postkoitálním testem, odběry krve…?). Jedno procento šance je na přirozené početí? Řešit tohle ve všeobecné rovině na netu je totální nesmysl a jak již zmíněno výše, u někoho cizího i neetické. Neplodnost v jejích miliónech podob tu zažily tisíce žen, ale právě proto, že je těch podob milión, tak je i milión řešení, od prostého - stačí chvíli počkat a mít trochu štěstí, přes lehkou podporu léky, IVF, darovaná vajíčka či spermie až po adopci. To všechno by měl řešit daný pár s lékaři, odborníky, kteří se jistě budou snažit nějaké řešení nalézt.
Připadá mi to trochu jako - kamarád má nějaký problém s autem, nejezdí, zažil jste někdo a bude to OK? A odpovědi budou od - jo, stačilo dobít autobaterii přes - jo, čtyřicet tisíc a čtrnáct dní v servisu a všecko OK, až po - jo, taky nám nejezdilo a nakonec skončilo na vrakáči.
@miminec To je super!
Kéž by byl i tohle jejich případ. Tohle je právě těžké, protože člověk neví, jestli tedy ještě čekat, nebo nečekat a jít do umělého oplodnění…
@sao kamarádka bude mít asi alergii na jeho sperma - to se dá utlumit kortikoidy
a u spermií, je to i o pohyblivosti, ona stačí jedna a může se zadařit
Kvalita spermatu může být dost proměnlivá, stačí nějaká ta životosprávná opatření, příp. operační zásah, pokud je problém třeba anatomického charakteru. A Alergie na sperma? kromě kortikoidů se řeší i tím, že žena řadu měsíců nepřijde do kontaktu se spermatem (přeruš. soulož, prezervativ…) a pak, když se blíží ovulace, na to vlítnou naostro…
@sao píše:
@miminec To je super!Kéž by byl i tohle jejich případ. Tohle je právě těžké, protože člověk neví, jestli tedy ještě čekat, nebo nečekat a jít do umělého oplodnění…
jinak životaschopná spermie se dá vyoperovat z varlat při zákroku pod mikroskopem, i kdyby byla jen jedna jediná…Další proces však už je IVF…