Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@martina.se Tenhle názor je mi cizí. „Jsi chlap mého života, ale mně to nestačí, nazdar“
Buď chlapa miluju a chci s ním prožít svůj život (a pak je „jedno“, jestli je okořeněn dětma nebo ne) anebo je jen dárcem spermatu. No to si ho pak nemusím brát a prát mu špinavý fusekle, že.
@Icestar píše:
@martina.se Tenhle názor je mi cizí. „Jsi chlap mého života, ale mně to nestačí, nazdar“Buď chlapa miluju a chci s ním prožít svůj život (a pak je „jedno“, jestli je okořeněn dětma nebo ne) anebo je jen dárcem spermatu. No to si ho pak nemusím brát a prát mu špinavý fusekle, že.
mi se to netýká, ale znám takových dost ![]()
@martina.se Já takový pár znám jeden. On zemřel před dvěma lety, po 45 společně strávených letech bez dětí. S bezdětností se nikdy zcela nesmířili… ale i tak spolu prožili nádherný život.
@Icestar píše:
@martina.se Já takový pár znám jeden. On zemřel před dvěma lety, po 45 společně strávených letech bez dětí. S bezdětností se nikdy zcela nesmířili… ale i tak spolu prožili nádherný život.
jo, takovým lze gratulovat.. ![]()
@sao no.. možná jí o emiminu řekni..?
Bude možná lepší, když si projde diskuze a k něčemu dojde, přeci jen ona má papíry z vyšetření v ruce.
Brno - nebyli u MUDr Machače? Ten je hodně vyhlášený..
Mi teda nevadí, že se za ně ptáš, nikoho jsi nejmenovala a naprosto chápu, že pokud můžeš mít děti, tak jsi negooglovala a nehledala, co by, kdyby.
První dítě mi vyšlo ihned po vysazení HA, takže jsem dlouho, dlouho neměla ponětí o nějaké ovulaci, nebo cokoliv s neplodností, šlo to mimo mě..
@sao Myslím, že je úplně v pohodě, že se ptáš…Nikoho konkrétního jsi nejmenovala ani neposkytla údaje k dohledání, párů s poruchami plodnosti je v republice XYZ…Prostě chceš vědět informace, abys jim mohla nabídnout možnosti léčby či dát naději, když na to téma přijde řeč…Známým držím pěsti, ať se zadaří ![]()
@pe-terka Souhlasím. Nerozumím pranýři od ostatních za to, že se zeptala - konkrétní info přece neudala…
@martina.se Tak já třeba chápu, že když se nepodaří mít děti, může to vést až k takovým rozporům a hádkám, že dojde i k rozvodu, ale rozvést se s chlapem primárně jen proto, že prostě nesplnil svou roli dárce spermatu, to nepochopím, z takovéhoto důvodu jsem se já osobně nevdávala a ač nám se, co se týče dětí, daří skvěle, dokážu si představit i to, že bych prožila život jen s ním, bez dětí. Děti by nám chyběly, ale holt každý má jiný úděl
Moje jiná kamarádka taky se svým manželem prožila několik let bez dětí, prostě se nedařilo, a víš jak to brali oni? Vzali to z té pozitivní stránky - teď nemáme děti, tak si toho užijeme, že jsme jenom my dva. Nelítali po žádných vyšetřeních. Koupili si snowboardy a věnovali se společnému koníčku
A za pár let „to“ přišlo samo a teď mají dvě krásné dcerky
Ale ne každý to dokáže brát takhle s nadhledem, no… Jiní známí utratili v asistovaném centru reprodukce snad 100 tis., zbytečně, a nakonec se opravdu rozvedli ![]()
@Icestar @pe-terka @Efka2015 Děkuji že moje dotazy chápete
A díky za tip o emiminu jim řeknu ![]()
Rodiče měli něco podobného (tedy pouze tatínek, maminka neměla pouze pravidelný cyklus, takže banalita, ale všude kromě rodiny říkají, že problém měli oba. Já a bratr, dvojčata 1998 jsme metodou ISCI (byla celkem nová snad prý jedno dítě se narodilo, když se o ní dozvěděli z televize, předtím měli možnost dárce, tátsaby do to šel, ale mamka až v opravdu krajní možnosti) protože bylo málo spermií odebrané metodou MESA TESE. Proti umělému oplodnění nejsem, ani být nemu bez něj bych tu nebyla. Narodily je se v 36. týdnu s vahou 2.30 a 2.70 takže z žádnou extrémě nízkou. Bratr měl jednu dobu alergii na roztoče jinak jsme zcela zdrávy. A jsem velice ráda, že už od pohledu i vlastnostma jsem našich, převážně tátovo, brácha mamky. Nikdy se s tim netajily, spíše naopak. Celkově AR nebyla tak známá natož ISCI, šlo jim o to aby se lidé s podobným problémem nestyděli a nebáli to řešit. Takže možnost určitě je, když už byla před 18 lety a rozhodně si nepřipadáme uměle a před dětmy jsme se tím netajily ani jako malé.