Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Nevím to jistě, ale jestli to funguje stejně jako s ostatními daněmi, tak i když je daňová povinnost 0, tak může dostat pokutu za nepodání toho přiznání k dani.
@j.a.n.i1 To už jsem si našla, ale nikde nepíšou, jak velká ta pokuta může být
.
No, to taky nevím, vím že pokud je jedná o opomenutí občana, tak dává finančák tu minimální, což je 500,– ale jaké je maximum to netuším a hlavně jak to FU vyhodnotí, když ho upozorňovali a on na ně kašle.
Určitě může dostat pokutu za to, že neodevzdává přiznání, páč to je jeho povinností když se k plátcovství přihlásil. A navíc pokud funguje v režimu přenesené daňové povinnosti, pak má povinnost odevzdávat výpisy z PDP!
@janusska píše:
A navíc pokud funguje v režimu přenesené daňové povinnosti, pak má povinnost odevzdávat výpisy z PDP!
Co to prosím je, v přenesené daňové povinnosti se neorientuju, případně klidně nějaký odkaz, kde je to vysvětlené.
@j.a.n.i1 Docela dobrý popis je třeba tady http://www.podnikatel.cz/…tavebnictvi/
V podstatě bylo původním (dobrým) záměrem odstranit přesuny peněz za DPH mezi plátci. Protože jde skutečně jen o formální přesuny a vždycky ten koncový musel ty peníze opravdu odvést státu. Takže záměr byl docela dobrý, ovšem do té doby než začali vymýšlet jak to technicky provést - a vymysleli tyhle výpisy. Na nich se evidují všechny platby, které byly uskutečněny v rámci PDP. Takže administrativy mnohem víc, než kdyby se pracovalo rovnou s fakturama s DPH ![]()
@janusska Díky moc, počtu si, kamarád právě teď jede v přenesené povinosti a mám takový pocit, že se v tom taky maličko plácá…
@j.a.n.i1 Mě na tom nejvíc vadí, že se to vlastně dotýká i jiných plátců než ve stavebnictví apod. Dělám účetnictví pro CA a nechali si udělat nový koberec na pobočku a už spadli do PDP. A je s tím zbytečná pakárna, páč majitelka CA nemá el. podpis, takže s tím stejně musí běžet na úřad osobně a je to zbytečný papírování navíc. Kdyby dostala rovnou fakturu na montáž s DPH, tak to dáme klasicky do přiznání a je to vyřízeno.
Ono se v tom stačí krapet zorientovat a zase to není tak těžký. Mě spíš dýl trvalo než jsem to všechno proúčtovala v účetním programu tak, aby se to zobrazilo všude kde mělo.
@j.a.n.i1 Tak ono to máš jedno kdo je kdo, stejně oba musí ten výpis vytvořit a poslat na FÚ.
@Anonymní píše:
Ahoj. Nemáte někdo zkušenost s tím, co hrozí OSVČ, který má povinnost podávat čtvrtletní Přiznání k DPH a který toto opakovaně nečiní? Nepodává jej od začátku roku, bývalá účetní mu už účetnictví dělat nechce a on jinou nehledá. DPH by mu vyšlo tak, že by neplatil a to díky přenesené daňové povinnosti. FÚ ho několikrát vyzval, aby DPH podal, ale on nereaguje a ani se k tomu evidentně nechystá.
Pokuta za opožděné daň. přiznání se počítá 0,05% z daně za každý den prodlení - min. 500,– Kč (§250 daň. řádu) Pokud OSVČ nepodává přiznání pak může správce daně předpokládat, že daň je nulová, případně stanovit daň podle pomůcek. Pak bude kromě této daně platit také úrok z prodlení z pozdě zaplacené daně. Vzhledem k tomu, že fakturuje v PDP, druhá strana určitě podává výpis z evidence jako odběratel, kde figuruje i DIČ této OSVČ, je téměř 100% že na něj FÚ dojde. Je sám proti sobě, protože pokud mu FÚ doměří daň ve výši 0,– pouze s PDP, pak si neodečte DPH z přijatých plnění.
Pokud byl vyzván a nepodal přiznání, tak FÚ musí nejdřív stanovit daň podle pomůcek (předpoklad nuly už neexistuje, ale lze vyměřit podle pomůcek na 0) a až poté dostane pokutu odvíjející se od výše vyměřené daně, tzn. pokud to bude 0, tak minimum 500 Kč se splatností 30 dnů od doručení výměru. Pokud nepodal zatím dvě přiznání, tak suma 1000 Kč a příští týden ať podá, i kdyby si s PDP nevěděl rady..jak píše Hanula, objeví se časem (od příštího roku by to mělo fungovat) v rámci chyb..tím, data z PDP se propojí a budou vyjasňovat..pokud nekomunikuje je možné, že už mu navíc chystají zrušení registrace.. ![]()
@vittie Děkuji. On jej nepodal - letos dluží 2× výkaz DPH a na ten 3. s termínem příští týden se moc nechystá. Daňové přiznání za loňský rok podal, vyšla mu daň 50 tisíc, dodneška ji ale nezaplatil. Silniční daň nepodal a ani nezaplatil. Kašle na to. Za jak dlouho mu můžou zrušit registraci a co se stane, když mu jej zruší a on bude dál podnikat? Je to strašný nepořádník, na domluvy nedá, navíc dluží už finančáku šíleně moc peněz za daně z loňských let.
@vittie máte pravdu. Předpoklad nuly neplatí. Já studovala novelizované znění platné od 1.1.2015, kde už zase předpoklad nuly je, a nějak mi to zůstalo v hlavě
.
Anonymní zrušit registraci k DPH mu můžou pro neplnění povinností prakticky kdykoliv. Podnikat klidně může dál, ovšem jako neplátce DPH. Pokud teda nepřekročí obrat pro povinné plátcovství. A co dál? Dluhy mu budou dále narůstat, ale pokud je to takový člověk, jak píšete, tak je mu to asi jedno. I když moc ho nechápu, určitě má nějaké náklady a pokud fakturuje v PDP, vznikají mu pravidelně nad. odpočty a těmi by mohl umořovat staré dluhy.
Ahoj. Nemáte někdo zkušenost s tím, co hrozí OSVČ, který má povinnost podávat čtvrtletní Přiznání k DPH a který toto opakovaně nečiní? Nepodává jej od začátku roku, bývalá účetní mu už účetnictví dělat nechce a on jinou nehledá. DPH by mu vyšlo tak, že by neplatil a to díky přenesené daňové povinnosti. FÚ ho několikrát vyzval, aby DPH podal, ale on nereaguje a ani se k tomu evidentně nechystá.