Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Hanula1212 tak daleko ještě nejsem
myslím, že to plánovali už od příštího roku, ale díky vetu, protože to k něčemu přilepili, to zatím neprošlo… no u fyzických osob to není takový počet, ale počet „mrtvých“ právnických osob je alarmující.
Anonymní - jestli nepřebírá ani poštu, ať se čas od času podívá do registru plátců ![]()
@vittie a sranda bude, až pr. osobě bude stačit ke vzniku 1,– Kč základního jmění. To bude panečku mrtvol s miliónovýma dluhama. Na ten chybějící předpoklad nuly jsme upozorňovali skoro půl roku před tím, než začal daňový řád platit. Tenkrát nám bylo řečeno, že to není nutné, na nulu se dostaneme i pomůckou. A ejhle!
![]()
Ahoj, prosím o radu. Přítel podniká a poskytuje pouze plnění bez nároku na odpočet. Celkové DPH tak bude nulové. Doteď na přiznání kašlal a podával je pouze vyplněné samými nulami (aby splnil povinnost přiznání podat), ale z finančního úřadu už po něm po několikáté chtějí přesná čísla. Poraďte prosím jak vyplnit daňové přiznání, kde budou pouze plnění bez nároku na odpočet a něco málo přijatých plnění. Na které řádky? Přiznání bude asi opravné, že?
Díky moc, už se s tím moříme celý den a nedává nám to smysl ![]()
A co poskytuje za plnění? V každém případě bude dodatečné a vyplněno defacto stejně jako mělo být řádné + kolonka pro dodatečné přiznání. V každém případě mu přijde pokuta.
Hanula - s tou pokutou si nejsem úplně jistá, pokud má řádné nulové vyměřeno, podáno ve lhůtě, tak tam jasně není. A pokud podá dodatečné ve lhůtě, tzn. do konce měsíce následujícího po datu zjištění, co uvede ve formuláři, tak pokuta nebude..navíc, kdyby šel směrem dolů, tzn. neměl povinnost ho podat, tak pokutu nedostane ani kdyby podal pozdě..si teda myslím, takovou pokutu bych nepodepsala, i když ji program nabízí
![]()
Díky! Poskytuje finanční zprostředkování. A můžete mi poradit na kterých řádcích (počítám, že jen na dvou - přijaté a poskytnuté) to máme vyplnit? Předtím podával samé nuly, takže nevím které ty řádky jsou ty správné a nikde jsme takový příklad nenašli.
Navíc si tu registraci asi může zrušit když sice prekračuje obrat, ale poskytuje pouze plnění osvobozená bez nároku na odpočet, že?
@vittie píše:
Hanula - s tou pokutou si nejsem úplně jistá, pokud má řádné nulové vyměřeno, podáno ve lhůtě, tak tam jasně není. A pokud podá dodatečné ve lhůtě, tzn. do konce měsíce následujícího po datu zjištění, co uvede ve formuláři, tak pokuta nebude..navíc, kdyby šel směrem dolů, tzn. neměl povinnost ho podat, tak pokutu nedostane ani kdyby podal pozdě..si teda myslím, takovou pokutu bych nepodepsala, i když ji program nabízí![]()
Jasně, jsem blbá
. Nechápu proč jsem to napsala. To s tou pokutou beru zpět!
@Andulka84 uskutečněné bych dala do ř.50. A jaká máte přijatá plnění, když uskutečňuje pouze plnění bez nároku na odpočet? A pak řádek č.65, 66
@Hanula1212 Díky! Přijatý jen nějaký drobnosti - benzín, pronájem kanclu, účty za telefon, kancelářské potřeby… Takže ty přijatý budou někde v té tabulce nad tím ve sloupečku pro krácený odpočet a procento odpočtu bude 0, jo?
Pokud jsou všechna plnění bez nároku na odpočet, pak bych přijatá plnění vůbec neuváděla. Krácený odpočet se týká toho, kdo přijatá plnění použije jak pro osvobozená tak pro plnění s nárokem na odpočet.
@Andulka84 píše:
@Hanula1212 Neuváděla vůbec, jo?OK, díky moc za rady!!!
Můžu se zeptat, proč je plátce DPH, když si nemůže nic uplatnit? Splňuje tu podmínku na povinné plátcovství? Jen mě to zaujalo
.
@JaSe On předtím podnikal v něčem jiném, a z toho mu vzniklo to plátcovství. Teď už dělá jen toto a mysleli jsme, že tu registraci nemůže zrušit, když pořád překračuje obrat. Na finančáku to paní normálně vědí, přijímají vynulované přiznání a jen ho honí ať tam doplní ta skutečná čísla, taky mu neřekly, že už si může registraci zrušit ![]()
Podle mého názoru registraci zrušit nemůže. Podle zákona o DPH je povinným plátcem osoba, jejíž obrat překračuje částku 1mil. Kč. A obratem se rozumí souhrn úplat, jde-li o úplaty za plnění osvobozené od daně bez nároku na odpočet daně podle § 54 až 56, jestliže nejsou doplňkovou činností uskutečňovanou příležitostně. Sem patří i finanční činnosti, takže pokud sem spadá, tak by plátcem měl být. Ale přiznám se, že tomuto až tak do detailu nerozumím, ono by to chtělo víc podrobností.
A i kdyby registraci zrušit mohl, rozhodně mu to nemůžou říkat úřednice na FÚ! Do účetnictví nevidí! A zrovna u člověka, který na to kašle a podává jen nulová přiznání!
@Hanula1212 Já jsem to s tou registrací hledala, nerozumim tomu vůbec, ale právě mi přišlo, že kdyby mu registrace vznikla jen z tohoto titulu, tak se plátcem nestane. Pochopila jsem ale, že zrušit jí nemůže. Nicméně úřednice vědí, že má jen osvob. plnění bez nároku a tudíž bude daň vždycky nula, normálně to s nima probíral (proč by nemohl?), když má dotaz, tak mu ho normálně zodpoví..k tomuhle se ale nevyjadřovaly.
Jasně že to fláká, taky s tím nesouhlasím, ale zas na druhou stranu - myslím, že jsou horší prohřešky, než namísto přiznání s jedním číslem a výsledkem 0 podat celé přiznání nulové. ![]()
Každopádně díky moc za rady, nějak to o víkendu sfouknem ![]()