Neposlušné 2leté dítě. Tipy, jak to zvládnout, zkušenosti

33
3.6.25 18:15

Neposlušné 2 dite

Zdravím, chtěla jsem se zeptat a zároveň poradit o pár věcí ohledně syna, synovi příští měsíc budou 2 roky, občas je to skvělé děťátko, ale ve větším měřítku jsem z něj “nešťastná” vůbec neposlouchá, cokoliv mu řeknu ignoruje, na vše ale opravdu na vše leze i když ví že to nemá dělat, začal se teď strašně moc rozčilovat, štípe a je opravdu na zabití, volnou ruku od nás nema, chceme aby poslouchal a děláme vše o to aby tomu tak bylo ale já už si asi nevím rady, momentálně chodí do jesliček a já do práce abych vše zvládla platit, bohužel jinak to nemám jak udělat a ty peníze opravdu teď potřebuji, rodicak jsem si nastavila jen na dva roky.
V jesličkách mi stále říkají že moc neposlouchá že je ignoruje, že si neuklízí hračky a že na vše leze, hračky mě neserou nějak zvlášť ale to ostatní ano, připadám si jak neschopný blb :/ nemáte někdo podobné zkušenosti? Nebo nějakou radu jak tohle období zvládnout?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4279
3.6.25 21:19

Některý divočejší děti jsou holt v tomhle věku obtížnější. Můj ve 2letech strašně fackoval lidi okolo, i uplně cizí, jakoukoli nepříjemnou emoci vyventiloval fackou náhodnému člověku okolo. Když takhle pofackoval i logopedku, tak ta řekla, že by pro něj bylo nejlepší jít co nejdřív do školky, ale že mi ho odtamtud nejspíš vyhodí.
Nebo lítal v prostoru dalšími dětmi a bylo mu úplně jedno, že je má v cestě, prostě je srazil jak kuželky a běžel dál. Samozřejmě jsem mu to vysvětlovala, dávala hranice, mnohokrát jsme kvůli tomu odešli z herny. Taky mi ujížděl na balančním kole nebo jezdil do silnice, takže jsem mu pak to kolo sebrala a musel jít pěšky.

Ale stejně si myslím, že jediné, co zabralo, bylo dozrání mozku. Prostě to najednou přešlo a je na něj fakt spoleh, že nikomu neudělá nic špatného a nebude dělat pitomosti na kole. Zlepšilo se to tak od 2,5 let. Tak držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13754
3.6.25 21:52

Skoro dvouleté dítě je ještě takové malé zvířátko, které žije okamžikem, ještě moc nerozumí a ani se úplně nedomluví.

Pokud je živější, je potřeba ho prostě pořád doprovázet, ukazovat mu co ano a co ne. Je nereálné abys očekávala, že mu něco jednou řekneš a ono to už nebude dělat, toho nejsou schopné ani mnohem starší děti.
Není to tvoje vina, je to prostě malé dítě, které se teprve všechno učí, učí se komunikovat, učí se to, že ostatní lidé mají taky nějaké požadavky, učí se, že on je samostatná bytost, která taky něco umí a má nějaké své pocity a požadavky.

Pokud rád něco dělá, tak se snaž mu to spíš nějakým způsobem dopřát, než mu to donekonečna zakazovat. Ukaž mu, kam lézt může místo zakazování toho, kam ne.

Vztekání a štípání většinou vzniká z nějaké frustrace, z toho, že něco chce, ale neumí to vyjádřit a ty to nechápeš. Zkus se mu spíš snažit porozumět, pochopit, co chce a proč než ho okřikovat a zakazovat.

Takže se přestaň trápit, je to normální dvouleté dítě, ve školce by s tím měli umět pracovat.

Příspěvek upraven 03.06.25 v 21:59

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.6.25 21:56

To tu podle mě nedokáže nikdo posoudit, když nevíme, jestli neděláte třeba i vy něco špatně ve výchově. Nemusí být však chyba na vaši straně, třeba ta má prostě v sobě. Treba by šlo zkusit i nějakou poradnu - psychologicko pedagogickou treba nebo dětského psychologa, jestli je to uz neúnosný. Ja mam dceru a ta je fakt hodna, nikdy jsem s ni problémy neměla, fakt i poslouchá, neni hlučná, je klidna, ale podle me to ma v sobě, nemam alespoň pocit, ze bychom se museli extra ve výchově snažit. Ted čekáme kluka a děsím se, co me čeká

• Citovat
  • Upravit
4279
3.6.25 22:08
@Anonymní píše: Více

Jojo, tohle je prostě o temperamentu dítěte a je to v tomto věku ještě z většiny vrozené. Moje druhé dítě je sice jednodušší než to první, ale taky je superakční a zase je příšerně uječená, když není po jejím (třeba že má sedět na kočárku). Už od roka svýho bráchu neskutečně pošťuchuje, tak jsem zvědavá, jakej toddlesaurus se z ní vylíhne v dalších měsících :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26569
3.6.25 23:52

Od tretiho roku to uz pak bude jen lepsi a lepsi. Vydrz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12883
3.6.25 23:55
@Lenka_Hal píše: Více

To je fakt, u nás se to začalo zlepšovat po třetích narozeninách.

Ačkoli v kolektivu teda byla hodná, učitelky jí chválí, ale vynahrazovala si to doma teda intenzivně :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1402
4.6.25 13:26

Syn bude mít dva roky v červenci a je to něco podobného, ještě máme starší dceru, ale ta taková nebyla. Co syna jeden den baví, druhý den kvůli tomu dělá scény. Řve, mlátí, ignoruje, začíná mít asi svou hlavu, ale ještě mu to nejde úplně všechno tak, jak by si přál a pak zase přichází zklamání. :mrgreen: Snažím se s ním vše dělat v klidu a řešit to klidně, ale už mi občas ujedou nervy. V srpnu nastupuje do DS do třídy, kde bude mít i starší ségru, tak si doufám, že to bude dobrý. :D ale občas co slyším, tak jsou prostě takové děti s takovou povahou a nejde to úplně ovlivnit. Nastavit hranice a dodržovat je je asi to nejlepší pro všechny strany.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6439
4.6.25 14:51

Popisujes úplně normální děťátko. Objevuje svět a poslouchat se musí naučit, to děti neumí samy od sebe. Dej mu ještě rok a vylepší se to :) vždyť je to odrostlé mimino. Že leze do výšek je pruda pro tebe, ale pro to dítě je to nutnost, vesměs to dělají všechny. Pokud něco po něm chceš, musíš jít fyzicky s ním. Batole ti nepochopí, že má uklízet hračky, že má jet nějakým směrem, že nemá sahat na troubu… jasně, už často napodobuje a vydrží dát pár hraček do bedny, atd. Ale není to jako když to samé chceš po 4 letem. Kolem toho 3. roku teprve začnou nějak fungovat. Možná 2,5 - když je šikovný. Jinak se zbytečně frustruješ, je ještě moc malý, aby dokázal to všechno, co po něm chceš.
Ještě k tomu vzteku - ten je taky nejhorší kolem 2. roku a jak moc je dítě vztekací záleží na jeho povaze. Ke 3 letům to přejde a začne víc odporovat, ale méně se válet po zemi a jekotem. Po roce a půl zjistí děti, že nejsou součástí mámy, ale že jsou, že existujou, a snaží se dělat všechno podle sebe… což úplně nejde a tak se vztekaj. Někdy i ze spaní, mívají v tomhle věku noční děsy. Zlepší se to fakt časem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33
4.6.25 16:56

Holky já vám strašně moc Děkuju! Opravdu mi to hodně pomohlo, hlavně se teda uklidit, byla jsem z toho opravdu nešťastná, všechny kamarádky mají buď odrostlé děti a nebo žádné :D takže posuzování moc nejde, opravdu děkuju❤️ ❤️

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí