Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zkus si precist knizku sourozenci bez rivality, me moc pomohla
Jo PS: rivalita je normalni a prirozena. Jen je potreba nastavit urcite hranice a pravidla zvladani konfliktu.
je to normální, máme to v bledě modrém se 7 letou a 23 měsíčním. vysvětlování taky nepomáhá, spíš mám pocit, že to někdy zhoršuje
Jako bych to psala já
už z toho taky šilim mám 4 letou a 20 měsíčního a to je chvíli klid a pak zase kraval. Ještě že malá už chodí do školky ![]()
..me to teprve ceka.az se ted narodi druhy…neni lepsi je nechat at si to vyridi sami??myslite ze by si m0hli ublizit??
ja mam starsi segru a rezali jsme se jak kone…nasi co vzpominam vubec nezasahovali..takze is ji vecne napadala slovne a delala of naschvaly a ona me vecne fackovala mlatila, I krev tekla..kdyz bylo nejhur tak jsem zdrhla se schovat:-)
To je jak kdybych to psala já, u nás je to totiž úplně stejné. Ségra je na něj hodná, ale on jí neudělá vůbec nic pěkného, je na ní fakt hnusnej a mě to strašně mrzí
Každé dítě by mělo mít svůj koutek, kde si může hrát, stavět a nikdo jiný tam nesmí. A ne zlehčovat zbořené domečky a jiné škody, děti to mrzí hodně a pokud se ještě rodič zastane „viníka“ a řekne něco jako „ona za to nemůže, je ještě malá“, tak se tím ta rivalita dost podporuje.
Nicméně konflikty mezi dětmi vznikají, nikdy nebude úplný klid a harmonie. Někdy je fajn strčit si sluchátka do uší, dozorovat jen očima, psychicky pomůže, když to cvičení člověk neslyší.
Já bych ráda, myslím si že to potřebuje jak sůl, ale loni chodil vždy jen týden a pak hned atb, a ségra vše odprdla pokaždé píchaním oušek, měli atb asi 3× od září do března, doktorka dala zákaz což bylo vysvobození, protože jsme byli furt na hubě i my rodiče-krásné bacily tahal ze školky, půjde až v září i se ségrou ![]()
My mame 4,5 kluka a 20m holku.„Rezali“ se jen v dobe, kdy zacala lezt a prvne mu zasahovat do jeho prostoru. Rychle se to uklidnilo, ale porad jsem musela hodne vysvetlovat a delat si cas jen na nej, aby netrpel ubranim pozornosti.To myslim je dost dulezite-ne trestat za to, ze ublizuje mladsimu, ale chvalit kdyz je na nej hodnej. A udelat si denne nejaky cas jen pro nej.
U nas to krasne klape kdyz je skolka. Dopoledne se venuju mladsi, kluka vezmu po obede a zatimco mala spi, venuju se zase jemu.Pak se na sebe oba moc tesi a odpoledne probiha relativne v poklidu. Horsi jsou vikendy kdy neni moc program (malokdy) a prazdniny.
@axelina píše: ..me to teprve ceka.az se ted narodi druhy…neni lepsi je nechat at si to vyridi sami??myslite ze by si m0hli ublizit??ja mam starsi segru a rezali jsme se jak kone…nasi co vzpominam vubec nezasahovali..takze is ji vecne napadala slovne a delala of naschvaly a ona me vecne fackovala mlatila, I krev tekla..kdyz bylo nejhur tak jsem zdrhla se schovat:-)
Myslis, ze 3-4 létě dite něco konstruktivně výřesi s batoletem? To jsi hodně naivní a očividně jsi se nepoučila z chyb tvých rodicu.
Malé děti umí spolupracovat, ale nejdřív je to někdo musí naučit, jak na to. Starší dítě musí v mladším „objevit“ pozitiva, i přes to, ze to mladší ještě není dokonalé.
@Svistice Hlavne tedy nechat deti svemu osudu pomohlo tak maximalne rodicum, kteri to nemuseli resit
Detem presne naopak, nechapu, jak nekdo muze nechat sve deti bit se do krve
Takze opravdu prinosna rada zakladatelce ze?
@Bibi30 píše:
To je jak kdybych to psala já, u nás je to totiž úplně stejné. Ségra je na něj hodná, ale on jí neudělá vůbec nic pěkného, je na ní fakt hnusnej a mě to strašně mrzí
náhodou na profilovce to vypadá, že se mají rádi
![]()
jinak k tématu…dokud řev nepřekročí určitý snesitelný počet decibelů, tak šarvátky neřeším, když už je to moc, jdu za nima, a zjišťuju, kdo co komu. samozřejmě každej má jinou verzi ![]()
@unuděná Když jsem byla malá, tak přesně tohle praktikovali naší. Doteď mama vzpomínám jak jsme si z bratrem vystacili v pokojicku, hrát si s náma nemusela. To, ze jsme se rvali jak koně, nadávali si, dělali naschvali, jaksy zapomnela. Vrcholem vychovnych vstupu bylo maximalne kazani o tom, ze je nezajima, kdo si zacal a potrestani jsme byli oba, to jsem chytla já, jako starší, tudíž ta co musí být rozumná. Ve výsledku to dítě v právu akorát bylo na sourozence o to vysazenejsi, ze.
Že brácha řeší konflikty podobnym stylem jako v peti letech i ve svych triceti, je opravdu super. ![]()
Ahoj už si nevím rady s naším 4-leťákem, nechce poslouchat, furt dokola mu vysvětluju určité věci- aby neplácal ségru(mladší) která mu nechtíc rozbije domeček-z kostek, že se to znovu postaví, apod. furt mají se ségrou spolu konflikty, furt se štípou a kousají, musela bych u nich být 24 hodin denně, ale musím tak uvařit, a prostě klasické domácí práce, jsou hned vedle v pokojíku, jak je naučit aby poslouchali? snažím se vysvětlovat, ale moc to smysl nemá
nevím už jak dál