Prosím o radu, batole se začalo zvláštně chovat

239
24.11.16 12:32

prosím o radu, batole se začalo zvláštně chovat

Ahoj holky, prosím o radu. Mám 14 měsíčního chlapečka, a ať to zní hodně zvláštně, poslední týden se mi začal vysmívat. Vše se projevuje když mu cokoliv zakážu nebo řeknu ne ne, on se na mě dívá a začne se hlasitě smát a udělá to znovu. Trvá to asi týden. Dám příklad, jí oběd a začne si jídlo vytahovat rukou z pusy. Dám mu ruku ven z pusy a řeknu ne ne, to dělat nesmíš (předtím to pochopil a už to nedělal), nyní se na mě podívá a začne se smát a narve si do pusy ruce obě. Opět mu je vyndám a řeknu to dělat nesmíš a opakuje se to samé jako poprvé…po x pokusech mu dám ruce ven z pusy, plesknu mu přes ně a razantně řeknu ne ne a on se znova začne nahlas smát a cpát si je zpátky do pusy. A takhle je to se vším. Leze na stůl, dám ho na zem, řeknu ne ne, tohle se nedělá on se začne nahlas smát, kouká se na mě a opět se sápe na stůl… plácnu ho přes plínu, řeknu ne ne a on se začne smát ještě víc a opět tam leze. Předtím to nikdy nedělal, stačilo říct ne ne a on už to neudělal. Například věděl, že nesmí sahat na dvířka od krbu, chodil kolem nich obloukem a najednou je u nich každou chvíli a buší do nich a já nevím jak nejlépe se mám zachovat, protože vše co poslední týden zkouším nepřináší žádné úspěchy.

děkuji za vaše komentáře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9719
24.11.16 12:39

Zkouší tě, když dělá kraviny u jídla tak ho seberu a jde spát, klidně hladová co se týká ostatních věcí nevšímala bych si toho, když vidí, že ti na tom záleží bude to dělat o to víc. Dceři jsem xkrát řekla aby nesahala na plotýnku popálila se třikrát, bpo třetí fakt hodně a už tam nesahá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1862
24.11.16 12:40

@Bebepe Obávám se, že je to úplně normální vývoj a vytyčování hranic. Ale já jsem mono matka, třeba zkušenější poradí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
24.11.16 12:42

Máme to doma úplně stejně, 14 měsíční dcera a jako bych to psala já, jen s rozdílem, že ona neposlouchala nikdy, nic na ní neplatí…nejvíc mě to vytáčí u jídla, všechno háže na zem…myslím, že to není zvláštní chování, že je to normální a snad to přejde:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.11.16 12:47

Gratuluji, dítě si vytváří osobnost :palec: pevné nervy a neber to osobně, nevysmívá se tobě, ale objevuje sebe

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2621
24.11.16 12:49

S jídlem je to jednoduchý, sebrat, umýt ruce a vyndat ze stoličky.

Tohle všechno co popisuješ je normální chování batolete, poté přijde období vzdoru a to bude teprve kotel.

Zabezpeč co nejvíc věcí, aby nemusela zakazovat, krb můžete ohradit, šuplíky zamknout atd. Je to rozumnější než neustálé zakazování.

Ale jinak si trvej na svém. Dokolečka… Ne, to se nedělá, odvést pryč a zkusit zaujmout něčím jiným.

Nevysmívá se ti schválně, má radost, že upoutal pozornost. :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
962
24.11.16 12:57

To dela nase od 10m, uplne vklidu, chce tvoji pozornost a zkousi te, ja ve chvili kdy dela blbiny ji beru a jdu se s ni vyradit, hrajeme si, simram ji, kousu no nozicky atd ona ma zachvaty smichu, pak vidim ze uz ji nebavim a vesele me ignoruje, tak jdu rychle dodelat praci u ktere jsem zkoncila a je klid. U jidla kdyz blbne tak ji ho beru, dystak si rekne potom az bude mit zase hlad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80472
24.11.16 12:58

Je to naprosto normální, v tomhle věku, zkouší se prosazovat proti tobě, vytyčuje si nové hranice. Stačí jednoduše vytrvat, ono se to zase uklidní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
24.11.16 13:05

@Bebepe Máš naprosto normální batole, které objedvuje samo sebe. Už prostě není plyšák, co nemá vlastní názor.
Chce to obrnit se trpělivostí, nastvait mantinely a být důsledná. Oni časem pochopí, i když občas to trvá věčnost.
A smiř se s tím, že jsou děti, na které plácání prostě neplatí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
880
24.11.16 13:11

Syn je to same a cim vic ho placnu pres ruku tim vic se smeje. :roll: :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2258
24.11.16 13:16

Je to uplně normální a rada? Nemlátit, neřvat a neustupovat :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
239
24.11.16 13:25

Děkuji za komentáře, mě ani tak nevadí když dělá blbosti, ale vadí mi když dělá nebezpečné věci…vezme hračku a mlátí s ní do prosklených dveří, leze na jídelní stůl, věší se na židle a ty na něj padají, vleze si na židli a překlopí jí…to už je o vážný úraz a na nic neposlechne… nemůžu dát vše z jeho dosahu.. dnes ho málem zabila menší skříňka (stála jsem u něj, takže jsem ji udržela a nespadla) je tak akorát vysoká, že na ní dosáhne a on se na ní pověsil a začal se houpat…to by mě v životě nenapadlo…Vždycky když si s ním jdu hrát, tak ho hračky nezajímají a jde radši zase šmejdit, co by asi tak mohl provést…Jinak se zlatý a relativně poslouchá. Když ho zavolám, tak přijde. Když řeknu, že se jdeme koupat, tak si začne svlíkat tričko a jde do koupelny. Když řeknu, že jdeme čistit zuby, tak jde do koupelny, sedne si na zem a čeká na kartáček. když řeknu, že jde čůrat, tak si donese nočník a knížku. Takže vím moc dobře, že rozumí co mu říkám ale nevím jak se mám zachovat v situaci kdy dělá nebezpečné věci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
24.11.16 13:31

@Bebepe říct že to dělat nemůže, proč (on to sice úplně detailně teď nepobere, ale časem začne chápat - tím myslím třeba za půl roku, za rok) a fyzicky mu zamezit v pokračování + odvédst pozornost na nějakou bezpečnou a vhodnou činnost. A pořád dokola, jak u blbejch na dvorečku.
Prostě končí pohoda a dítě je potřeba začít střežit.
Taky není od věci nechat si dítě kontrolovaně ublížit, aby pochopilo, že ta trouba je fakt horká, že ta židle se může překotit, že do toho šuplíku si může ty prsty skřípnout a že to bolí.

Edit: A snažit se vyhnout slovům s předponou NE- Ta totiž působí na děti jako magnet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
24.11.16 13:38

Taky mě napadlo, u těch nebezpečných situací si dítě není vědomo, nezná to, že tady vážně končí sranda. Musí si to zažít, musí získat k daným věcem sám respekt, ne jen že máma melduje pozor a bacha a tam a takhle nee. Není nad to si ty prstíky skřípnout, popálit, ty kolínka rozbít, atd.

Jinak kamarádka říkala, že kdyby si měla pořídit dítě, tak mimino ne, že větší, že s ním to bude větší pohoda. tak my rodičové jsme se začali smát, že právěže to teprve všechno začne. To jeden má dojem, že má všechno pod kontrolou, uhne zrakem na setinku sekundy a všechno jen jinak! Ten človíček začíná mít vlastní názor a sakra si ho začíná prosazovat. Ale hlavně - zkouší všechny možné způsoby, JAK si ten svůj názor může prosadit!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3355
24.11.16 13:57

@Bebepe Obrň se trpělivostí, začíná zkoušet, co vydržíš. Je to normální vývoj osobnosti :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí