Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Anonymní, plácat by ho neměla, to souhlasím.
Ale nenechá si říkat, že je kráva ![]()
Dokážeš si na alespoň na sekundu připustit, že třeba opravdu mohl říct spolužákovi, že ho zabije? Nebo si to učitelka vymyslela?
![]()
Já věřím tomu že to řekl, ale myslíš si že tříleté dítě je malý vrahounek? To víš že to jen tak plácnul a vůbec nevěděl že je to špatný. Jasněže se mu musí říct že to špatné je, ale je rozdíl říct mu: Tohle se neříká, je to ošklivé a mezi tím ho plácnout, posadit na hanbu a říct mu že se neumí chovat a že je ostuda.
Myslím, že to moc řešíš. Šla bych se zeptat za učitelkou o co šlo a vyřešila bych to. Synovi bych vysvětlila, že co řekl se neříká a snažila bych se, aby se mu ve školce zase líbilo.
Kdyby ho ta učitelka nechala dejchat tak by se mu tam zase líbilo. ![]()
@Anonymní píše:
Kdyby ho ta učitelka nechala dejchat tak by se mu tam zase líbilo.
někdy ty učitelky fakt lituju
@Anonymní píše:
Já věřím tomu že to řekl, ale myslíš si že tříleté dítě je malý vrahounek? To víš že to jen tak plácnul a vůbec nevěděl že je to špatný. Jasněže se mu musí říct že to špatné je, ale je rozdíl říct mu: Tohle se neříká, je to ošklivé a mezi tím ho plácnout, posadit na hanbu a říct mu že se neumí chovat a že je ostuda.
Plácnout ho teda nemusela ale s tim ostatní m nemam problém. Však mela pravdu. Chovat se neumí a je to ostuda. Tobě přijde v pořádku, když tříleté dítě řekne že někoho zabije?
Jako neřeknu kdyby mu bylo 6. Ale ve třech letech ještě fakt neví co říká. Nechápe, že slovem může ublížit když je to jen slovo jako každý jiný. Každý den se ptám učitelek jestli nezlobí - žádná až na tuhle s ním nemá problém. Poslouchá, pomáhá, uklízí hračky a ty píšeš že lituješ učitelky? Proč učitelky proboha??
Nezastávám se učitelky, ale ty věříš, že to bylo přesně tak, jak ti popsal tvůj tříletý syn? Ony děti někdy v popisu co se stalo dost přehání. Počkej, co ti k tomu řekne ona a pak teprve uvidíš, co se semlelo.
@Gina108 Tříleté dítě se teprve učí co ano a co ne a je zbytečný ho shazovat když napoprvé netrefí. Chovat se umí víc než ostatní - ti nepozdraví, nepoděkují, nepoprosí - on se chová skvěle a to, že nezná všechny sprostý slova, neví co to znamená někoho urazit a neví co se neříká to ještě neznamená že je ostuda a neumí se chovat proboha!
Ostuda je v první řadě to, když máma ukřivděně a pohoršeně řeší reakce učitelky místo toho, aby se chytila za nos a uvědomila si, že chování jejího syna není v pořádku a jednoznačně jí ukazuje směr, kterým se má její výchova aktuálně zaměřit.
Plácnutí je věc, kterou si žádný pedagog nesmí dovolit. To je jednoznačný fakt, pravidlo, zákon.
Tak… a teď už je to o nás, rodičích. V tuto chvíli - v kontextu, který popisuješ - by mne nějaké „plácla ho přes ruku, smí si to dovolit“ absolutně nezajímalo.
Podstatnější by pro mne bylo, že můj malý syn se momentálně evidentně chová jako hulvát a porušuje veškerá pravidla slušného chování - a že je v první řadě na mně, abych s tím něco udělala…
Příspěvek upraven 25.11.16 v 00:49
@ivunak No já doufám, že mi učitelka zítra řekne, že ho neplácla ani na něj nekřičela ani ho neshazovala. Že ho prostě jen normálně pokárala. Protože jestli mi řekne že to bylo jak on řekl, tak budu mít co dělat sama se sebou.
Fakt se hoď do klidu. Bereš to dost dramaticky a napětí se přenáší i na dítě. Já osobně bych to neřešila vůbec, ty si to vyjasni s učitelkou a podle toho to uzavři.
No…Tak zaprvé…jednou by mi plácla dítě tak by viděla ten vítr. A to, že ještě jednou tak jí příjde výchovně plácnout tatínek bych jí s klidem řekla… zadruhé ona tam je od toho, aby to dítě nějakým způsobem k něčemu vedla (slušné chování mezi dětmi atd.)a né, že dítěti bude způsobovat stres. Co myslíš, že z tohoto chování pochytí? Buďto bude mít nervy v kyblu nebo bude reagovat stejně. Někdo mu něco řekne tak na něj bude reagovat křikem a uhodí ho, protože paní učitelka to dělá taky tak je to normální. Proboha je to malé dítě, které neví, že některé věci se neříkají. Má mu to vysvětlit, že to co řekl je škaredé, neříká se to a jí je to líto, že jí řekl skaredou věc a to dítě si to většinou uvědomí samo. Na to by se jí měl omluvit a dobrý. Pokud to zopakuje tak poslat na hanbu a popř. to řešit s rodiči. Se synkem bych si promluvila a vysvětlila mu, že takové věci říkat nesmí a učitelce bych jasně dala najevo, že vztahovat ruku na moje dítě Teda fakt nebude.
Ahoj všichni. Syn (3,5 roku) řekl učitelce ve školce, že je kráva. Ta na něj začala křičet takže brečel. Nevěděl, že se to neříká. Jak by to taky mohl vědět - doma takhle nemluvíme. Někdy si dělá srandu a říká: Mami ty jsi ryba, mami ty jsi králík a tak. Buď to slyšel od dětí ve školce nebo ho zrovna napadla kráva. Rozhodně to ale nemyslel zle a reakce učitelky ho dost ranila. Odpoledne brečel že na něj křičela. Tohle bylo včera. Řekla jsem mu, že je to ošklivé a že se to neříká a aby se paní učitelce omluvil. Dnes opět brečel poté co jsem ho vyzvedla ze školky. Paní učitelka ho posadila na židli, řeklamu, že se neumí chovat a že je ostuda a plácla ho přes ruku. Ptala jsem se co udělal a nevěděl. Šla jsem za učitelkou, ale byla tam už jen její kolegyně a ta mi řekla, že prý říkal kamarádovi, že ho zabije. Už mě to točí. Mám pocit že učitelka opravdu není úplně normální. Můj syn hezky každého pozdraví, poprosí, poděkuje, na otázku slušně odpoví, s dětmi se podělí o hračky a je naprosto nekonfliktní. Ve školce je 6 učitelek a žádná s ním nemá problém kromě téhle jediné. On je malej trouba, ale její reakce mi přijdou úplně mimo. Nechápu proč má potřebu na něj křičet, plácat ho a shazovat ho nálepkama že je ostuda a neumí se chovat. Přijde mi že se neumí chovat spíš ona. Zítra to budu muset nějak vyřešit ale nevím jak. Nechci aby se po něm vozila ještě víc ale vadí mi že nechce jít najednou do školky a celé odpoledne probrečí. Čím víc nad tím přemýšlím tím víc vytočená jsem - mám sto chutí jí zítra říct, že jestli ještě uslyším že ho plácla, tak tam přijde jeho tatínek a plácne jí, aby věděla jaký to je výchovný. Mám chuť jí říct že ostuda je hlavně když dospělá ženská shazuje tříletýho malýho kluka a hřeje jí když ho dožene až k pláči. Ale nechci mu tím ještě víc uškodit.
Radši to sem dávám anonymně.