Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
Jenomže kapacita školy se nepočítá na počet dětí ve třídě, ale na všechny děti, které do dané školy chodí. Takže pokud má škola kapacitu třeba 500 dětí, tak to může znamenat, že po odchodu deváťáků mohou přijmout maximálně 52 prvňáků, což jsou dvě třídy po 26.
A ono už neplatí, že se celková kapacita žáků snižuje, pokud jsou ve třídě děti s podpůrným opatřením? Dřív to tak bývalo. A taky záleží na celkové kapacitě školy a velikosti tříd, aby nebyly překročeny hygienické normy.
@hanka.br. píše: Více
Ty jo, tohle mě vlastně vůbec nenapadlo, máš pravdu. A když nastane teoretická situace, že se v září přistěhuje dítě do spádové oblasti školy, musí ho vzít, nebo ho někam umístit?
Teoreticky musí, ale pokud už přijmou třeba 3 jiné přistěhovalce, tak má smůlu. Add: u nás je případný problem s kapacitou tříd kdy je starší budova a zkolaudované jsou na menší počet žáků.
Pokud má škola kapacitu naplněnou, tak přijmout nemusí. Přes kapacitu školy nejede vlak.
Jasný, to chápu. Pochopila jsem, že jsi buď učitelka, nebo prostě se v tom školství pohybuješ. Myslíš, že si nenechávají žádnou rezervu, že už prostě u toho prvního zápisu to nacvaknou na maximum a hotovo? Jako jestli je to běžná praxe. Každopádně mám zítra v plánu zajít za ředitelem školy osobně a na všechno se vyptat, případně mu rovnou říct, že mám možnost trvalého pobytu v místě, jestli to něco ovlivní..
No nevím, jestli ho přesvědčí účelově zázračně nabytý trvalý pobyt ve spádové oblasti zvlášť, pokud se trvalý pobyt netýká tebe, ale tvého dítěte (TP dítěte u tvé sestry, pokud jsem to dobře pochopila), což je úplně průhledné. Tím bych se teda neoháněla na tvém místě.
Školy nabírají na maximum, protože dotace na každého žáka. Nedrží se místa pro imaginární žáky, kteří by se mohli objevit v průběhu roku.
Pobyt bych si tam samozřejmě přihlásila i já, že to bude účelové mu samozřejmě bude jasné, ale co s tím zmůžou.. Půjdou ségře zvonit ke dveřím a prohlížet barák, jestli tam skutečně žijeme? ![]()
Teď je to stejně k ničemu, v době zápisu jste byli nespádoví, přijaté žáky již škola kvůli tvému podvodu zpětně odmítnout nemůže. Můžeš jen doufat, že se během prázdnin někdo z těch prvních tříd odhlásí. Rozhodně však přihlaš dítě alespoň do té školy spádové, ať pak nemáš problémy s tím, že ti dítě nenastoupilo školní docházku,
Tak výsledek dnešního jednání ![]()
Zašla jsem za panem ředitelem a na rovinu mu řekla, že mám možnost dítěti přihlásit TP do spádové oblasti. Rovnou jsem mu řekla, že dítě tam bydlet nebude, ale papírově to zařídím.
Vůbec s tím neměl problém, papír mu bohatě stačí, kapacitu pro případné přestupy si u zápisů prý záměrně nechávají, takže pokud si toto zajistím, tak zapsat na spadovku a v červnu mám přijít a zařídíme přestup ![]()
Mám ještě počkat na výsledek odvolání, kde prý vidí tak 80% šanci, že to klapne. Takže mi spadl obří šutr ze srdce ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.