Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Mateřská se vypočítává z tvého platu, pakliže splňuješ podmínky dané zákonem. Na rodičák má nárok každá maminka bez rozdílu. Pokud otec nebude v RL, nemusí platit alimenty, ale taky nemá nárok na styk s dítětem.
Na mateřskou a rodičák budeš mít nárok, ale to je asi tak všechno. Jednu věc, ale nechápu. Proč si hraješ na hrdinku a nechceš ho zapsat do rodnýho listu? On ve svým věku neví, že ze sexu občas vznikají děti? On je chudáček starej a o dítě by mu rozházelo život? To snad nemyslíš vážně? Přestaň na něho brát ohledy. Každý člověk je odpovědný za svoje chování a ty musíš myslet především na dítě a ne na nějakýho páprdu, co si užil a teď by za to měl chudáček trpět… Dítě má nárok na otce a na alimenty, mají ho živit především rodiče a nikoliv stát…
Nárok na mateřskou plyne z délky zaměstnání před porodem, na rodicak mají nárok všechny, to je rozdílný příjem a víc si o tom přečti na netu, informací je hodně.
Co se týče dalších dávek, tak v první řadě chtějí alimenty, není to v podstatě příjem pro tebe, ale pro dítě, a ten má nárok i na peníze, i na to znát otce. Ty máš ještě nárok do dvou let žádat výživné na sebe.
Nejsem zastáncem nezapisovani otce do RL, když to řeknu úplně ošklivě a blbě, přijde mi to, jako by dítě neznalo svůj původ, nebylo kompletní… ![]()
A kdo to dítě bude živit, když ty ho neuživíš? Dítě má nárok na výživné od otce, ty máš nárok po dobu dvou let od narození na výživné na sebe. Kdo bude tedy tebe a dítě živit? Z rodičáku těžko vyjdeš.
@Janli píše:
Na mateřskou a rodičák budeš mít nárok, ale to je asi tak všechno. Jednu věc, ale nechápu. Proč si hraješ na hrdinku a nechceš ho zapsat do rodnýho listu? On ve svým věku neví, že ze sexu občas vznikají děti? On je chudáček starej a o dítě by mu rozházelo život? To snad nemyslíš vážně? Přestaň na něho brát ohledy. Každý člověk je odpovědný za svoje chování a ty musíš myslet především na dítě a ne na nějakýho páprdu, co si užil a teď by za to měl chudáček trpět… Dítě má nárok na otce a na alimenty, mají ho živit především rodiče a nikoliv stát…
Ale on by se i postaral o dítě, to by problém nebyl, zas tak starej není… Já sama nevim jak to vše bude, ale takhle možnost mě zajímá. Ohledy brát právě že musím na všechny a tak se snažím najít nejlepší řešení.
To je dost sobecké, být tebou uvažovala bych o adopci, to dítě si nezaslouží živořit
@Anonymní píše:
Ahoj holky. Čekám mimčo, ale jeho otec o něj nemá zájem. Je o dost starší, což je velký problém a problemu je prostě víc. Takže nechci mu měnit a ničit život, když o malé nestojí. Chtěla bych ho jako otce zatajit a nenapsat do RL aby bylo vše vklidu a bez hádek, ale vůbec netuším co to bude znamenat. Když vezmu v potaz že mi nebude muset dávat alimenty, budu mít normální nárok na mateřskou atd..? Já totiž vůbec netuším jak to škvrně uživým a zda to všechno bez otce zvládnu, ale vím jistě že se toho prcka nevzdám. Díky za odpověď. Kay
@Anonymní píše:
Ale on by se i postaral o dítě, to by problém nebyl, zas tak starej není… Já sama nevim jak to vše bude, ale takhle možnost mě zajímá. Ohledy brát právě že musím na všechny a tak se snažím najít nejlepší řešení.
dost si protiřečíš ne?
@Kaileee píše:
To je dost sobecké, být tebou uvažovala bych o adopci, to dítě si nezaslouží živořit
To v životě neudělám. A nevím proč by mělo živořit. Jakože samozřejmě ho nějak uživit budu muset a úplně sama na něj taky snad nebudu. Já se jen ptala co to obnáší nepsat otce do RL…
@Anonymní píše:
To v životě neudělám. A nevím proč by mělo živořit. Jakože samozřejmě ho nějak uživit budu muset a úplně sama na něj taky snad nebudu. Já se jen ptala co to obnáší nepsat otce do RL…
tak ty jsi psala, že nevíš jak to mimčo uživíš… podle mě nejsi dost vyspělá na to, abys měla dítě ![]()
@ka2ka píše:
dost si protiřečíš ne?
Ani ne, jen to mám asi trochu blbě napsané. Když já to nechci rozebírat a řešit. Opravdu to vůbec jednoduché není a mě jen zajímalo co obnáší nepsat otce do RL
A proč je problém ho tam zapsat? Tím, že v RL bude uvedený, se mu přece nic nezmění, ne? Nemanipujule tebou někdo?
@Anonymní píše:
a na dítě ty ohledy jsou kde? To dítě sama uživíš? Nebo on tě bude dávat peníze tajně? Nedělej hrdinku, dítě je drahá sranda ![]()
Nedělej hrdinku, když na to nemáš. Otce do RL zapiš, budeš mít alimenty, dítko bude pak mít sirotčí důchod, případně nějaký dědictví. Jestli otec má nebo nemá zájem, to nech na něm, ale rozhodně sebe ani dítě nepřipravuj o to, co ti náleží.
Problémy bys měla jen u žádosti o příspěvek na bydlení, a asii i jiných příspěvků, tam je alimenty zajímají, protože proč bys měl mít otec úlevy a neplatit, a místo něj vás živit stát.
Asi takhle. Já se moc dobře vyjadřovat neumím, tak chápu že to asi nemá moc hlavu ani patu. Zatím vůbec nevím jak to vše dopadne a hledám jen různý možnosti aby to mimi mohlo vyrůstat v harmonii a lásce. A myslím že jsem nikde nenapsala o svým životě tolik, aby mě mohl někdo soudit. Ono za obrazovkou každý chytrý. ![]()
Ahoj holky. Čekám mimčo, ale jeho otec o něj nemá zájem. Je o dost starší, což je velký problém a problemu je prostě víc. Takže nechci mu měnit a ničit život, když o malé nestojí. Chtěla bych ho jako otce zatajit a nenapsat do RL aby bylo vše vklidu a bez hádek, ale vůbec netuším co to bude znamenat. Když vezmu v potaz že mi nebude muset dávat alimenty, budu mít normální nárok na mateřskou atd..? Já totiž vůbec netuším jak to škvrně uživým a zda to všechno bez otce zvládnu, ale vím jistě že se toho prcka nevzdám. Díky za odpověď. Kay