Neschopenka

Caty
16.1.10 12:29

Neschopenka

AHoj holky, chci se zepta, jestli někdo poradí. Jsem doma a neplatím si žádné sociální ani nemocenské pojištění. Chci se zeptat, jestli má cenu si napsat neschopenku na poslední dva měsíce těhu, že bych neplatila zdravotní, ale platil to za mě stát i s důchodovým? Je mi jasné, že peníze žádné dostávat nebudu to mi ani nejde, jen o to, zda má cenu si nechat napsat neschopenku, že by to za mě hradil stát? Snad jsem to napsala srozumitelně. Děkuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16.1.10 12:38
Caty píše:
AHoj holky, chci se zepta, jestli někdo poradí. Jsem doma a neplatím si žádné sociální ani nemocenské pojištění. Chci se zeptat, jestli má cenu si napsat neschopenku na poslední dva měsíce těhu, že bych neplatila zdravotní, ale platil to za mě stát i s důchodovým? Je mi jasné, že peníze žádné dostávat nebudu to mi ani nejde, jen o to, zda má cenu si nechat napsat neschopenku, že by to za mě hradil stát? Snad jsem to napsala srozumitelně. Děkuji

Nechápu, vždycky musíš mít zaplaceno zdravotní pojištění v ČR, buď si na ÚP a hradí za tebe stát, do 26 let studia taktéž hradí stát, pokud nejsi na ÚP a ni nestuduješ denní studium a nepracuješ, tak si musíš platit zdravotní pojištění sama, jinak si hradíš veškeré výlohy za zdravotní péči.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12300
16.1.10 12:49

No na to pozor, pokud to za tebe neplatí nikdo jinej jakože nejsi zaměstnaná nebo nejsi na ÚP tak si musíš zdravotní hradit sama. A nikdo ti neschopenku nenapíše ani tic hradit nebude když nemáš zaplacený sociální a zdravotní. Sociální si platit nemusíš, to je dobrovolný, ale zdravotní je povinný tak pozor…bude to na tobě pojišťovna vymáhat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
598
16.1.10 12:56

Ahoj CAty koukám že si pěkně zahráváš, neplacením zdravotního pojištění se dostáváš do křížku se státem a předpokládej, že ti brzo přijde penále za neplacení si pojištění! Budeš si hradit porod, následnou péči zkrátka vše sama! No a to tě bude stát hodně peněz, nedostaneš mateřskou pravděpodobně ani možná rodičák možná, že ti ani sociálak nezaplatí žídné životní minimum, nechápu jak s odpuštěním můžeš být tak blbá! :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14721
16.1.10 12:59

Taky mě to zarazilo, Caty, jsi vedená na ÚP? Jestli ano, tak za tebe platí zdravotní pojištění stát. Jestli ne, tak to je špatný, protože zdravotní pojištění si platit musíš!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
598
16.1.10 13:02

Caty a tím že jsi byla OSVč se divím že jsis neplatila zdravotní , kdyby jsi si za loňský rok doplatila ještě peníze na nemocenské jako na neschopenku což je asi 12 tisíc tak by jsi brala maximální možnou mateřskou , opravdu mě tvoje nezodpovědnost zaráží, to ten tvůj muž v zahraničí musí mít hodně dobrý vývar :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Caty
16.1.10 13:08

Holky, asi jsem to blbě napsala, zdravotní pojištění si samozřejmě platím. Měla jsem na mysli neplacení sociálního a důchodového pojištění. Takže pokud si sociální neplatim, tak na neschopenku nemam nárok, samozřejmě na peníze ne, to je mi jasné, ale že za mě stát nebude platit sociální a zdravotní jako při rodičovské dovolené po porodu. Vím, že po porodu i při neplacení budu dostávat du 4letou verzi a zdravotní hradí stát. Nevím, jestli hradí i důchodové.Nevím jak lépe to napsat.

• Citovat
  • Upravit
Caty
16.1.10 13:09

cinkxa, ono jde doplatit zpětně těch 180 dní, abych dostávala mateřskou? To bych si samozřejmě doplatila. No, manža vydělává dobře, ale proč nechávat peníze státu a navíc i tak každá korunka dobrá na spoření nebo něco.

• Citovat
  • Upravit
Mufina
16.1.10 13:09

Mám pocit, že Caty asi nemyslela klasické zdravotní pojištění, ale nemocenské. Kdyby si neplatila zdravotní, tak by jí pojišťovna neschválila IVF. Je to tak Caty, že jsi měla na mysli nemocenské, které si hradí jen pracující a OSVČ dobrovolně?

• Citovat
  • Upravit
Mufina
16.1.10 13:10

No tak než jsem se vymáčkla, tak to Caty napsala :-D

• Citovat
  • Upravit
Caty
16.1.10 13:13

Jojo Mufi je to přesně tak. Jsem to asi špatně napsala, já se v tom moc nevyznám. No, pochybuju, že by mi schválili IVF? kdybych zdravotní neplatila.

• Citovat
  • Upravit
101710
16.1.10 14:10

Caty, a ty jsi OSVČ nebo osoba bez zdanitelných příjmů? Jinak nemocenské doplatit zpětně nejde, jde to vždy až po přihlášení k placení k nemocenskému. Něco jiného je, pokud člověk platí nízkou částku a pak jednorázově doplatí zbytek, ale alespoň minimální pravidelné platby tam být musí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
598
16.1.10 14:13

nevím jistě jak to lze doplatit,ale kamarádka v březnu otěhotněla a doplatila si to a bere tu maximální mateřskou, zeptala bych se nějaké účetní :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Caty
16.1.10 14:38

Aha, tak já tam v pondělí zavolam a zeptam se. Právě se v tom moc nevyznám. Někde jsem Četla, že musím platit 180 dní jakoby před tím čerpáním? Ale bůh ví.
Byla jsem jako OSVČ a pak po přestěhování jako osoba bez zdanitelných příjmů.
No jo oni to taky pořád mění, čert aby se v tom vyznal. V9m, že jsem tam byla už před dvěma rokama a každý mi řekl něco jiného. Zavolám tam a uvidím no, nic jiného asi nezbyde, Děkuju moc za rady holky.

• Citovat
  • Upravit
598
16.1.10 17:25

přeji hodně štěstí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat