Nenahlášení nástupu do práce OSSZ.

Sofinkaa
12.1.10 20:28

Nenahlášení nástupu do práce OSSZ.

Holky ráda bych se zeptala.
Moje známá je na MD, jako samoživitelka pobírá cca 3800 tu základní mateřkou a k tomu cca 6000 na doplatcích jako je bydlení, sociální příplatek a a si i něco jiného. Problém je, že začala pracovat při MD, což se může, ale ona schválně nenahlásila, že pracuje a pobírá dále ty sociální dávky. Myslím si, že ji na to příjdou a bude to muset platit zpětně a možná i nějaké penále. Takhle byla loni totiž zamětnána, pak šla na nemocenskou a pobírala všechny ty dávky a ještě skoro rok nemocenskou. nenechá si vysvětlit, že je to klamání úřadů a můžou jí hrozit pokuty. Myslí si, že na to nikdo nemůže přijít, ale já si říkám, že můžou sociální a zdravotní za ni odvádí stát i zaměstnavatel. Co myslíte vy?? Co jí hrozí, nebo je to vážně legální jak mi tvrdí?Děkuji.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
891
12.1.10 21:23

Legální to není. Podle tvého popisu je známá na rodičovské dovolené a bere rodičovský příspěvek (ne mateřskou). Rodičovský příspěvek jí zůstane bez ohledu na výdělek, ale ty další dávky jí buť budou sníženy nebo na ně nedosáhne vůbec - podle toho, kolik vydělává. Přijít na to samozřejmě můžou. Co hrozí ale nevím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
12.1.10 22:31

Všechno záleží na formě, jakou je tvoje známá zaměstnaná. Pokud pracuje načerno a peníze dostává „do obálky“, tak by to někdo mohl odhalit jedině na udání. Pokud pracuje na dohodu o provedení práce, tam zaměstnavatel neodvádí zdravotní ani sociální pojištění, čili platí to samé. U dohody o pracovní činnosti už obojí pojištění odvádí, čili by se na to při pěčlivé kontrole dalo přijít. No a dost velká pravděpodobnost odhalení je při pracovním poměru na dobu určitou i neurčitou, tam je mzdová účetní pod běžnou kontrolou… Zkus si napřed zjistit, jak je tvoje známá zaměstnaná, no a pak už budeš vědět.
Počítal bych ale s tím, že nejsilněji funguje lidská závist v místě bydliště. Hrozí jí to, že by musela vrátit neoprávněně získané dávky a navíc zaplatit pokutu, která se ukládá ve správním řízení a proto může být různě vysoká a může to trvat různě dlouho. Nejčastější pokuty bývají v řádu několika desítek tisíc korun. (Pro matku na mateřské by se - snad - dalo počítat s pěti tisíci, ale to nezáleží na mně…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Sofinkaa
13.1.10 07:16

Juro díky. Nemyslím si, že by ji někdo „prásknul“, ale teď se vykopala ze šíleného zadlužení-dostala osobní bankrot a zase dělá „kraviny“. Není to známá, ale švagrová. Moc díky, doufám, že tohle jí přesvědčí.

• Citovat
  • Upravit
18305
13.1.10 07:26

Sofi, nechci malovat čerta :cert: na zeď, ale největší problém bývá domluvit se s vlastníma příbuznýma. O tom bych mohl napsat celé romány… Asi nejlepší, co můžeš pro švagrovou udělat, je úplně se oddělit od jejich hospodaření, dát jasně najevo, po jakou hranici můžou počítat s tvou podporou a kde už to končí, no a občas malému něčím přilepšit. Ale pokud švagrová odmítá vzít něco na vědomí, tak jí to asi těžko vysvětlíš. S tím je lepší se smířit. Zní to tvrdě, ale mluvím z vlastní zkušenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
13.1.10 07:30

Ještě doplněk: mám dojem (ale nemám to ověřené), že finanční úřady tolerují drobné „přivýdělky“ myslím do deseti tisíc ročně, pokud nepocházejí z žádného ze čtyř jmenovaných pracovněprávních vztahů. Myslím takové ty jednorázové brigády na ústní dohodu, prodej výpěstků z vlastní zahrádky atd. Jinak pokud by si vydělala výrazně vyšší sumu mimo zaměstnanecký poměr a finančák by to odhalil, může být postihovaná i za krácení daně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat