Neschopenka, mateřská nárok?

Anonymní
7.12.13 16:58

neschopenka, mateřská nárok?

Hezký den
Předem se omlouvám za anonym, ale zatím nikdo o mém těhotenství neví.
A teď k dotazu:
V červnu letošního roku jsem dostudovala vysokou školu, měsíc jsem byla na pracovním úřadě a od 26.8. jsem nastoupila do práce. Smlouvu mám na půl roku, končí mi koncem února. Práce je to velmi náročná a počítám s tím, že mě neschopenka nemine-ani si neumím tedy představit dělat směny i s nočníma v hluku, prachu, namáhavé pro tělo - škoda mluvit. Chtěla bych se ale zeptat, když během ledna nastoupím na neschopenku, měl by mi nějakou dobu platit asi zaměstnavatel že? co jsem pochopila, následně vyplácí nemocenskou sociálka. nevím ale, zda po skončení smlouvy někam musím dojít to nahlásit-úřad práce, sociálka,… nebo zda se převádí placení nemocenské automaticky na sociálku.
Také mě zajímá, když mi pak skončí neshopenka a budu přecházet na mateřskou, zda na ní vůbec budu mít nárok. ptala jsem se jedné poradkyně a ta mi sdělila, že vysoká škola se počítá jakoby do odpracovaného období, ale když následně budu půl roku na neschopence, tak zda na tu mateřskou nárok vznikne nebo ne.

Děkuju za rady

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10048
7.12.13 17:10

Ahoj, na neschopenku můžeš nastoupit během trvání pr. poměru a prvních 21 dní ti platí zaměstnavatel a poté sama sociálka. Přehlásit to nemusíš, naskočí jim to tam nějak samo, akorát jim nosíš lístky na peníze, který ti bude dávat dr (stejně tak se nosí do práce).
Nárok na mateřskou z hlediska vysoké si nejsem jistá. Ale aby jsi ji měla musíš mít odpracováno 270 dní za uplynulé 2 roky a v době nástupu na mateřskou být buď v zaměstnan. poměru nebo v ochrané lhůtě 180 dní po jeho skončení. Ta lhůta se někdy krátí- to myslím v případě, že prac. poměr netrval ani takto dlouho, pak se odvíjí od délky pr. poměru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8937
7.12.13 17:11

Zamestnavatel plati prvnich 21dni nemoci, potom socialka. Prechod neschopenky po 21 dnech k socialce ty nikam hlasit nemusis, bud to hlasi zamestavatel nebo lekar, ja to osobne nikam nenesla.
S tou materskou nevim, ale myslim, ze nedostsnes, ze dostanes rovnou rodicak. Vysoka skola se pocita jako odpracovana pro vypocet duchodu, ale pro materskou nejspis ne, ale mozna se pletu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10048
7.12.13 17:14

Ono se to dřív počítalo i do mateřské, ale myslím, že to právě už neplatí a jde fakt jen o prac. poměr…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
7.12.13 17:23

Citace z podminek pro materskou:

Byla žena v posledních dvou letech před zahájením pobírání peněžité podpory v mateřství nejméně 270 dnů nemocensky pojištěna. Tato doba nemusí být souvislá. Do této doby se však nezapočítává evidence na úřadu práce, doba pobírání důchodu z důchodového pojištění, doba studia.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.12.13 17:29

Moc děkuji za odpověď. právě ta poradkyně říkala, že studium jako také se nepočítá ale vysoká ano. Ptala jsem se na to je to tak 3 měsíce zpátky. No zkusím se ještě někde optat na tu mateřskou. docela by mě to mrzelo, ale co se nadělá. Já právě myslela že na mateřskou nárok mám, ale nevěděla jsem nic moc o té ochrané lhůtě

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.12.13 17:32

Teď jsem našla toto, ale je to z ledna 2012 a nevím, zda to ještě platí
Do doby účasti na nemocenském pojištění pro nárok na PPM se započítává doba studia na střední, vyšší odborné nebo vysoké škole považovaná za soustavnou přípravu na budoucí povolání pro účely důchodového pojištění, jestliže toto studium bylo úspěšně ukončeno. Započítává se též doba pobírání invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně, pokud byl tento důchod odňat a po odnětí tohoto důchodu vznikla, popř. dále trvala pojištěná činnost.

• Citovat
  • Upravit
13119
7.12.13 17:46
@Anonymní píše:
Teď jsem našla toto, ale je to z ledna 2012 a nevím, zda to ještě platí
Do doby účasti na nemocenském pojištění pro nárok na PPM se započítává doba studia na střední, vyšší odborné nebo vysoké škole považovaná za soustavnou přípravu na budoucí povolání pro účely důchodového pojištění, jestliže toto studium bylo úspěšně ukončeno. Započítává se též doba pobírání invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně, pokud byl tento důchod odňat a po odnětí tohoto důchodu vznikla, popř. dále trvala pojištěná činnost.

to máš sice pravdu, ale nejsem si jistá tou dobou, co jsi byla na ÚP - jestli ta ti to nepokrátila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.12.13 17:53

@ynax tam jsem byla akorát měsíc. v červnu jsem měla státnice a červenec je ochraná lhůta kdy je to,,stále student". čili od 1.8 do 25.8 jsem byla na ÚP. no každopádně co jsem dočetla, e možnost zůstat na neschopence do porodu a od porodu už brát rodičák. na neschopence bych měla mít i tak víc než měsíční mateřská, jen po tom porodu na tom budu hůř, ale štve mě to i tak, jak to je zařízený

• Citovat
  • Upravit
10048
7.12.13 17:56

Když nastoupíš na tu nemocenskou tak na ní můžeš být až do konce šestinedělí a pak nastoupíš na rodičák ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
G12
7.12.13 17:56

A jak by to mělo být zařízený?

• Citovat
  • Upravit
4148
7.12.13 18:31

Teda co jsem zjišťovala, tak by nárok na mateřskou být měl, pokud jsi předtím byla nemocensky pojištěná těch 270 dní a pokud už nebudeš zaměstnaná, tak se musíš vejít do ochranné lhůty 180 dní.
Mě třeba končí smlouva teď na konci roku, jsem na neschopence. A podle toho co mi všude řekli, tak nárok na mateřskou mám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
236
7.12.13 19:14

Zavolej si na infolinku ČSSZ, nebo písni mail. Jsou tam opravdu prijemni a vzdycky mi poradili :) Ať to máš fakt z osvedcenych inf. Hodne stesti :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8937
7.12.13 19:17
@Krista0671 píše:
Teda co jsem zjišťovala, tak by nárok na mateřskou být měl, pokud jsi předtím byla nemocensky pojištěná těch 270 dní a pokud už nebudeš zaměstnaná, tak se musíš vejít do ochranné lhůty 180 dní.
Mě třeba končí smlouva teď na konci roku, jsem na neschopence. A podle toho co mi všude řekli, tak nárok na mateřskou mám.

Jenze zakladatelka nebude nemocensky pojistena 270 dni, kdyz ma smlouvu na pul roku.
Zakladatelko, je to zarizene tak, ze kdo pracuje a tudiz odvadi neco statu, ten od statu take neco navic dostane. Prijde mi to logicke.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.12.13 09:29

@elchirk To samozřejmě lofické je, ale nevím, když člověk studuje ještě Vysokou školu 3 roky tak si myslím, že se nefláká. Dřív to tak bylo normálně, že Vysoká škola se do toho počítala, a myslím si že to bylo fajn. Dříve byly i městské byty ale teď po škole člověk nemá žádné možnosti a na co si sám nevydělá, to nemá. Ne že bychom potřebovali každou korunu-to bychom si mimčo ani nepořizovali, ale přeci jen si myslím, že například studium by se počítat mělo. :nevim: ale to už by bylo o něčem jiném, moc děkuju za odpovědi :kytka: a zkusím napsat na ČSSZ.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat