Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Ahoj, chci poprosit o vás názor ohledně brání Femibionu a Utrogestanu v těhotenství. Mám za sebou jedno zamlkle těhotenství před půl rokem. Opět se zadařilo a tak mi doktorka doporučila Femibion a kvůli spineni Utrogestan na noc. Ze začátku jsem neměla žádné příznaky, po braní těchto léků se asi ne náhodou dostavily jak nevolnosti, únava tak bolest prsou. Už jsem z toho byla unavená a přišlo mi vnitřně, že je to z toho, tak jsem jeden den vynechala a jako zázrakem jsem jak obživlá.![]()
Jenže co je pro plod lepší? Že nemám nevolnosti, nebo díky lékům dostávat všechny potřebné látky? Mám dilema. Ten femibion asi by se oželit dal, zkusit v lékárně jiné vitamíny, ale bude mít tělo dost? Nejim třeba vůbec kuskus, čočku, chřest a já nevím co všechno si tady čtu, že si děláte za dobrůtky
Taky je v něm nějak speciálně naštěpena ta kyselina listová
Pak ten utrous, někde zas píšou, že je to v podstatě placebo, někde, že pomohl mi donosit dítě.
Asi poradite doktorku a jíst zdravě, vím. Jenže člověk má strach, že mu něco bude chybět a zas to skončí blbě
Prosím o anonymitu, manžel zná přezdívku a nechci aby mě osočoval z nedodržování léčbyNebo dát na svůj vnitřní pocit a přestat brát? A co když už jsem tím týráním těla mimcu ublížila?
Chtěla bych názor více lidí, než z uzavřené skupinky. Díky.
no z utrogestanu špatně je no, ale já kdybych ho nebrala potratím. Femibion jsme nebrala, jen listovku Ty už jsi těhotná? Utrogestan můžeš zavádět vnitřně ![]()
Z vitamínů bych brala jen kyselinu listovou a pokud ti bude chybět železo, tak i to. Femibion mě vždycky rozhodil, bylo mi po něm špatně. A i jiné těhotenské vitamíny (mám 3 deti) jsem blbě snášela, takže jsem vždy zobla 4-5 tablet a zbytek vyhodila.
Věř tělu, věř sobě. Vysad Femibion a pokud se to nejlepší, tak bych se zbavila i Utrogestanu
@Markéta80 děkuji
No já zavádím 2, někdy ale když dávám druhý večer normálně tam cítím ještě skoro celou kuličku ze včera, tak dám jenom jeden
zakl.
@Anonymní píše:
@Markéta80 děkujiNo já zavádím 2, někdy ale když dávám druhý večer normálně tam cítím ještě skoro celou kuličku ze včera, tak dám jenom jeden
zakl.
já je normálně polykala, 6 za den
. Pokud špiníš tak zrovna s utrogestanem to chce fakt brát jak se má
Po 12tt se pak pomalu vysazuje. Vitamíny jsou nejdůležitější ještě před otěhotněním ![]()
@Hofida děkuji také… jenže já všude čtu, jak (teď si vymyšlím) vitamín B je důležitý pro vývoj ledvin, vitamín C je nutný pro vývoj placenty, vitamín D vytváří plíce… jenže jsem takovej strávnik
prostě jim jablka, hrušky, rajčata, papriky… těstoviny, chleba, kuřecí maso, kvalitní šunku, sýry, jogurty
Jsem vystrašená, že to jako živiny nestačí, nevím kolik těch vitamínu vůbec potřeba, se v tom nějak patlám a blbnu
zakl.
Utrogestan může dost podstatně chránit těhotenství a zabránit eventuálním fatálním koncům… nelajzla bych si ho vysadit.
Stejně tak bych nekašlala na Femibion - obsahuje naštěpenou listovku. Můžeš mít MTHFR mutaci (údajně až polovina populace, čili riziko podstatné), v takovém případě tělo není schpno zpracovat kyselinu listovou a může nastat totální nedostatek, což je v těhotenství poněkud problém… Takoví lidé - s touto trombofilní mutací - musí užívat právě naštěpenou listovku, folát… a ta je ve Femibionu. Navíc si myslím, že Femibion ti to nedělá - Utrogestan je na vedlější účinky svinstvo - ten jo… ale Femibion…?
No nevím… i když čtu, že ti píší i o špatné zkušenosti s Femibionem… ![]()
Hmm..tak jsem si dala jeden den pauzu a prostě to do toho 1. screeningu, který je za chvíli vydržím
Ale to první ZT bylo i tak dlouho po něm ![]()
Snad ty vedlejší účinky nevadí a podstatné jsou pozitivní účinky. To se nevylučuje že?
@Petrušačka píše:
Utrogestan může dost podstatně chránit těhotenství a zabránit eventuálním fatálním koncům… nelajzla bych si ho vysadit.
Stejně tak bych nekašlala na Femibion - obsahuje naštěpenou listovku. Můžeš mít MTHFR mutaci (údajně až polovina populace, čili riziko podstatné), v takovém případě tělo není schpno zpracovat kyselinu listovou a může nastat totální nedostatek, což je v těhotenství poněkud problém… Takoví lidé - s touto trombofilní mutací - musí užívat právě naštěpenou listovku, folát… a ta je ve Femibionu. Navíc si myslím, že Femibion ti to nedělá - Utrogestan je na vedlější účinky svinstvo - ten jo… ale Femibion…?No nevím… i když čtu, že ti píší i o špatné zkušenosti s Femibionem…
tak kamarádka po femibionu blila jak amina, navíc naštěpená kyselina listová se dá koupit normálně nemusí se platit nehorázné peníze za femibion takže bych brala listovku a hotovo
Podle mě ti to spíš dělá Utrogestan. Který bych se bála vysadit, pokud tě ohrožuje krvácení event. potrat.
Listovku jako Femibion ber třeba jen ob dva dny+ jez jidlo, které ji obsahuje prirozene/ ale pochybuju ze ti toto uleví.
Tak místo femibionu bych zkusila jinou listovku, je jich mraky a obsahují prakticky to samé. To, že nejíš kuskus a luštěniny až tak nic zásadního neudělá, kuskus je jenom obilovina, nic v sobě nemá a luštěniny sice jsou zdravé, ale pokud jinak jíš aspoň trochu zeleniny a rozmanitě… někdo první půlku těhotenství problije a je rád, že pozře chlazenou kolu a suché pečivo - a má zdravé děti. Já jsem třeba po utrogestanu měla uplně šílené stavy, nebyla jsem schopná přejít místnost bez upadnutí, hrozný závratě a nevolnosti, v takovém stavu opravdu nejsem schopná celý den sama obstarat batole, takže poslední plato už jsem nedobrala (tím nechci nikoho navádět), a všechno je zatím v pořádku. Co se poradit s doktorkou, jestli není možnost brát třeba i něco jiného? Držím palce ať to dopadne dobře! ![]()
Zapomněla jsem napsat, že mám všechny tři smradata zdravá až až. To co ty, jsem řešila u prvního též, fakt po vysazení úplně všeho mi bylo nejlépe. U druhého jsem nebrala nic než listovou, u třetího listovou a železo, protože už jsem byla stará a unavená. Na vitamíny se vykasli, je to marketing, pokud jis normálně, miminko dostane vše potřebné.
Navíc plůdek se chová v těle jako parazit, vezme si z tebe všechno co potřebuje bez ohledu na potřeby tvého těla.
Jsem ted v 8tt, v 6tt jsem začala krvácet a na pohotovosti mi dali Utrogestan 1-1-1. Bylo mi po nem strašně zle, nízký tlak, motalo se mi v hlavě, zimnice. Sama jsem si upravila dávkování jen jeden denně na noc - taky jsem řešila dilema, jestli to není placebo. Na kontrole v 7tt u svého dr. jsem mu to říkala, že to mi dělá zle, ale řekl, ať zkusím vydržet aspoň do 10tt s dávkováním dva večer. Tak teda trpím, věřím, že ví proč mi to takto dal, ale je to peklo.
@ka2ka píše:..jo? Když jsem byla těhotná ( cca 2,5 roku zpět) rozhodně na trhu folát kyseliny listové nebyl. Jestli nyní je - tím lépe!! Ale já ho tedy v nabídce nenašla. Mohu poprosit o značku…?? Díky!
tak kamarádka po femibionu blila jak amina, navíc naštěpená kyselina listová se dá koupit normálně nemusí se platit nehorázné peníze za femibion takže bych brala listovku a hotovo
@Anonymní píše:…tohle ale prostě není pravda! Ve Femibionu je NAŠTĚPENÁ kyselina listová. Folát kyseliny listové! Když jsem já byla těhotná - před 2,5 lety - byl na trhu s naštěpenou listovkou POUZE Femibion… nejsem si teď jistá, jestli dneska není ještě jeden vitamín pro těhotné, který také folát obsahuje (nicméně to bude velmi podobný, ne-li prakticky stejný přípravek jako Femibion)…
Tak místo femibionu bych zkusila jinou listovku, je jich mraky a obsahují prakticky to samé.
Ahoj, chci poprosit o vás názor ohledně brání Femibionu a Utrogestanu v těhotenství. Mám za sebou jedno zamlkle těhotenství před půl rokem. Opět se zadařilo a tak mi doktorka doporučila Femibion a kvůli spineni Utrogestan na noc. Ze začátku jsem neměla žádné příznaky, po braní těchto léků se asi ne náhodou dostavily jak nevolnosti, únava tak bolest prsou. Už jsem z toho byla unavená a přišlo mi vnitřně, že je to z toho, tak jsem jeden den vynechala a jako zázrakem jsem jak obživlá.
Jenže co je pro plod lepší? Že nemám nevolnosti, nebo díky lékům dostávat všechny potřebné látky? Mám dilema. Ten femibion asi by se oželit dal, zkusit v lékárně jiné vitamíny, ale bude mít tělo dost? Nejim třeba vůbec kuskus, čočku, chřest a já nevím co všechno si tady čtu, že si děláte za dobrůtky
Taky je v něm nějak speciálně naštěpena ta kyselina listová 
Pak ten utrous, někde zas píšou, že je to v podstatě placebo, někde, že pomohl mi donosit dítě.
Asi poradite doktorku a jíst zdravě, vím. Jenže člověk má strach, že mu něco bude chybět a zas to skončí blbě
Nebo dát na svůj vnitřní pocit a přestat brát? A co když už jsem tím týráním těla mimcu ublížila? 
Prosím o anonymitu, manžel zná přezdívku a nechci aby mě osočoval z nedodržování léčby
Chtěla bych názor více lidí, než z uzavřené skupinky. Díky.