Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
AHOJ, MUJ PROBLEM SPOCIVA V NAVSTEVAM, NEOHLASENYCH TUPLEM. Bydleli jsme 4 roky v panelaku, a tam jaksi jsme si naucily jednu pani na hlidani do bytu.´Bohuzel, jina moznost hlidani nebyla, nez pani zacla pit..ale co hur chodila k nam stale, ale uz jen se vykecat.Na hlidani jsme nasli solidni slecnu.ne vlezlou! Ja jsem neumela te babe rici ne, a pokazdy ji pustily, kadzy den tak vydrzela sedet pul dne, uz jsem byla nervama v haji. Pokazdy jsem si rikala ze mila pani snad uz odejde, ale bohuzel, vetssinou odchytila dcerku ze ma pro nas postu, a ze jim neco koupila.No vterka! Ted o novem roce, uz jsem byla na cvokhaus, zacla sni jeste jedna co mela holku stejne starou a ta jako ze chodila za malou…ale maminka se nehnula pak dalsich par hodin. Reknu vam naprosty teror.Pak uz jsme se doma schovaly a manzel me zakazal otvirat. Chodila jsem po vlastnim byte jak zlodej. Vyustilo to ze jsme prodaly byt, a sly do baraku na vesnici.Ani nevite jaka uleva…ale…ted se sem nastehoval bratr a ten si nasel holku. Takze denne mam v dome cizi zenskou, a ta ma dvojcata, a to je jako uz moc.Vim ze jsem asi sobec, ale kdyz prijde necham je samotny, at se bracha stara,,,ja fakt na to nemam. Zarekla jsem se ze domu uz ani nohu, ven na lavicce klido a tak, ale nejaky dychanky doma u nas neexistuje.Ani po pravde nemam naladu, mam tri maly deti a vecer jsme rada ze padnu a mam klid nachvili.Tak jestli mate nekdo nejaky typ jak se presto prenest, a casem si snad nekomu domu pustit, nebo jak to mate vy??diky za kazdo radu
Jako obcas by mi to nevadilo, ale pokud si dala bratrovi strechu nad hlavou? a on si tam vodi slecnu s detma treba denne, tak to by me hrablo taky
Slusne bych mu rekla, at se schazi jinde.Nesi prece zadne azyl
Taky by mi to proste vadilo.
Uplně tě chápu, když si chci s někym popvídat, tak jdu do kavárny nebo na zmrzku, ale návštěvy doma, to neni nic pro mě. Nemám ráda, když mě zve někdo k sobě domu a ani naopak nikoho nezvu domu. Neumim říct ne nebo odejdi. Nezvané návštěvy jsou fakt děs.
![]()
@janape musíš si s nima promluvit narovinu a v klidu si vymezit pravidla!!! Čekat, až to pochopí=to se nedočkáš
Já 7 let trpěla nájezdy tchyně a švagra a dokud jsem to neřekla natrvdo, mysleli by si snad doteď, že jsem jeicha návštěvami nadšená a opak byl pravdou.
Málem jsem se z toho zbláznila
Takže zachovej klid, máš právo na soukromí a v klidu si to s nima vyříkej. Držím palce ![]()
@LadyAnnBH píše:
Uplně tě chápu, když si chci s někym popvídat, tak jdu do kavárny nebo na zmrzku, ale návštěvy doma, to neni nic pro mě. Nemám ráda, když mě zve někdo k sobě domu a ani naopak nikoho nezvu domu. Neumim říct ne nebo odejdi. Nezvané návštěvy jsou fakt děs.![]()
Ale tak to me zase navstevy doma nevadi, ja si rada pokecam, zatimco si deti hraji, prave naopak pro me je to lepsi nez nekde s detma v kavarne
Ale vylozene jsem mysela, zakl, bratra, ze si zve svou pritelkyni k nim domu. Pokud je to velmi casto tak me by to hodne vadilo.
Já měla návštěvy ráda doma, když jsme neměli dítě. Teď tak nějak jsem ráda, že je doma klídek. Nikdy bych to do sebe neřekla, rodinu ráda samozřejmě pozvu na návštěvu, ale už i s kamarádkama je to tak, že se raději sejdeme někde venku, mimo domov. A když si chci jen s kámoškou pokecat, tak to rovnou počítám s tím, že i vypadnu někam ven na kafčo než sedět doma. Takže já ty návštěvy taky neprožívám už.
@janape že jsi dala střechu nad hlavou bratrovi je pěkný, nevim jak to máte teda řešené, ale jestli to máte nějak oddělené, tak bych to asi brala. Já bych asi počítala s tím, že nebude sám furt nebo spíš když bych měla takovou averzi jak píšeš nebrala bych si nikoho k sobě a měla svůj klid.Nebo být bratrem osamostatnit se at se můžu stýkat s kým chci
pevný nervy
A ještě co mi opravdu vadí, když mi kamarádka slíbila, že se staví s dítkem na pokec, povídá kolem 14 a ona s úsměvem na tváří dorazí v 15,30. To mi celkem zkazila den. Kamarádka nekamarádka. Protože jsem musela dceru doma udržet, nechtěla jsem nikam s ní chodit, a pak to nebyla ani návštěva, ale krocení dětí. Já vím, že to vždycky nejde časově úplně dodržet, ale přece jen když je někdo domluvený, tak toleruju +/- 15 minut.
Nesnasim navstevy, jakykoliv, kamarady, pomalu ani rodinu, nikoho k nam radsi nezvu. Az na moje rodice mi vsichni ostatni vadi. A proc? Jsem sileny perfekcionista, zrovna zitra maji prijit manici z teplaren vymenit budiky na topeni a ja tu uklizim jak pred prijezdem nejaky delegace, ktera bude zkoumat prach na dverich v bilych rukavickach. Nevadi mi jen nasi, ty vi, ze neumim uklizet prubezne, ale ze to necham vzdycky dojit na pokraj hniloby a pak uklizim vsechno, ale opravdu vsechno najednou. To pak po vytreni vyndavam sanony a delam poradek i v nich. Potrebovala bych motivaci uklizet prubezne, odnest po sobe jeden hrnek od kafe, ne ctyri najednou
Pak bych nemusela byt ve stresu, ze zavola kamaradka, ze by se po praci stavila na kafe.
K nám skoro nikdo nechodí, protože jsem byla jednou docela drsná, a když se nám dětičky zahnízdily v ložnici a z postele si udělaly trampolínu, tak jsem je pěkně zhurta odtamtud vyhodila, osazenstvu se to nelíbilo (tedy rodičům dětí a to byli příbuzní) a o té doby je docela klid. My také téměř nikam nechodíme a já jsem šťastná, že návštěvy jsou u nás minimálně, ono když většina má poměrně malé děti, je to pak o zachování majetku, když se jich sejde více dělají jak koně a většinou to něco odneslo.
Venku klidně, ale dovnitř moc nikoho nezvu, už jenom pro naše soukromí a jak říkám zachování majetku.
Nedávno si dcerka dovedla kamrádku a než jsem se otočila měla na nose (ta kamarádka) dceřiny brýle, štrachala se jí v šufleti. Když jsem jí řekla, že má počkat na dceru, ta že jí vechno ukáže, sedla si kamarádka ke stolu a vyzkoušela dceřiny gelovky, bohužel na papíry s notami, které má hrát v kostele.
Docela hrůza a sama dcera řekla, že už si holčičku příště nedovede.
Holt chytrýmu napověz a vlezlýkovi nestačí ani trknout.
Jinak tady člověk musí být opravdu nepříjemný a prostě nepohodlnou návštěvu vyhodit.
@ncc1701 píše:
Nesnasim navstevy, jakykoliv, kamarady, pomalu ani rodinu, nikoho k nam radsi nezvu. Az na moje rodice mi vsichni ostatni vadi. A proc? Jsem sileny perfekcionista, zrovna zitra maji prijit manici z teplaren vymenit budiky na topeni a ja tu uklizim jak pred prijezdem nejaky delegace, ktera bude zkoumat prach na dverich v bilych rukavickach. Nevadi mi jen nasi, ty vi, ze neumim uklizet prubezne, ale ze to necham vzdycky dojit na pokraj hniloby a pak uklizim vsechno, ale opravdu vsechno najednou. To pak po vytreni vyndavam sanony a delam poradek i v nich. Potrebovala bych motivaci uklizet prubezne, odnest po sobe jeden hrnek od kafe, ne ctyri najednouPak bych nemusela byt ve stresu, ze zavola kamaradka, ze by se po praci stavila na kafe.
Jsem zase docela citlivá na soukromí a nesnesu, aby se nám někdo prohlížel skříně, nebo jak je veliký úložný prostor pod sedačkou.
Děti to moc nedokážou nikam nelézt a nevyhrabat skříň s hračkami(ono to nedokážou ani někteří dospělí) a tak právě návštěvy s dětmi vůbec nezvu, dospělé jenom některé.
Já sama mám problém třeba u tety si vzít skleničku, nejsme tam moc často a já nemám nijak potřebu hledat kde mají jaké nádobí. i na použití Wc se na návštěvě zeptám, asi jsem padlá na hlavu.
@ncc1701 píše:
Nesnasim navstevy, jakykoliv, kamarady, pomalu ani rodinu, nikoho k nam radsi nezvu. Az na moje rodice mi vsichni ostatni vadi. A proc? Jsem sileny perfekcionista, zrovna zitra maji prijit manici z teplaren vymenit budiky na topeni a ja tu uklizim jak pred prijezdem nejaky delegace, ktera bude zkoumat prach na dverich v bilych rukavickach. Nevadi mi jen nasi, ty vi, ze neumim uklizet prubezne, ale ze to necham vzdycky dojit na pokraj hniloby a pak uklizim vsechno, ale opravdu vsechno najednou. To pak po vytreni vyndavam sanony a delam poradek i v nich. Potrebovala bych motivaci uklizet prubezne, odnest po sobe jeden hrnek od kafe, ne ctyri najednouPak bych nemusela byt ve stresu, ze zavola kamaradka, ze by se po praci stavila na kafe.
nejsem v tom sama
![]()
@ncc1701
Mám to stejně jako ty, prostě neumím uklízet růběžně a vždy to nechám dojít až na hranici únosnosti a pak začnu uklízet když už „není z čehoho jíst a v čem vařit“, „nemáme co na sebe“, „není si kam sednout“ apod. naopak zase nesnáším když je tu třeba tchýně a odmývá mi nádobí průběžně, ale stylem, že nade mnou stojí aby mohla vzít ten hrnek od čaje a kvůli 1 hrnku odpustit kubík vody aby tekla teplá a hned to umýt a za půl hodiny 1 lžičku apod.
![]()
Návštěvy mi nevadí občas a ohlášené, mám to s dítkem raději než kavárnu bez dětského koutku apod. ale v létě jsem raději venku ![]()
Nesnáším ty neohlášené návštěvy nebo ty co se nemají k odchodu ani po 3 hodinách apod. Nebo když se k nám pozve tchýně sama od sebe na týden a za další týden znovu
![]()
Tak mě návštěvy u nás doma nevadí, ale musí se předem ohlásit. Bez ohlášení mi to vadí. Taky mi vadí, když někdo přijde dřív, než řekl. Toto měli v oblibě tchánovci
Takže řekli ve tři a přijeli ve dvě
![]()
A samozřejmě prohrabávání skříní a podobně nesnesu, to je tabu. Taky mi vadí, když můj muž vodí tchyni k nám do ložnice. To nechápu - já u nich v ložnici v životě nebyla, tak proč by ona měla chodit do mojí! ![]()
Teda až do teď jsem si myslela, že jsem divná, protože jako jediná na světě nemám ráda návštěvy u nás doma. Tak díky za uklidnění holky, že v tom nejsem sama ![]()