Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jé, natrefila jsem na tuhle diskuzi a nedá mi nepřispět…
Mně nevadí nečekané návštěvy, ani jiné.. Ale co mi vadí je jejich DÉLKA. Když někdo sedí a neví, kdy se zvednout k odchodu. ![]()
My chodíme na návštěvy na max. 2 hodiny (klasická návštěva…), a to mi přijde až až. Nechápu, že někdo přijde, kecne a celej den je schopnej u někoho sedět a kafrat. I když jezdím na Moravu, nebo kamkoliv, stejně dýl jak 2h nebývám. Prostě se mi to nelíbí, sama to nemám ráda a nikomu jinému nedělám.
A už vůbec nejezdím k nikomu na noc. To by musela být jó vyjmečná situace.
Jé tak to taky přispěju svou troškou do mlýna. Máme známou, která je sama, bydlí v malém bytě, takže se často nudí a nemá co na práci, tak přijede neohlášeně k nám. My bydlíme asi 15 km od ní, na vesnici, v domku. máme 3 malé děti, v rozpětí 7 měsíců až 6 let. Jako, kdyby přijela třeba 1 x za měsíc na 2 hodiny a hlavně se předem ohlásila, tak OK, ale ona si myslí, že když jsem na mateřské, že asi nemám co na práci. Jednu dobu už se stalo, že u nás byla každý víkend a třeba i ještě jeden den mezi tím v týdnu. Vrcholem všeho bylo, když jednou přijela asi v 5 odpoledne a seděla, kecala, čuměla a odjížděla o půl 12 v noci!
Ona není ten typ, který dokáže vycítit, kdy už to není vhodné a měla by odejít. Podotýkám, že máme malý domek a vůbec jí nevadilo, že děti by měly jít dávno spát, nevadilo jí, že jsem před ní koupala mimčo, dělala starším večeři, prostě nepochopila, naznačovat jakkoli, nepomohlo. A mě i manželovi bylo blbé ji vyhodit, ani asertivní naznačování nepomohlo, prostě fakt nic. Už jsem jí říkala, ať se nezlobí, že musím nakrmit a uložit děti, že je pozdě a ona prý, však jdi, mě to nevadí a seděla dál a kecala s manželem. Fakt síla. Já sama návštěvy moc nemusím, když už někam jdeme, tak max. na ty 2 hodiny a i tak jsem jak na trní. Jak byste toto řešili vy?
Taky moc nemám ráda návštěvy a i na ně nerada chodím, po hodině začnu být nervozní. Nevadí mi jen kamarádka, ta může klidně přijet o půlnoci. Klidně si stoupne k nádobí nebo zabaví malou a já v klidu uvařím a uklidím.
Mám sousedku a ta u nás klepala každý den několikrát, vždycky se usádlila a nevěděla, kdy odejít. Zahltila mě svými problémy, i když já mám těch svých až nad hlavu.
Pak začala mluvit škaredě o někom, kdo je mi blízký a vyletěla jako namydlený blesk.
Teď už se jen zdravíme.
Ahoj holky, mám problém týkající se návštěv. S manželem na návštěvy chodíme jen pokud nás někdo pozve a pak se snažíme navštívené pozvat k nám, ale rozhodně nemáme každý víkend plný byt. Můj problém je následující - jsem na RD a stavíme dům. Kolegyně v práci samozřejmě ví, že stavíme dům a vždy, když zajdu na pokec, tak se optá, jak jsme daleko a jak bude náš dům řešený. Jednou se prořekla, že strašně ráda nakukuje do nových domů a zajímá ji jak je který řešený. Dokonce i dceři „kecala“ do řešení a prosazovala si svoje. Můj problém je takový: najednou mě začala zvát k ní domů na návštěvu a zřejmě čeká, že já ji pak pozvu k nám do nového domu, ale o to já nestojím (nestojím ani o návštěvu u ní doma. Můj dům je mé soukromí a práce je práce a nechci si z ní nikoho tahat do svého soukromí. Je mi jasné, že jakmile to řekne další kolegyni, tak za chvíli bude celá firma vědět o každé kachličce u nás doma. Tak a teď babo raď jak z toho ven. Nechci ji nijak urazit, ale nevím jak z toho kulantně vybruslit a neztratit přitom celkem dobrou kolegyni (a že jich u nás je jako šafránu). Děkuji za každou radu.
„líná huba hotové neštěstí“…
ja by som jej to normálne pekne povedala.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, mám problém týkající se návštěv. S manželem na návštěvy chodíme jen pokud nás někdo pozve a pak se snažíme navštívené pozvat k nám, ale rozhodně nemáme každý víkend plný byt. Můj problém je následující - jsem na RD a stavíme dům. Kolegyně v práci samozřejmě ví, že stavíme dům a vždy, když zajdu na pokec, tak se optá, jak jsme daleko a jak bude náš dům řešený. Jednou se prořekla, že strašně ráda nakukuje do nových domů a zajímá ji jak je který řešený. Dokonce i dceři „kecala“ do řešení a prosazovala si svoje. Můj problém je takový: najednou mě začala zvát k ní domů na návštěvu a zřejmě čeká, že já ji pak pozvu k nám do nového domu, ale o to já nestojím (nestojím ani o návštěvu u ní doma. Můj dům je mé soukromí a práce je práce a nechci si z ní nikoho tahat do svého soukromí. Je mi jasné, že jakmile to řekne další kolegyni, tak za chvíli bude celá firma vědět o každé kachličce u nás doma. Tak a teď babo raď jak z toho ven. Nechci ji nijak urazit, ale nevím jak z toho kulantně vybruslit a neztratit přitom celkem dobrou kolegyni (a že jich u nás je jako šafránu). Děkuji za každou radu.
Pokud přijmeš její pozvání a půjdeš k ní, tak ji budeš muset pozvat i ty k vám. Jinak její pozvání můžeš odmítat s výmluvou na to že stavíte, máte dítě, takže není čas. Jsi na MD, tak můžeš i omezit ty návštěvy v práci.
Nejsi povinna nikoho zvát na náštěvy, tak ji prostě nezvi.
@Anonymní píše:
Když nestojíš ani o návštěvu u ní doma, tak proč tam chodíš? Slušně odmítni a hotovo.
Píšu anonymně, chodí sem kolegyně jsem zjistila, tak raději takhle. Jsem taky člověk, který si drží kolegy v práci ve velmi dobrých vztazích, ale domov je jen můj. Když vím jaká je to pak drbárna, tak o to opravdu nestojím. Stačil mi jeden zážitek v životě a to když se ani neřešilo bydlení, ale manželé, prostě jen a jen pomluvy, pak děti, ještě horší. Mám jednu jedinou kamarádku, se kterou jsem pracovala a udržujeme vztahy, ale to je opravdu kamarádka. Takže za mě jsi spíš dobrá, že si snažíš udržet svoje soukromí. Je to dobře.
To Peťa77: Nechci po dobu RD přetrhat všechny vztahy (chci zůstat v obraze a nekoukat po RD jak puk na novinky (samozřejmě týkající se práce)) a zas tak často tam nechodím.
To G12: U kolegyně jsem na návštěvě nebyla. Pouze se snažím připravit na to, až mě opravdu pozve, abych nezačala koktat a byla připravená to uvést na pravou míru a jednou provždy toto téma utnout.
To Anonymní: U nás je to s tím drbáním podobné - semele se to od rodičů, přes manžela, děti a tak bych mohla pokračovat do aleluja ![]()
Jinak vám všem děkuju za komentáře i za tu „línou hubu“ ![]()
Zakladatelka
@Anonymní píše:
To Peťa77: Nechci po dobu RD přetrhat všechny vztahy (chci zůstat v obraze a nekoukat po RD jak puk na novinky (samozřejmě týkající se práce)) a zas tak často tam nechodím.
To G12: U kolegyně jsem na návštěvě nebyla. Pouze se snažím připravit na to, až mě opravdu pozve, abych nezačala koktat a byla připravená to uvést na pravou míru a jednou provždy toto téma utnout.
To Anonymní: U nás je to s tím drbáním podobné - semele se to od rodičů, přes manžela, děti a tak bych mohla pokračovat do aleluja
Jinak vám všem děkuju za komentáře i za tu „línou hubu“
Zakladatelka
No horší bude až se k vám pozve sama. Z toho se ti bude těžko vymlouvat a navíc to nejde pořád se na něco vymlouvat, hlavně když pak spolu budete denně.
To Peťa77: Brrr, slovo pozve se sama - úplně jsem se orosila. Asi si pořídím ještě nějaké to dítko - nejlépe tři po třech letech
To bych do té práce opravdu mohla přestat chodit ![]()
Jo tak, no hlavně to říct tak, aby pochopila. Protože když řekneš „no, zrovna dneska se mi to nehodí“, tak navrhne jiný termín ![]()
Ahoj, holky, snad nevadí, když diskusi ožzivím. Čekám druhé mimčo, jsem těsně před porodem a musím říct, že tohle těhotenství bylo pro mkě zlomové. Stala jsem se vlčicí samotářkou. Ale totálně. Mám ráda lidi, zavolám jim, napíšu, ráda je potkám na ulici. Ale nesnáším návštěvy. U nás i jinde. To, že to známí nechápou, mě více motivuje jim to říct na rovinu. Rozumný ro pochopí, ti jiní bohužel. Musím říct, že mě k tomuto trochu dohnala situace, opakované zklámání z lidí, ať už v práci či ze strany přátel či známých. Tahle doba mě prostě nutí být tak trochu s velkým pardonem „hajzl“. Ne podrazák, to ne, ale víc si chránit soukromí, rodinu, samu sebe. Prostě lidem nevěřím. Pro mě doma tlachat a sedět s někým u stolu je pro mě totální ztráta mého drahocenného času. Taktéž přestávám věřit v kamarádství mězi ženami. Buď se to časem stane těžkoíu železnou koulí u nohy jako přítěž, nebo se opět stejně zklamete. Snad mě neodsuzujete, ale mé pocity, které v sobě cítím a větší autonomie mě prostě osvobozuje.
Ahoj, našla jsem tuto super diskuzi. Mám deprese, již 3.víkend nějaká návštěva, už je nesnáším. Jen rodina, pořád jen rodina manžela. Nemůžu si pozvat ani kámošky. Jen hupsám kolem někoho a vařím, uklízím. Tahám nákupy. Je mi ze zítřka zle.