Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A kdyz ji nedáš tak to nevydrží tak, že by v 19h zajela a spala až do rána. Chvili v posteli odpočinout, přečíst pohádku a když neusne tak bych to nelamala silou a dala ji brzo večer.
Radu Ti bohužel nedam, máme to samé. Kocarek je jistota, ale dnes je vedro, já v 7.mesici a proste jsem na to ven neměla. Uspavala jsem stejne dlouho jako vždy, jestli zvysim hlas (když si stoupá, mlátí hlavou do mě apod) nebo ne (to se chvalim, ze to ustojim, často bych už sama spala) 🤷♀️ Podle mě v tu chvíli není asi poradně unaveny. A neumí proste usnout. Nejvic funguje když mam zavřeny oci. Nechat ho do večera bez odpo spanku, tak kolem 17h už bude mrzutej a pretazenej 😣
Mám opačný problém u 10m…doma spí odpoledne skoro vždycky…leda že si protáhne dopolední spánek přes oběd…venku v kočárku naopak neusne skoro nikdy… Dviv stačilo ji dát do kočárku udělát 10kroku a vrnela 3h…teď ani ň…:lol: nebo když už tak těsně před tím než jdeme domů a s příchodem domu se zas okamžitě vzbudí… ![]()
Nenadělám nic..vterinakem ji ty oči nezalepim… ![]()
@LaurinkaPK píše:
Radu Ti bohužel nedam, máme to samé. Kocarek je jistota, ale dnes je vedro, já v 7.mesici a proste jsem na to ven neměla. Uspavala jsem stejne dlouho jako vždy, jestli zvysim hlas (když si stoupá, mlátí hlavou do mě apod) nebo ne (to se chvalim, ze to ustojim, často bych už sama spala) 🤷♀️ Podle mě v tu chvíli není asi poradně unaveny. A neumí proste usnout. Nejvic funguje když mam zavřeny oci. Nechat ho do večera bez odpo spanku, tak kolem 17h už bude mrzutej a pretazenej 😣
To jsem ráda, že v tom nejsem sama ![]()
U nás ani ty zavřené oči. Nejvíc paradoxně funguje, když to vyjde tak, že zároveň uspávám tu mladší, ale ne každý den se to sejde.
Já pořád doufám, že se to nějak zlomí a zvykne si, ale asi jsem naivní.
4 mesice. Pred kazdym dennim spankem rve. Neplace moc, ale tak nejak se vzteka. Az se ubrbla tak spinka. Vetsinou tak 2× denne a vecer. Jinak nespi snad vubec pres den. Nechavam ho, kdyz ho zvednu tak je vzhuru a neusne vubec. Kocar byl fajn, ale uz zjistil, ze se houpe a jak zastavim tak rev. Driv spaval i 3 hodiny. Ted zvladne dve. Je to jak kdy. Ted sem ho po obedovem kojeni dala a chvili brblal, pak se chvili vrtel a usnul. Lepsi se to
uvidite.
Nejsi v tom sama, jen ja si dam mladsi dite do satku a jdu uspavat, odradilo by me asi jen tornado.na uspavani doma nemam nervy, zkousela jsem jako tehotna a stejne jsem vzdycky skoncila venku s kocarem.
My s manželem nejsme schopni uspat tříletou cácoru!
né že by řvala, ale musí se s princeznou ležet, třeba i hodinu a usíná teď za dlouhých dnů i o půl desáté…no já už většinou z ložnice nevylezu. Horor.
Zkusila bych navazat tandem.
ja teda moc neuspavala, pokud neusnul do nějakych 10-15 minut, tak smula, a šel spat a večer.
@bobulka88 tornádo mě pobavilo
. Mě odrazují hlavně ta vedra. Já si zas říkám, jestli bych to neměla přestat střídat a týden, dva uspávat výhradně doma, aby si zvykla.
V 18měsících bych to nehrotila, dám spát - když do 20 min neusne, vyndám z postýlky a šmitec, jede se dál. Sice dcera taky byla nerudná, občas mi pak usínala i v sedě, ale nedalo se nic dělat. Aby mi denně řvala 2 hodiny v posteli - ani náhodou
my ale chodíme ven i odpo, tak občas pak usnula v kočárku, ale to už jsem jí nechala spát jen 45 min, protože by mi nespala večer
občas nespala vůbec - její volba. Jako kdyby byla mladší, tak bych to řešila denně třeba tím kočárem, ale v roce a půl už ne.
No, se dvěma malými dětmi to není žádná legrace, já mám 26m a 8m a už je to daleko lepší než na začátku. Bude líp ![]()
Mne dcera po obědě nespala doma asi nikdy. Je naše třetí dítě, byli jsme permanentně venku se starsima, tak se naučila spát v kováře takto způsobem, že v posteli to přes den prostě nešlo. Leda že vytuhla na gauči totální únavou, ale jinak fakt ne. Když jsme nejalej den nebyli venku nebo byli jindy, spala na balkoně, tam ostatně spala líp, než na hřišti procházce apod. Chvilku jsem vozidla sama a tam a jak usnula, tak jsem ji nastavila, aby na ni nesvítilo a balkon zavřela. Starší něčím zabavila a byl klídek. Je, jak ráda na to vzpomínám
protoze úplně přestala spát po obědě v roce a půl…
Moje dvojčata odpoledne usínala taky JEN v kočárku. Takže jsme prostě chodili ven. Za každého počasí
Sranda nastala až ve chvíli, kdy dcera ve 2 letech přestala po obědem spát úplně a syn to naopak stále potřeboval ![]()
Taky mam dite, ktere moc nechce usinat a odpoledni spanky byvaly prevazne kocar nebo nositko, ale protoze jsem ted byla hrozne unavena v prvnim trimestru, tak jsem
se snazila ji uspavat v posteli, abych si s ni taky dachla… no a proste celkem stacilo byt smirena s tim, ze uspavani muze trvat 10 minut, ale spis 30 nebo i hodinu a brat to jako hru v posteli… tak to ostatne mame i vecer.. proste ji lechtam, smejeme se, ukazujeme casti tela, pusinkujeme se a plysaky a nakonec proste vzdy krasne a spokojene usne… ale chapu, ze s druhym mimcem to musi byt narocnejsi, tady zatim radu nemam a bohuzel ani v blizke dobe mit nebudu ![]()
@Kolicek95 píše:
Jdu se vypsat. Po odpoledním uspávání jsem zas otřesená a docela smutná. Poslední dobou mám problémy uspat starší dceru (18m) po obědě.(Už jsem tu jeden dotaz k tomu měla, situace se mírně změnila.) Někdy dám mladší (3m) do nosítka, starší do kočárku a to usne poměrně dobře, obvykle mezi 12. a 12:30. Ale někdy se mi prostě nechce, je moc vedro, nebo prší nebo se mi to zkrátka jinak nehodí a jde spát do postele. Ráda bych ji naučila spát po obědě jen v posteli, s tím mladším dítětem by mi to výrazně usnadnilo život. Někdy to jde velmi dobře, sama zaleze, připraví si spací pytel, chvíli se vrtí, já zazpívám a spí (jako večer). Ale někdy, většinou, je to horor. Nefunguje nic, až se já naštvu, ona rozeřve a pak usne vyčerpáním, obvykle kolem 14. Dát spát rovnou ve 14 nepomůže, už je přetažená a zrovna ječí, usne pak třeba o půl čtvrté. Po tomhle téměř každodenním odpoledním folklóru jsem zralá na psychiatra. Fakt jsem z toho tak vedle, že se kolikrát do večera nezvládnu vzpamatovat. Mám strach, co to v ní zanechá, když usíná za takových podmínek. Já prostě nechápu, proč moje dítě nedokáže usnout bez řevu. Pak si tady čtu starší diskuze, jak máma dítě pohladí a ono za pět minut spí, a přijdu si jak totálně neschopná matka, že nedokážu uspat dítě.
Přidávám se do klubu matek co neumějí uspavat! Taky to neumím a taky občas šílím, že to bez řevu prostě nejde. Nechápu proč děti prostě tak blbě spej a děsně usínáj! proč? Proč nemůžou normálně usnout a spat a nedělat toho scény??? Dítě je unavený ale prostě spát nebude a nebude! Taky nevim co s tím. A nejhorší je že u nás nějaký rituály vůbec nezabírají. spis naopak! koupání před spaním je probudí a nespí už tuplem… ![]()
Jdu se vypsat. Po odpoledním uspávání jsem zas otřesená a docela smutná. Poslední dobou mám problémy uspat starší dceru (18m) po obědě.(Už jsem tu jeden dotaz k tomu měla, situace se mírně změnila.) Někdy dám mladší (3m) do nosítka, starší do kočárku a to usne poměrně dobře, obvykle mezi 12. a 12:30. Ale někdy se mi prostě nechce, je moc vedro, nebo prší nebo se mi to zkrátka jinak nehodí a jde spát do postele. Ráda bych ji naučila spát po obědě jen v posteli, s tím mladším dítětem by mi to výrazně usnadnilo život. Někdy to jde velmi dobře, sama zaleze, připraví si spací pytel, chvíli se vrtí, já zazpívám a spí (jako večer). Ale někdy, většinou, je to horor. Nefunguje nic, až se já naštvu, ona rozeřve a pak usne vyčerpáním, obvykle kolem 14. Dát spát rovnou ve 14 nepomůže, už je přetažená a zrovna ječí, usne pak třeba o půl čtvrté. Po tomhle téměř každodenním odpoledním folklóru jsem zralá na psychiatra
. Fakt jsem z toho tak vedle, že se kolikrát do večera nezvládnu vzpamatovat. Mám strach, co to v ní zanechá, když usíná za takových podmínek. Já prostě nechápu, proč moje dítě nedokáže usnout bez řevu. Pak si tady čtu starší diskuze, jak máma dítě pohladí a ono za pět minut spí, a přijdu si jak totálně neschopná matka, že nedokážu uspat dítě.