Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zlato, to je mi líto
co jiní příbuzní, teta, strejda, babička, máš někoho jiného kromě mámy, kdo by mohl pomoci?
@dlouha z mamcine strany žádné příbuzné nemám. Mamka je jedinacek a babička už nežije. Jedině děda, ale o tom nic nevím, je to alkoholik. A příbuzné z tatkove strany neznám ![]()
Dej tohle mamce přečíst. Ma na ocich růžové bryle, je zamilovana a na chlapa kouka jak na boha, mela by se trochu probrat a brat zretel i na city deti. Asi ma strach, ze po predchozich zkusenostech ji ten přítel zas opusti a tak si ho drzi zuby nehty, ale mela bys ji nejak rict, jestli je pro ni dulezitejsi přítel- buran, nebo vztah s vlastními dětmi. Normální mama na tohle musi slyset. Treba ani poradne nevi, jak se citis. Co ji to treba napsat? Podobne jako si to napsala sem, at si to přečte a najde si na tebe tu chvíli.
@Kriss Tina @Oli.Lyon jenže mamka tohle slyšet nechce. Jak jsem psala výše, podle ní je vše v pořádku a ja nemám smysl pro humor a jsem prý zapškla. Že mi to opravdu vtipné nepřijde pochopit nedokáže. Celý její svět se točí okolo něj, takže všechno co mi, nebo bratrovi řekne, je podle ní jen sranda a měli bychom se tomu smát. Brácha má 9,jeste to asi tak nebere a ve finále je mu to jedno
ale zrovna lásce ho taky nemá.
Chování tvé mamky hezké není, vím, jak se cítíš, sama jsem si prošla skoro tím samým. Ale dneska, s odstupem dalších skoro 20 let vím, že jsem si za dost věcí mohla i sama. Nemáš ho z velké části ráda, protože žárlíš. I kdyby se ten dotyčný na hlavu postavil, k tělu by sis ho stejně nepustila. Já se taky při jeho hloupém vtipkování pokaždé puberťácky urazila. Dneska se těm vtipům sem tam i zasměju. Píšeš, že máma přijde ve dvě domů a do pěti telefonuje. Já v tuhle dobu bývala buď s kamarády a nebo na kroužku. Ty žádné zájmy nemáš? Mamka je šťastná, přej jí to. Možná dokážete najít společnou řeč, když ty začneš být trochu přívětivější.
@Anonymní píše:
@Kriss Tina @Oli.Lyon jenže mamka tohle slyšet nechce. Jak jsem psala výše, podle ní je vše v pořádku a ja nemám smysl pro humor a jsem prý zapškla. Že mi to opravdu vtipné nepřijde pochopit nedokáže. Celý její svět se točí okolo něj, takže všechno co mi, nebo bratrovi řekne, je podle ní jen sranda a měli bychom se tomu smát. Brácha má 9,jeste to asi tak nebere a ve finále je mu to jednoale zrovna lásce ho taky nemá.
Ja to chapu, tohle nechce slyset zadny rodic, ale musi to slyset. Ne v hadce, ne před nim, ale v klidu ji rict, jaky z toho mas pocit, jak te to trapi. Mozna by pro zacatek stacilo, kdyby byla obcas na tvoji strane, nez te jen shazovat. Pokud to nepujde, tak s nima omezit kontakt, nemuzes treba nekam na intr? Je to sice smutne, kdyz vlastni mama neni ochotná naslouchat, ale kdyz nechce, tak aspon omezit ten kontakt, aby ti uplne neseslapal sebevedomi. Jsi v dost osemetnem veku a ponizovani a shazovani se na tobe pravdepodobne podepise do budoucna ![]()
Je mi líto, že tímhle procházíš. Opravdu bych to zkusila mamce napsat do dopisu, hlavně že tě mrzí, že už si nepovidate. Zkus se taky upřímně zamyslet, zda neexistuje něco, čím současnému stavu sama přispíváš a zda bys nemohla udělat něco ke zlepšení.
Pokud by se nic nezměnilo a nemáš se na koho obrátit, pak bych zvážila, zde třeba vaše škola nemá internát, kde bys mohla aspoň přes týden být. Obrátit se můžeš taky na orgán sociálně právní ochrany dětí, který ti může pomoct. A kdyby to bylo doma hodně k nesnesení, můžeš se obrátit na zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc. To by ale mělo být krajní řešení.
@Aduš8 nejde o to, že bych na něj zarlila. S jejím bývalým manželem (otcem mého bráchy) jsem měla dobrý vztah. Nikdy jsme žádný problém neměli. Ano samozřejmě, že nejsem celé dny doma, alw takto je to u nás každý den. Než přijde s práce spolu telefonuji, to na mamku nikdo mluvit nesmí, protože ona telefonuje. Úkoly s bráchou rteda musím dělat já. A když dotelefonuje tak by pro ně nejlepší bylo, kdyby jsme oba zalezli do svých pokojů, protože oni se chcou dívat na film, nebo být spolu sami.
Tak mamce zatelefonuj taky. Nebo ji pošli do práce mail když to nehodlá řešit doma.
@Anonymní píše:
@Aduš8 nejde o to, že bych na něj zarlila. S jejím bývalým manželem (otcem mého bráchy) jsem měla dobrý vztah. Nikdy jsme žádný problém neměli. Ano samozřejmě, že nejsem celé dny doma, alw takto je to u nás každý den. Než přijde s práce spolu telefonuji, to na mamku nikdo mluvit nesmí, protože ona telefonuje. Úkoly s bráchou rteda musím dělat já. A když dotelefonuje tak by pro ně nejlepší bylo, kdyby jsme oba zalezli do svých pokojů, protože oni se chcou dívat na film, nebo být spolu sami.
Napiš jí dopis a dej jí ho až zase přijde z práce s telefonem v ruce…
A další braň se, zkus mu ty jeho blbý vtípky vracet a pokud ti řekne, že seš drzá, tak taky řekni, že to je přece sranda, ne ![]()
Zakladatelko, ja bych teda ráda přidala pohled z druhé strany. Protože jsem chvíli stala v situaci tvé matky a opravdu se za to stydím. Ale chci ti říci, že ne vždycky ta osoba vidí, že se nechová fér…
Bylo to asi 3 roky zpět, kdy jsem měla vztah s jedním mužem. Z předchozího vztahu mám 2 dcery, které tehdy byly v podobném věku, jako jsi ty. Starší měla 17mladší 14. Zpětně to všechno vidím, ale tehdy jsem to neviděla i přes to, že obě dcery nadevše miluju. Dalo by se říci, že mě můj bývalý partner manipuloval proti mým holkám jenže mě to tehdy vůbec nedocházelo.
Stále mu na nich něco vadilo. Ale ja dostala pocit, že on to vidí lépe, protože je vůči nim nezaujata osoba, zatímco já k nim měla vztah a tím jsem rozpoutala s holkama válku. Starší dceři například předhazoval, že je při těle a že by se měla více hýbat. Já ji tehdy nedokázala říci, že to není pravda, že vypadá dobře. A to právě kvůli tomu pocitu, že on je nezaujaty vůči nim zatímco já, jako matka si to nepřipouštim. Ani jedna z holek při těle nebyla. Mladší dcera zase měla velkého plyšáka, dostala ho od svého otce k 10 narozeninám a plyšák tehdy spal s ní v posteli. Nebylo to tak, že by bez něj nedokázala být, jen prostě spal s ní. Stále ji přehazoval, že plyšáky v posteli mají jen malé děti a že je divná. A u mě zas vyhraval pocit, že on to vidí dobře, že já si nedokážu připustit fakt, že je na plyšáka stará protože jsem její mama. Zpětně teda vidím, že na tom nic divného nebylo.
Tento vztah trval rok a za celý rok, jsem si snad ani jednou dcer nezastala. Právě kvůli tomu pocitu. Časem se věci, které mu na holkách vadily začaly hromadit a došlo to tak daleko, že za mnou přišel bývalý manžel s tím, že si holky bere k sobě. Protože to prý doma psychicky nezvládají. A mě to celé došlo opravdu až když si je k sobě vzal. V tu chvíli už mi nepřišlo, že něco z toho co jim vyčítal by byla pravda. A v ten moment taky náš vztah skončil.
A píšu to tu právě proto, že třeba tvoje mamka nevidí, že se chová vůči tobě zle. Třeba jen potřebuje nějak popostrčit, aby otevřela oči. Asi bych se zkusila ohlidnout po nějakém intru, jestli opravdu nikoho blízkého nemáš. Nebo mamce oznámit, že se chceš odstěhovat právě kvůli něj.
Rozhodne bych ji to dala precist i tady to co tu zensky pisou. Podle me to neni zdravej vztah ze tak na nem visi, beztak ji zdrhne kdo by toto dlouhodobe vydrzel nevim teda…Asi se boji ze zase zustane bez chlapa. Je mi lito ze nevidi ze vztahy s detmi jsou dulezitejsi nez cizi chlap. Kdyby se ti aspon venovala… Snad te nebudou vytlacet z baraku az dodelas skolu… Na neho kasli a na jeho blbe narazky ohledne vzhledu taky, si mlada mamka se s tebou nemuze rovnat proto ma blbe kecy rozumis…je to jen chlap ![]()
Mamka to sama nevidí, pravděpodobně má strach, aby ji ten chlap neopustil, tak se chová úplně šíleně. Sama má asi šrámy na duši z minulosti. Potřebovala by psychoterapii, aby si uvědomila že je s tím chlapem v patologickém vztahu. Jinak to co ti říká ten její přítel je sila. Samozrejme je to. ementni sranda jen si honí ego na dětech. Navíc starý chlap mění heslo od wifi kvůli tomu, aby mohl hrát, to je hodně velký úlet. Nema peníze aby si zaplatil pořádně připojení… Zkus ji to dát přečíst i když těžko říct jestli má nějakou sebereflexi. Zkusil bych internát nebo požádat o pomoc širší rodinu, co prarodiče?
Ahoj, už opravdu nevím jak dál. Můj taťka od nás s mamkou odešel, když mi byl rok. Alimenty platí, ale od mého 1 roku mě neviděl. Dnes mi je už 15. Za tu dobu se mamka znova vdala a rozvedla. Z tohoto vztahu ma mého mladšího bratra, který má 9 let ani jeho otec o bratra nejeví zájem. Jenže poslední 3 roky ma moje mamka nového přítele. Od vždycky jsme si byly celkem blízké, ale ty poslední 3 roky je to pro mě doma peklo. Její přítel se k nám nastěhoval. S mamkou se pořád hadame. Většinou teda kvůli něj. Nedá se s ní ani o ničem bavit. Každý den přijede ve 2 z práce a už, když otvírá vchodové dveře slyším, že telefonuje. Telefonuje s tím svým přítelem i přes to, že v práci konci v 5 a stejně přijede domu. Jenže ona to takhle dělá každý den. Vždycky přijde a až do 5 telefonuje. Když s ní chci o něčem mluvit, je ještě nepříjemná, jestli nevidím, že telefonuje. Mezi tou 2 a 5 co s ním telefonuje se stihne okoupat a uvařit, ale i při tomto s ním telefonuje. Když přijede z práce on, nedá se s ní bavit už vůbec. Cokoliv co udělám, je pro něj špatně. Například nedávno jsem si vyprala 3 huňate polštáře, 2 z nich jsem si dala k sobě do pokoje na topení, protože špatně schnou. 3 se nevešel, tak jsem ho dala na topení do obýváku. Řekl mi, že to topení je jeho, tak ať si to dám pryč. Takhle je to se vším. Podle mamky ale je to jen sranda a ja prý nemam smysl pro humor.
Jenže tohle opravdu není o smyslu pro humor.
Všechno se točí kolem něj. Mezi 8-9 hodinou je koupelna prý jen jeho, protože on ráno vstává do práce.
Ráno je zase koupelna jeho mezi 6:00 a 6:30,opet protože jde do práce. Ale že i jiní lidé jdou třeba do školy to ho nezajímá. A mamcin názor na to je, že mám teda vstávat dřív.
Se vším se mi vysmiva. Nemyslím si o sobě, že jsem tlustá, ale ani hubená. Měřím 165 cm a vážím 56 kg. A když mám doma kraťasy ma narážky typu, že on cvičí 10 let a stejně nemá tak hrubé nohy jako ja, ať mu řeknu jak to dělám.
Taky mi cca rok zpět vyskočilo pár strii na bocích. A přes léto, když jsem měla plavky mi řekl, že ani do zoo nemůžu, protože by si mě nechali u zeber.
Minule si mamka zase zkoušela nové šaty, a vyhodnotila to tak, že ji jde vidět celulitida. Nacoz on hned oporoval, že ji to vůbec štvát nemusí, že já mám 15 a mám to daleko horší (opravdu žádnou celulitidu nemám). Takhle je to stále dookola. Neřeknu, kdyby to řekl jednou. Tak to pochopím, že je to blbá sranda. Ale on to říká pořád. A podle mamky ja nemám smysl pro humor.
Přes víkend večer nám zase mění heslo na WiFi, protože on chce hrát nějakou online hru a ja a bratr prý můžeme za to, že se mu to seká jen proto, že třeba sledujeme přes telefon nějaký film. Heslo změní na to původní zas až jde spát a dohraje. Podle mamky je v pořádku i toto, protoze si prý chce zahrát.
Jak jsem ale psala výše, vlastního taťku neznám, je mi 15 a jsem v prváku, takže ani odstěhovat se nemůžu a chybí mi 4 roky školy. Ale opravdu po 3 letech už nezvládám neustale urážky, posměšky a to, že se vše točí kolem něj.
Chybí mi mamka, s kterou jsem se mohla o všem bavit. Ale ona si neudělá ani 10 minut čas na mě, abych s ní mohla mluvit. Nemluvíme spolu tedy vůbec. Jediné co, tak mi oznámí co mám udělat, ale to mi vždycky řekne rozkazem a dal se mnou zas nemluví. Ani nevím, jak to mamce vysvětlit. Stále je s ním, chodí spolu úplně všude. A když náhodou ne, tak s ním telefonuje. (a to nesmím rušit a vlastně i když je s ním tak se mnou mluvit nemůže, protože se divaji třeba na film, nebo chcou být spolu sami. ) A když výjimečně ani to ne tak je prý vše v pohodě a ja mam jen špatný smysl pro humor.