Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
mám následující problém, Honzík (nyní rok a tři čtvrtě) je od malička hodně živé dítě a bohužel toho moc nenaspí, teď mi to ale přijde už fakt přehnané. V noci spí v průměru od 9 do 5 (někdy vstává v půl páté, dnes např. ve čtvrt na 6) a přes den 1,5 hodinu tj. dohromady tak 9,5 hodiny. V noci se tak dvakrát vzbudí.
Vzhledem k tomu, že já potřebuju docela dost spánku a přes den si většinou s ním lehnout nemůžu (buď jsem v práci nebo pouklidím), tak chodím spát s ním a mně to prostě nestačí.
Přes den je hodně v pohybu a na čerstvém vzduchu, snažíme se ho unavit, ale zjevně to nepomáhá.
Nevíte, jak ho přimět déle spát???
Díky moc za typy.
A kolik toho spapa pred spanim? Mate v pokoji kde spi zatazeny zavesy? Nam tohle pomohlo.
Cpe se cely den (sni toho vice nez ja), pred spanim ale dostava neco lehciho (jogurt, velky banan).
Zavesy nemame, mame zatazene zaluzie, ale kdyz vstava pred patou, tak je mu uplne fuk, ze je jeste tma, pobiha po pokoji, vedle si vyleze na postel a rozsviti si
, takze svetlem to podle me neni.
Ahoj, měla jsem podobný probém s naším Tomáškem. Večer usnul k 9 a ráno půl 5 to jistila. Strašný! No a přes den si schrupnul třeba jen na půl hodiny a dost. A to nemluvím o nočním vstávání k němu, kdy kňoural, plakal, budil se, pochodoval po bytě …
Přes den jsme byli pořád venku, kdyby mě manža nekrotil, tak jsem snad mladýho honila klackem okolo baráku, aby byl fakt utahaný. Jenže ono to nepomáhalo. Navíc jsem zjistila, že když šel spát opravdu unavený, skoro přetažený, usínal hůř, více se budil, i ráno dříve vstával.
A teď to dobré - časem to přejde!!!
Pak si ustálil po několika měsících rytmus usínání okolo půl 8 - 8, ráno vstávání okolo půl 7 - 7. Dokonce jsem zkoušela nedávat ho spát o obědě. Vydržela jsem to 14 dní a dost. Stejně to nepomohlo.
Zkus ho ukládat dřív, aby nejedl těsně před spaním, vymyslet nějaký rituál, a hlavně, aby nebyl moc utahaný. Fakt to zabírá.
A jak jsem zjistila - našemu miláčkovi se to spaní mění po měsíci, 2 někdy po 14 dnech, když už si libuji, jak spíme do 8, haha.
Takže držím palečky a vydržet, vydržet a zase vydržet. J.
Takže přeji pevné nervy.
Potvrzuji, že čím unavenější dítě, tím hůř spí - a holky, vaše děti by mě zničily - jsem sova, jen výjimečně usnu před půlnocí, ideálně vstávám kolem sedmé až osmé… Spíš k osmé
A moje holky to naštěstí respektují - Ada vůbec, ta měla od narození spánek od půlnoci do půl deváté, byl boj ji uspat dřív, Pepi projevovala skřivánčí sklony, ale ještě jako nemobilní ji pusa zacpaná ňadrem přesvědčila, že vstávat v pět je blbina - teď vstává jako Ada. A usínají vcelku bez problémů mezi osmou a devátou.
Na tohle jsou andílci (skoro jen na tohle
). A doufám, že Dráče přesvědčíme o tom, že je fajn být jako ségry ![]()
L.
Ahojky holky,
Už jsem sem dlouho nepsala.Chci se zeptet,náš malej tedka posledních 14 dní asi, vstává ráno v pul pátý dneska třeba ve čtyři…a to chodí spát v pul osmý večer..Vzbudí se a volá na mě mami mami tap tap…a už mu nevysvětlím že si má lehnout a spát ještě..budou mu tedka v lednu 2.Myslíte že se to srovná??
Už jsem zkusila i přestěhovat postele…ale asi to nebylo tím.
Večeři má bud polívku nebo jogurt nebo chleba s něčím…
Děkuji za každou odpověd.
proč ho nemáš v postýlce? Na velkou postel je ještě malý, kdyby byl v postýlce, tak si tam třeba ještě hraje nebo usne, ale takhle má rozlet… možná to je chyba.
Jinak na spaní se prodávají pro děti čaje, paktaké sedalia homeopatila jedna čalová lžička ráno a večer.
A přes den, co ho hodit do kočáru a udrncat venku?
my máme rozsvícené malinké světýlko celou noc a když se Míša ráno probudí dřív, tak má v postýlce hračky, knížky a zabaví se třeba na dvě hodiny.. sice volá, ale my spíme, .. ne¨ní to nějaké ustavičné volání, ale jen takové halo a když nikdo nepříjde hraje si
Na noc dáváme polévku nebo co zbylo od oběda. Pokud jsme dali lehčí jídlo tuplem nespala, protože měla hlad. Třeba takové těstoviny s vajíčkem to je něco … nabo těstoviny se skořicovým cukrem také pochoutka s ní hoho kvantum a pak spí jak zařezaná..sice se budí dvakrát-3 na mléko tak 500-750 za noc vypije, ale když se porádně nenadlábne je to děsné… a třeba taková krupicanda u nás nejede ani pudink
Nemám ho v posteli…spí ve svý postýlce ale stajně neusne prostě volá a volá dokud nestanu…a v kočáře mi neusne vubec je na to už malinko velký ne skoro ve 2 letech.v kočáru už mi nespí dávno..
A nějaký léky se mi do něho cpát taky nechce…Třeba se to srovná,uvidíme ![]()
Mléko já dávám, oslazené medem, protože kakao třeba nemůžeme, dávali jsme granko nebo mixnutý banán do mléka..
Jinak v kočáře proč by neusl? Pokud ho dáš fo fusaku a položíš, otevřeš boudu, tak za chvíli bude spát, ono ho to světlo donutí ![]()
V kočáře prostě neusne…a do fusaku už vubec ne…nevydržel by v tom..v poledne mi usíná doma v pohodě i sám v postýlce ale jedná se mi spíš o to ráno že tak brzy cstává..a hračky jsme taky zkoušely ale ne chce jít prostě do obyváku.
Mlíko nechce ani s banánem ani s medem..nahrazuje si to jogurtama..
ale já ji nechávám si hrát v postýlce… má je tam naházené nebo v dosahu ruky a prohlíží si knížky či, rejdí autem pro hraně postýlky vyhraje si.. má tam i zvířátka z lega dupla
Mam stejny problem, nas temer dvoulety spinka mene nez nas sestilety. Zkouseli jsme lecos, ale zatim bez uspechu. Jen obcas to jiz nevydrzi a spinka dele, ale to je asi jen jecnou za 14 dni, myslim, ze je to vrozene, zkratka, jsou spave deti a lidi a nespave. Kazdy je jiny.