Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky maminky,
tak už jsem zde zase pro radu
Máme doma 6 týdenního chlapečka. Kromě toho, že máme „problém“ s kojením (papáme i na 4× nebo máme po kojení zas po 1/2 hodině hlad), tak nastal problém se spinkáním.
Malý se napapká a buď je bdělý, což se ho snažím zabavit nebo chce zaspat,ale strašně pláče, že nevíme co s ním.. a když nám usne tak jedině na rukách a když ho položíme, zase kouká a začne plakat nebo se co 10 minut na rukách budí a pláče..
Můžete mi poradit jak na něho? co třeba usínáček? Jak jste si s tím poradily vy?
Děkujeme za všechny rady
Martina
Ahoj. Nepíšeš, jak přesně ho uspáváš.
Já jsem měla malého v zavinovačce. Ale v 6ti týdnech to dopadlo takto - spal buď v kočárku, na mě v šátku nebo se mnou ve velké posteli ![]()
Nevím, jestli jsi četla Karpa, třeba by ti to mohlo pomoc: http://i-vet.blog.cz/…inko-v-okoli
Mimochodem v 3 měsících jsem šátek odložila a začala houpat v lehátku. Od 7m usínal v postýlce, od 9m spí v postýlce celou noc. To aby jsi se nelekla, že když si ho dáš do šátku, že nebude chtít spát nikde jinde. Popřípadě že navždy zůstane u tebe v posteli.
A ještě mu hodně pomohla plínka přes očička - to když jsme uspávali v posteli. Dodnes s ní spí
Ahojky,
mi to malý dělá taky.
Zkus ho pořádně zabalit, aby mu bylo teplo. Třeba mu je chladno. Já jsem ho teď měla v zavinovačce a ještě přikrytého hodně teplou dekou a pal mi tady skoro dvě hodiny.
A taky ho může trápit bříško.
ahojky,já osobně si myslím,že ho pokládáš ve fázi lehkého spánku,tudíž ještě nespinká úplně a tím jak ho položíš tak se vzbudí a kolotoč začíná nanovo.Já teda dítě nikdy neuspávala,nedělám to ani teď,když je malýmu půl roku.když se mu chce přes den spát,tak si holt usne až se mu chce,ale na noc máme stanovenou hodinu,kolem osmé.prostě ho v sedm jdu koupat,pak ho mažu,oblékám,nakojím a dám do postýlky,on si chvilku žvatlá a za chvíli usne.Ze začátku když jsem ho dala do postýlky tak plakal,ale nešla jsem k němu,on si chvíli poplakal,druhý den ve stejnou dobu,zase trošku plakal,ale třetí den už si na to tak zvyknul,že do dneška už takhle spinká,ale v noci se mi ještě tak jednou,dvakrát vzbudí na kojení.Ale ta plínka přes očička je taky dobrá věc,ale bála bych se,že si ji v noci strhne i přes nos a pusinku a zadusí se,no to je jen můj názor.ale chtěla bych trochu poradit,ikdyž jsem taky ještě nééé úplně zkušená matka.ale poznala jsem,že už tak malé dítě se dá lecčemu naučit.třeba ted už mi malej spí přes hodinu doma v postýlce,bez nějakého houpání,kolébání atd.Hlavně at ti neusíná u prsa nebo s dudlíkem,časem by jsi se pro něho stala podavačka dudlíku a věř mi,že podávat mu dudlík třebas i 10krát za noc by bylo určo unavující.snad jsem trošku pomohla.
Ahojky, tak my měli se spaním věčné problémy, přesně jak píšeš prostě nespavec, u nás pomáhalo jedině pevné zavinutí, plínka přes oči a já s ním „skákala“ na míči, jinak si dal vždycky tak půl hodinku a hotovo, teď už to začalo být lepší, přes den sice trochu boje, bude mu 11 měsíců, ale tak 3 týdnu už spí celou noc, díky bohu=)
Ahoj,
máme doma stejně staré prtě a taky usne v náruči a po uložení do postýlky začne plakat. U nás je to bříškem. Když si malou přitisknu na sebe, cítí se nejspíš dobře, hodí se do klimbu. U nás funguje zabalit do kombinézky, dát pod teplou deku do kočárku a ten k otevřenému oknu, tak aby na ni nefoukalo. V noci naštěstí spinká normálně.
ahoj my máme doma 3 týdenní mimi a mám stejný problém budí se teda v noci zhruba po 3h a přes den spí i 4 h ALE dám ji do postýlky a pláče a pláče i třeba hodinu dvě dokut prostě nepřijdu a nevemu ji do náruče pak přestane a usne my v náruči,ale když ji dám do postýlky tak znovu a urt dokola,já to dělám tak že ji uspim v náruči a dám ji do postýlky ale musí spět tvrdě jinak se vzbudí a můžu znova začít a nebo to dělám tak že ji položím do naší postele přiokreju dekou lehnu si na chvilku k ní a ona usne a nebo třetí varianta,ale já teda nekojím nemám mlíko ,tak ji položím do postýlky(postele a krmím ji z flašky a ona u toho usne a nebo ji dám čajík u toho usne taky:-)
měli jsme a máme to samé. Začátek byl stejný jak popisuješ. v náručí usnul, při „transportu“ do postýlky se vzbudil a mohl spát jak dřevo…jak zjistil, že je jinde - řev. od narození spí málo - cca 9 hodin - zbytek je vzhůru a je mu už skoro jedenáct měsíců. postupně si zvyká na postýlku, ale celou noc tam stejně nevydrží. do čtyř měsíců spal od tří od rána do desíti a za den si dal dvě půlhodinovky. teď usíná kolem půlnoci, v osm je vzhůru, pak jde spát od dvanácti do jedný a do půlnoci už nespí ![]()
Já to udělala už v 6 tydnu tak že když se malá vzbudila vzala sem ji do naruce a uspala udelala sem to tak 3 noci po sobě a od té doby spí celých 12 hodin
Ted jí je 9 měsícu chodí spát v 6 a stává v 7 ráno
zkus to třeba to pomuže taky ![]()
Ted koukám že je to starší příspěvěek no co už
třeba to někomu pomuže ta rada ![]()