Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, chtěla bych vás požádat o radu. Mám 9měsíčního 11Kg chlapečka(nic nepřislazuji), od narození do 3 měsíců trpěl na koliky. Kolem 3 měsíce jsem ho začala přikrmovat UM po cca týdnu začal v noci neklidně spát. Měl zavřená očička a u toho se kroutil celou noc.Na radu MUDr. jsem začala používat mléčko bez laktózy-během 2 dnů spinkal jak zabitý. Za 14 opět znova neklid. Koncem 5 měsíce jsem začala s příkrmy ze skleniček k danému věku.Po měsíci jsem začala vařit svá jídla z čerstvé tak i z mražené zeleniny a stále je v noci neklidný. Nyní je mu 9 měsíců, stav stále trvá a zhoršuje se. Před tím začal být neklidný kolem 3hod ráno a nyní už to začíná po 9hodině. (6hod- UM – 9h-přesnídávka, kaše nebo jogurt – 12h zelenina-15h UM nebo toustový chleba s lučinou – 18h um až do rána po 3hod um-jinak ječí hlady)
Stolici má do 30min po probuzení konzistencí podobné řidší kaše se zbytky zeleniny. Když mu dám banán do 2hod vykadí ,,banán,, bez žádné příměsi stolice. Dle MUDr. je to normální prý si tělo zvyká. Jenže já už nemůžu, malý má nekvalitní spánek, já nespim celou noc, protože ho mam na manželské posteli a šťouchám ho po zadečku (houpám), aby se neprobudil do plného vědomí. Napadlo mě vysadit komplet příkrmy a dávat mu na čas jen UM a do dvou dnů spinkal jak pařez a trvalo to celou dobu co jsem dávala UM. Po opětovném zavedení se vrátilo vše zpět. Espumizan moc nepomáhá, dělá to po jakékoliv zelenině nebo jiné stravě kromě UM. Jediné co snese je brambora s masem. Prosím o radu nebo nápad čím by to mohlo být.Zda se nejedná např. o projev nějaké alergie.Moc děkuji za odpovědi
No, mě přijde, že podle toho co máš v závorce mu toho plácáš moc různého a i když by to teoreticky podle věku měl zvládnout, tak si s tím neporadí. Takže bych zkusila začít jak u malého mimča, tj. pouze jedno či dvoudruhové jídlo a nedávat krom UM a toho daného příkrmu nic jiného a ve chvíli kdy bude klidně spát s tím, tak přidat jednu další věc.
mlj syn byl v noci nekldiný ještě nedávno(přikrmuji od 4. měsíce, kojím) Ale nebylo to jídlem, protože teď mi spí najednou krásně.. byl hrozně neklidný pořád vrtal ručkama zvedal nohy přec´valoval se, byla jsem u postýlky i 20krát za noc, kojím v noci teď jednou dřív i 3krát.. najednou vše přestalo, je mu skoro 6 měsíců..jí všechno, dopoledne má ovoce v poledne masozeleninu a večer kaši, jinak kojím…třeba to nebude kvůli jídlu.. ![]()
jo zapomněla jsem napsat že hovínko má buď po kojení jako míchaná vajíčka a nebo tuhou šišku po příkrmech ![]()
Moc děkuji za reakce. J.a.n.i1 zkoušela jsem začínat jako u miminka už několikrát. A pokaždé to začalo hned po zavedení nové složky. Začala jsem bramborou a zkusila mrkev-kroucení, brambor a brokolice-kroucení, brambora-petrželka -kroucení atd…Když jsem dala mléko spinkal. S tím jídelníčkem, nechtěla jsem to tak rozepisovat. Záleží jestli si v těch 9 vezme příkrm, někdy ho odmítne a má UM a tak mu v 15h nabídnu něco jiného než UM. Po ovocných přesnídávkách má po 1,5h hlad a zase nechci, aby si zvykal jíst každou hodinu. Má 8 zubů, takže s rozkousáním chlebíku problém není.Te noční neklid je spíš takový, že přetáčí ze strany na stranu a u toho kňučí. Ráno se vyprdí a má stolici až na lopatkách s kousky zeleniny tak jak jsou od výrobce pro daný měsíc. Spíš si myslim, že mu to tělíčko moc netráví. ![]()
Ahoj maminky, měla bych na vás dotaz mám 4mesicniho chlapečka dle doporučení doktorky začínáme s příkrmy plně kojìm a teď mi od té doby co zkoušíme příkrmy neklidně spí a furt se vrtí jako by měl prdíky ikdyz na ně nikdy nějak netrpěl před tím spal i 7 hodin v kuse teď už ji dvakrát v noci myslíte že bych měla radši přestat a ještě počkat do 6 měsíce s příkrmy nebo si to nějak sedne??děkuji za rady.😊