Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím,
Mám 5-ti měsíční dcerku a má problém se spánkem. Umí sama usnout ve své postýlce, ale nezabere tam nikdy hlubokým spánkem, vrtí se, dudá, budí se. Přes den tam vydrží max 20 min. Když jí samotnou uložím do velké postele, na polštář (nekamenujte mě za to, nedělám to často, jen v rámci zkoušky), usne v momentě, jak dřevo, vyplivne dudlík a prospí tam i 3 hodiny v kuse. Podotýkám, že sama…Je to tak od narození. Vyzkoušeli jsme všechno-stěhovali jsme postýlku různě po místnosti i do jiné místnosti, dát novou matraci, mantinely i bez nich, vyměnila jsem peřinu, dala placatý polštář…nic nezabralo, prostě se tam dobře nevyspí:-( Máte někdo podobnou zkušenost? Máte nějakou radu?
spíš chce cítit tvou vůni. Malá mi to dělá taky, poslední dobou máme přiraženou postýlku k posteli a malá usíná stulená k mýmu polštáři, jinak taky zaberala v naší posteli ![]()
Přijde mi to normální, na měkké, i když pevné podložce, se spinká dětem líp, jsou v bezpečí. Najdi si od E.Kiedroňové doporučení, jak dávat miminka do polovysypané peřinky a budeš doma
Dávám tak mimčo i do postýlky a chrní jak špalek.
Jasně, tak jí dej ten polštář do postýlky, když ji na něj položíš celou - nebo skoro celou, aspoň od pasu nahoru, tak to nevadí a když se jí tak dobře spinká?
Vadilo by, kdyby měla vysoký polštářek jen pod hlavou.
Také jsme to měli podobné. Může to být čímkoli. Geopatogenní zóny, negativní energie v bytě, rušivé hračky, kolotoč nad postýlkou, květiny v místnosti, teplo - zima, světlo, ...... Nám s tím spaním pomohl Arachnid - ezoterik
. Už jsme byli zoufalí a nevyspaní. Škoda, že jsem o něm nevěděla dřív, mohli jsme si ušetřit spoustu neprospaných nocí a nervů.
@lumáťa píše:
Také jsme to měli podobné. Může to být čímkoli. Geopatogenní zóny, negativní energie v bytě, rušivé hračky, kolotoč nad postýlkou, květiny v místnosti, teplo - zima, světlo, ...... Nám s tím spaním pomohl Arachnid - ezoterik. Už jsme byli zoufalí a nevyspaní. Škoda, že jsem o něm nevěděla dřív, mohli jsme si ušetřit spoustu neprospaných nocí a nervů.
A samozřejmě jsme vše měli podle Kiedroňové - znám jí osobně. Je vynikající a úžasná ![]()
No uplne uprimne-co se tyce ruznych energii atd-v predeslem byte jsem mela divny pocit, negativni, neslo mi spat a tak-manzel to same, ale v novem byte to neni, naopak…priznam se, ze mam pocit, jak kdyby dcerka nekoho videla-zni zo pitome, ale civi do stropu a usmiva se, nekdy se i rehoni, jak kdyby na ni nekdo delal opicky…ale to prave i v postylce, ale je u toho spokojena..ona tam nebreci…no nevim, budu vypadat jak magor, ze to moc resim…
Malý spí na mém velkém polštáři od narození - nejprve na něm spával na gauči, to se na něj vešel celý, pak v postýlce a ted povýšil ke mně do postele
je spokojený, v měkkém, jen tak bez polštáře v postýlce neusne (teda ted už ani s ním, ale to není předmětem diskuze
).
Pokud to tak dcerce vyhovuje, nevidím v tom sebemenší problém.
Zkusím jí tam ten velký polštář strčit-když na něm bude od hlavy po zadek, tak to na vývoj pátěre nevadí?
Mně když prcek nemůže zabrat, tak ho taky dám na velký polštář, zabalím ho do huňaté deky a úspěch je zaručen. Děláme to tak přes den, když nemůže jít spát do kočárku. Večer usíná normálně.
Mně to připadá normální, že ráda usne ve tvojí posteli, cítí tě tam a je to pro ní bezpečí. Pokud nepomůže ten tvůj polštář do její postýlky, tak jí v té posteli nech, co je na tom špatného?
@pansy píše:
Zkusím jí tam ten velký polštář strčit-když na něm bude od hlavy po zadek, tak to na vývoj pátěre nevadí?
To víš, že nevadí! je jakoby ve vyvýšené poloze, nesmí ho mít akorát jen pod hlavou. Vítek na něm ted spí od pasu nahoru, stejně se pořád přetáčí z boku na bok, na bříško, na záda, je vyvýšený celý, nejen hlavička. No a nejlíp se mu spí, když polštář není dlouho převlečený
prostě tě asi fakt potřebuje cítit, já už rezignovala a nejlíp se tak vyspíme všichni - ted dokonce tak, že ráno zaspáváme do školky ![]()
@AnastazieB píše:
Mně to připadá normální, že ráda usne ve tvojí posteli, cítí tě tam a je to pro ní bezpečí. Pokud nepomůže ten tvůj polštář do její postýlky, tak jí v té posteli nech, co je na tom špatného?
Já bych se s ní v noci nevyspala ve velké posteli. Zkoušela jsem to, ale jak se ke mě přitulí, já se nemůžu ani hnout a sice se vyspala malá, ale já vůbec:-)
Já jsem myslela přes den… a nemůžeš tu její postýlku přirazit ke tvojí, případně sundat bočnici? My to tak máme, cca do deseti měsíců byla i bez bočnice, než se naučil z postýlky vylézat. Ale pořád je u mně.
Musí to být pod celým tělíčkem, tedy i pod nožičkama, aby nebyly níž, než tělo a nevychylovaly osu držení ![]()
@pansy píše: